Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ion Creanga – Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri

Articol postat de

Ion Creanga - Amintiri din copilarie. Povesti. PovestiriAutor: Ion Creanga;
Titlu: Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri;

Cartea de fata, “Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri” reuneste la un loc trei dintre cele mai importante scrieri ale lui Ion Creanga in materie de literatura pentru copii. Cat este insa acest clasic al literaturii romane si universale un autor destinat copiilor si mai ales copilului modern?

In ceea ce ma priveste, nu am crescut cu “Amintiri din copilarie”. Am citit cartea mai tarziu, in orice caz dupa varsta de 12 ani.

Nu am sa realizez o recenzie plictisitoare, in tonul clasic al comentariilor prezente in manualele scolare si nu am sa va vorbesc despre meritul acestei opere in literatura romana si universala si locul binemeritat pe care il ocupa in acest univers. Mi-am propus sa mizez mai mult pe acele aspecte pe care critica vremii inca nu le putea preconiza.

Vorbind despre opera lui Creanga si in special de limbajul folosit, scriitorul mi se pare destul de inaccesibil pentru copii. Diagnosticul meu pare cu atat mai ciudat cu cat Creanga este un ilustrator al copilariei. Dificultatea literaturii acestui clasic vine nu atat din naratiune in sine, cat din felul in care este scrisa, si anume din cauza unui limbaj ingreunat vizibil de numarul prea mare de regionalisme. Cartea beneficiaza de un glosar intins pe 11 pagini.

Dificultatea se adanceste cu atat mai mult cu cat oamenii devin din ce in ce mai urbani. Ne indepartam tot mai mult de universul rural, si tind sa cred ca generatiile urmatoare de copii nu vor putea intelege nici copilaria unui baiat de la tara si cu atat mai putin limbajul pe care il folosea.

Copiii de acum isi traiesc perioada copilariei nu cu aventurile lui Nica, ci cu cele ale lui Harry Potter spre exemplu. Nica si-a pierdut pozitia de erou, de prototip al “copilului universal”. Fara sa demontez o pozitie instaurata oficial de critica de specialitate, incerc doar sa arat faptul ca Nica nu mai poate fi raportat la copilul de azi sau de maine, iar lucrurile pot fi privite si din celalalt unghi: copilul de acum nu se poate identifica in mod concret cu Nica, din cauza ca nu se recunoaste in stilul de viata al acestuia.

Dincolo de acest aspect, “Amintiri din copilarie” ramane o opera de capatai in ceea ce priveste cea mai frumoasa perioada din viata unui om, ilustrata cu mult umor si optimism.

Cartea din colectia “Cartea de acasa” mai cuprinde si o culegere de povesti si povestiri de acelasi autor, care vin sa completeze scrierea lui Creanga in materie de literatura pentru copii. Nu lipsesc clasicele “Capra cu trei iezi” sau “Cinci pani”.

Puteti comanda online “Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri” din colectia “Cartea de acasa” de pe site-ul editurii ErcPress.

Autor: Ion Creanga An aparitie: 2009
Titlu: Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri Pret: 10,99 RON
Nr. pagini: 286 Editura: ErcPress
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.2/10 (33 votes cast)
Ion Creanga - Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri, 8.2 out of 10 based on 33 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ion Creanga, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Erc Press | 3 Comentarii »

3 Raspunsuri la “Ion Creanga – Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri”

 1. i8 Says:
  13, 09, 2011 la 8:51 pm

  iuy

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Ciochina Adela Says:
  06, 05, 2014 la 2:09 pm

  Buna ziua. As dori si eu doua exemplare din “Ion Creanga – Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri” colectia “Cartea de acasa” daca mai aveti pe stoc. Va multumesc !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Marinela Gheorghe Says:
  06, 05, 2014 la 5:44 pm

  Buna Adela! Din pacate nu te putem ajuta, fiindca nu comercializam carti pe acest site. Poti intreba de carte pe cei de la editura aici: http://www.ercpress.ro/default.php?p=details&id=1153

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.