Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Flavius Ardelean – Noumenoir

Articol postat de

Coperta_Noumenoir-424x652   Dupa ce a publicat un roman impresionant, numit ,,Miasma” (despre care am scris aici), Flavius Ardelean a revenit in atentia publicului, lucru mai rar, in acelasi an, cu un alt roman – ,,Noumenoir”. Chiar daca inainte de a-l citi, l-am considerat o continuare, ,,Noumenoir”, trebuie spus, este un altfel de roman pentru ca aduce, in primul rand, alte personaje, alt spatiu al actiunii, dar si alta o alta perspectiva temporala: trecerea de la un trecut atemporal, din ,,Miasma”, la un anumit an- 2085 , de fapt un viitor care poate fi numit asa cum anunta si titlul cartii si imprumutand o sintagma si o parte din titlu, de-a dreptul ,,noir”! Mai trebuie mentionata si o alta diferenta mai putin importanta doar la prima vedere: trecerea de la o carte de mari dimensiuni (dar care se citeste cu intensa placere!), la una de mult mai mici dimensiuni, de fapt pe jumatate si care, indraznesc sa-mi dau si eu cu parerea, macar pentru placerea lecturii, cere o continuare!

Nu se schimba stilul, marca inregistrata Flavius Ardelean: arta scriitorului de  a construi fraze impresionante, fermecatoare in care nimic nu este ,,aruncat” in pagina, ci totul are un sens si invita la atentie pentru o corecta decodare a semnificatiilor…. Iata, drept invitatie la lectura, chiar inceputul, primele fraze din carte:

,,cazul fostului scriitor Radu Lenea, pe care il gasim la una dintre mesele scufundate-n umbre si fum dintr-un colt 8oarecare) al cafenelei Insomnia, aflata la ultimul etaj al hotelului A nus Dei, sorbind un whiskey  dintr-un pahar si sugand dintr-un rest de tigara abia ivita printre degetele sale ingalbenite ce-i tremura din lipsa de somn.”  Asa cum se poate observa si din randurile de mai sus, cartea incepe intr-un mod nebisnuit din punct de vedere grafic: cu litera mica! La randul sau, personajul in jurul caruia se construieste intreaga actiune are un nume de familie simbolic – Lenea, atat pentru propria persoana, el este un ,,fost scriitor”, dar si intr-un context mult mai larg, pentru intreaga societate in care (supra)vietuieste si care a fost contaminata de lenea de a scrie. Personajul isi petrece timpul ( a se citi pierde timpul!) intr-un spatiu sordid ca atmosfera, asa cum o fac si ceilalti fosti scriitori, intr-un spatiu cu un nume la randul lui simbolic: ,,Insomnia” Tot acolo are loc si prima scena efectiva a romanului, de fapt un dialog intre fostul scriitor si, cum sa-i spunem altfel, decat un fost admirator; acesta din urma, dincolo de tonul uneori sincer naiv, a venit sa il caute si nu ezita sa-i reproseze in mod direct ratarea, de fapt dubla ratare:  pe de-o parte, cea literara, dar si cea din viata de familie…

Alt personaj enigmatic si mai mult absent este A. R. Deleanu- cel care, asa cum se poate intui prin eliminarea punctelor de dupa initiale, poate reprezenta un alter-ego probabil al autorului; am spus mai mult absent pentru ca despre el aflam mai mult din ce zvonurile care circulau sau din supozitiile altor personaje; portretul (indirect) si ironic realizat de catre narator merita citat:

,,Încă de la început au roit femei în jurul lui A. R. Deleanu, care era (e?) mic de statura, blond cu zulufi, poarta ochelari cu rame groase, cu un cioc carunt si cu o voce surpriza, dar el a ales-o dintre toate pe Lizaveta Markov, un pui de rusoaica naturalizata, focoasa ca sclavele lui Pan, toata numai unduire de sold si soapte caldute, bine plasate la sentiment, o nebunie de femeie ca cele care nu exista decat pe hartie, pe ultimele randuri ale paginii, inghesuita abil in cateva cuvinte, ca sa contina totul.

Care este finalul acestei rivalitati literare, dar si amoroase dintre cei doi? Ce inseamna de fapt noumenoir? Pe cine (si mai ales DACA…) mai poate salva pe cineva dragostea si literatura in general? Cititi ,,Noumenoir” si veti afla!

Randurile de mai sus nu se vor o recenzie, ci doar o invitatie la lectura prin oferirea a catorva argumente, sper convingatoare; in acest sens, iata un ultim argument care demonstreaza ca aceste doua carti ale lui Flavius Ardelean (,,Miasma” si ,,Noumenoir”) chiar MERITA citite: ambele se afla (si pot fi /merita votate!) pe lista cartilor anului 2016 de pe site-ul bookaholic.ro …

Cartea se poate comanda, la un pret promotional, de pe site-ul editurii Herg Benet: http://www.hergbenet.ro/carte/noumenoir-flavius-ardelean

 

Autor: Flavius Ardelean An aparitie: 2016
Titlu: Noumenoir Pret: 26,96 lei
Nr. pagini: 208 Editura: Herg Benet
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Flavius Ardelean - Noumenoir, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Flavius Ardelean, _Comentator: George Motroc, Editura: Herg Benet | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.