Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jacques Renoir – Tabloul iubirii

Articol postat de

Jacques Renoir - Tabloul iubiriiAutor: Jacques Renoir;
Titlu: Tabloul iubirii;

Dincolo de tema in sine a cartii, “Tabloul iubirii” poate parea o opera literara extrem de plictisitoare. Romanul prezinta viata pictorului Pierre-Auguste Renoir, cu toate amanuntele ei lipsite in mare parte de un element al senzationalului sau in orice caz fara o latura prea atractiva. Cel putin asa mi s-a parut mie.

Cartea ilustreaza o viata banala, cat se poate de comuna, singura diferenta fiind aceea ca ilustreaza viata unui pictor, a unui artist si nu cea a unui om oarecare. Dar… intotdeauna va exista un “dar”. “Tabloul iubirii” nu m-a plictisit, dimpotriva, a reusit sa imi tina atentia treaza mai tot timpul, desi, dupa cum spuneam mai sus, intamplarile nu sunt exceptionale, ci ingrozitor de banale. In plus, tinand partial loc de biografie, cartea nu dispune de o intriga sau de un punct culminant, cu atat mai putin de o acumulare de fapte care sa duca la un final imprevizibil.

Totusi, ce mi-a placut la “Tabloul iubirii”? Am mai scris cred si in alte recenzii ca totul tine de talentul scriitorului. Poti sa ai un subiect genial la indemana, dar sa nu ai habar sa il imbraci intr-o forma atractiva si atunci se duce totul de rapa. La polul opus se afla situatia in care poti sa ai un subiect banal, fumat si descurajant de plictisitor, insa sa stii sa il prezinti intr-un mod anume in asa fel incat sa determini cititorul sa renunte la alte activitati pentru a-ti parcurge cartea pagina cu pagina.

Pierre-Auguste Renoir este infatisat in special in latura sa umana, dincolo de profilul lui de om al artei impresioniste. El apare ca un personaj mereu vlaguit, fiind prezentat in special in perioada in care era in varsta. Sunt redate si cateva momente din tineretea acestuia, insa cititorului ii ramane intiparita imaginea unui pictor batran si extrem de slabit fizic. Acest aspect este intarit vizual de ultima coperta a cartii, care ne reda un Renoir supt la fata si foarte ridat.

Dincolo de actiunea diversa si totusi atat de comuna oricarui om obisnuit, trebuie sa recunosc si faptul ca mi-a fost foarte greu sa tin minte personajele existente in carte si in orice caz, sa fac o diferentiere intre ele. Exceptie au facut, in ceea ce priveste personajele, Coco, cel mai mic baiat al lui Renoir, iar referitor la actiune, momentul descrierii razboiului la care nu am putut ramane indiferenta. Nu cred ca este posibil sa uiti cum Jean, condamnat initial la o amputare de picior, reuseste sa fie salvat de un doctor increzator, reluandu-si cursul normal al vietii. In schimb, intamplarea va duce la stingerea sotiei pictorului, Aline, inainte de vreme.

Un alt aspect interesant al cartii consta in expunerea subiectului moralitatii sau a imoralitatii femeilor care pozau nud pentru pictor, precum si atitudinea mai detasata sau, dimpotriva, implicarea efectiva a pictorului in relatii cu modelele sale. Naratorul nu ofera insa o pozitie clara fata de cele doua aspecte, dimpotriva, lasa problema la latitudinea cititorului.

Atat o persoana mai avizata intr-ale artei, cat si un neinitiat pot afla care este istoria din spatele tablourilor lui Renoir, cu un avantaj clar in favoarea celor cunoscatori. Cartea ofera si cateva pagini cu imagini ale casei de la Collettes, precum si o serie de tablouri ale pictorului, pentru o mai buna identificare a operei artistului. Personal mi-au placut in mod deosebit “Dans in oras” si “Madame Charpantier si copiii ei”.

Autor: Jacques Renoir An aparitie: 2004
Titlu: Tabloul iubirii Pret: 8 RON
Nr. pagini: 169 Editura: Semne
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.6/10 (11 votes cast)
Jacques Renoir - Tabloul iubirii, 9.6 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jacques Renoir, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Semne | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Jacques Renoir – Tabloul iubirii”

 1. Lucian Alecu Says:
  05, 11, 2019 la 12:29 am

  buna ziua,o intrebare……nu este un comentariu ,ci doar am nevoie de o indrumare in adevaratul sens al cuvintului…detin tabloul din imaginea de mai sus si vreau sa il vind,insa nu stiu cui si nici nu sunt destul de informat referitor la valoarea lui,m-ati putea ajuta in oarecare masura?

  va multumesc…………..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Lucian Alecu Says:
  05, 11, 2019 la 12:33 am

  defapt,detin doua tablouri identice,dar unul este foarte vechi in ulei si cel de al doilea este o reproducere ………astept ras. dvs. pe adresa mea de gmail.

  va multumesc

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.