Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Alfred Louis de Premare – Originile Islamului, intre Scriitura si Istorie

Articol postat de

Originile Islamului - CartierAutor: Alfred Louis de Premare;
Titlu: Originile Islamului, intre Scriitura si Istorie.

Orice autor care isi propune sa studieze originile islamului se confrunta cu o mare problema: lipsa de date epigrafice si arheologice. Islamul, in comparatie cu crestinismul sau iudaismul, sufera la acest capitol de un dezavantaj net. Inexistenta datelor epigrafice si arheologice cu care ar trebui confruntate sursele islamice duce la imposibilitatea trasarii unor concluzii irefutabile asupra originilor islamului. Insa, pe de alta parte, aceasta carenta mareste posibilitatile interpretarii si lasa un cadru mult mai larg speculatiilor, toate ducand la un aport mai mare al istoricilor in reconstituirea unor zone tenebroase ale istoriei. De aici si aprecierea pe care trebuie sa o avem fata de studiile de acest gen care ii supun pe autorii lor la o munca salahorica.

Primul lucru pe care il denunta autorul este imposibilitatea constituirii unei biografii a lui Mahomed, atat de necesare studiului sau. Desigur acest lucru se datoreaza surselor sigure extrem de putine ce adunate ar numara doar cateva pagini:

“Pe de o parte nu este cu putinta sa scrii o biografie istorica a profetului fara a fi acuzat ca folosesti necritic sursele; in timp ce, pe de alta parte, cand folosesti in mod critic sursele, este pur si simplu imposibil sa scrii o asemenea biografie”.

Insa aceasta lipsa de date despre Mahomed nu face imposibila si cercetarea originilor islamului, lucru de care autorul se ocupa cu succes. El analizeaza contextul in care s-au produs primele cuceriri islamice, conduse de catre qurayshiti in Arabia si modul in care Mahomed a trecut de la statutul de negustor la cel de cuceritor (cu supusii lui desigur). Ce a determinat aceasta trecere, eveniment ce a marcat fundamental istoria? In carte sunt discutate mai multe variante. Cuceririle care au marcat inceputul islamului sunt expuse exhaustiv de catre Premare, an cu an, implicatiile acestora sunt analizate atent. Cuceririle din Arabia, din Siria, din nord, precum si cucerirea Ierusalimului au multe povesti in spate, deosebit de interesante si esentiale pentru cei ce vor sa cunoasca aceasta lume.

Apoi este discutata posibilitatea unor alternative la Coran. Aceasta este data in principal de carta de la Yathrib, scrisa chiar de Mahomed si in care se expun elemente importante pentru islam. Autorul incearca sa rezolve marea dilema cu care se confrunta exegetii islamului: de ce Coranul a devenit scrierea de capatai, cand ea este doar o culegere de texte adunate de `Ali cu mult timp dupa ce a murit profetul Mahomed si nu carta scrisa chiar de el? Din pacate intrebarea nu isi va afla niciodata un raspuns ultim.

Pe langa istoria de inceput a islamului este studiata si istoria limbii arabe. Celor mai importante cuvinte le sunt prezentate diferitele semnificatii. Cuvantul „islam”, de pilda, inseamna supunere si se folosea la origine atat pentru a desemna supunerea fata de Dumnezeu, dar si supunerea fata de actiunile militare in numele Lui. Aici autorul intra intr-un subiect foarte dezbatut astazi si de maxima importanta. Indeamna scrierile islamice la razboi? Una dintre vorbele cele mai vechi transmise de Mahomed este urmatoare:

„Am primit ordin sa lupt impotriva oamenilor pana ce ei vor zice: Nu exista alt Dumnezeu decat Allah.Cel care zice `Nu exista alt Dumnezeu decat Allah` isi apara de atingerea mea bunurile si persoana sa”.

Expresia „a lupta impotriva” sta pentru termenul arab „uqatil”, a carui radacina inseamna a omori. „Qital” este actiunea de a lupta amenintand cu moartea si riscand a fi ucis. In Coran si in contextul „luptei pe drumul lui Dumnezeu”, acest verb este chiar mai frecvent decat „jihada”. Sunt multe aceste cuvinte in scrierile islamice, mai ales in Coran, care trimit la un razboi sfant. Astfel ca cei mai multi exegeti trag urmatoarea concluzie:

„In institutia religioasa islamica razboiul sfant este o prescriptie religioasa datorita universalitatii chemarii de a aduce pe toti oamenii la islam, cu binele sau cu forta”.

Se poate observa din aceste cuvinte ca o cunoastere a societatii islamice este cum nu se poate mai importanta pentru un Occident din ce in ce mai amenintat. De aici si numarul din ce in ce mai mare de autori care vor sa se achite de aceasta sarcina. Bineinteles, in carte sunt analizate si mult discutatele similaritati dintre reprezentarile lui Mahomed si cele ale lui Iisus, dintre cele doua credinte. Numarul aderentilor lui Mahomed erau saptezeci, ca si numarul ucenicilor lui Iisus, reprezentantii lor erau doisprezece, Iisus avea si el doisprezece apostoli ca si Moise, care avea doisprezece reprezentanti ai triburilor din Israel. In carte exemplele continua si sunt numeroase, iar toate aceste legaturi sunt analizate riguros. Trimiterile explicite care se fac in Coran la Psalmi merita de asemenea toata atentia pentru a observa modul in care cele doua culturi (practic ele sunt mai mult decat simple credinte) au coabitat la inceput.

Dincolo de grandoarea studiului (peste 500 de pagini), aceasta carte nu renunta la inteligibilitate. Este accesibila, usor de intrebuintat fiind organizata in peste 200 de subcapitole, insotita de harti si tabele cu statisticile cele mai relevante, iar la sfarsitul fiecarui capitol apare un scurt rezumat care inlesneste retinerea celor mai importante date. Toate acestea o fac sa fie una dintre cele mai utile lucrari din domeniu, adresata atat savantilor cat si celor care au pentru prima data contact cu acest subiect.

Puteti comanda online cartea Originile Islamului, intre Scriitura si Istorie de pe situl editurii Cartier.

Autor: Alfred Louis de Premare An aparitie: 2004
Titlu: Originile Islamului, intre Scriitura si Istorie Pret: 25 RON
Nr. pagini: 548 Editura: Cartier
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (12 votes cast)
Alfred Louis de Premare - Originile Islamului, intre Scriitura si Istorie, 9.8 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Alfred Louis de Premare, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: Cartier | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.