Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Kobo Abe – Femeia nisipurilor

Articol postat de

abekoboAutor: Kobo Abe
Titlu: Femeia nisipurilor

Kobo Abe, desi a absolvit Facultatea de Medicina a Universitatii Imperiale din Tokyo, nu a profesat niciodata in acest domeniu. In schimb, fiind atras de filosofia occidentala, a ales cariera de scriitor, devenind apoi membru al grupului literar condus de Kiyoteru Hamada.

Influentat de Kafka si de scrierile lui Orwell, Kobo Abe publica in 1960 romanul Femeia nisipurilor (Sunna no Onna), care ii aduce faima internationala, fiind de altfel si ecranizat in 1965, de catre celebrul regizor japonez, Teshigahara.

“Femeia nisipurilor” este un roman in care sunt abordate absurdul kafkian si suprarealismul. Actiunea romanului se concentreaza asupra lui Niki Junpei, profesor si colectionar de insecte.

El pleaca intr-o expeditie, petru a colectiona insecte care traiesc in zone nisipoase, protagonistul devenind, intr-un mod ironic, captiv intr-un sat uitat de lume. Este gazduit de o femeie singura, care locuieste intr-o casa amenintata sa se surpe sub dunele de nisip.

Captiv fiind intr-o lume inconjurata de nisip, trece prin diverse stari emotionale, de la mandrie la disperare, transformandu-se intr-un Sisif modern. Transformarea are loc treptat, evidentiata prin nenumaratele sale incercari de evada, lovindu-se mereu de misteriosii locuitori, care nu vor sa ii explice motivul pentru care este tinut captiv.

Ce se intampla cu Niki Junpei, de ce este tinut captiv, si mai ales, cine este “Femeia nisipurilor”? Misterul poate fi elucidat intr-un singur mod, deci nu ramane decat sa va urez “lectura placuta”.

Autor: Kobo Abe An aparitie: 2007
Titlu: Femeia nisipurilor Pret: 6 lei
Nr. pagini: 188 Editura: Univers, Colectiile Cotidianul
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.1/10 (16 votes cast)
Kobo Abe - Femeia nisipurilor, 9.1 out of 10 based on 16 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Kobo Abe, _Comentator: Silvia Radu, Colectia: Cotidianul, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.