Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stephen King – Pistolarul

Articol postat de

PistolarulAutor: Stephen King;
Titlu: Pistolarul;

Stephen King este autorul care mi-a deschis pofta de lectura. IT a fost prima carte de King pe care am citit-o si in acelasi timp cartea care a vrut sa imi dea de stire ca exista multe alte carti frumoase si interesante care abia asteapta sa fie citite. De atunci (nici nu mai stiu cat timp a trecut) am citit destul King cat sa imi fac o idee destul de bine sedimentata despre ceea ce este King, ceea ce vrea el sa scrie si in ce mod o face. Chiar daca lucrurile stau astfel, nu ma consider un adevarat fan King deoarece mai am multe carti de citit de acesta pentru a accede la acel stadiu la care doar unii cititori sarguinciosi ajung.

Printre cartile lui King se numara si seria Dark Tower (Turnul Intunecat), serie ce este vazuta ca definitorie pentru el. Seria cuprinde 7 carti ce au fost scrise de-alungul a 22 de ani. Un adevarat magnum opus, Turnul Intunecat cuprinde elemente fantasy, horror si western. Cam tot ce si-ar putea dori un cititor de-al americanului din Maine. La nivel de bookaholici, Turnul Intunecat a reusit sa dezvolte niste pasiuni atat de aprigi incat anumiti fani K. citesc pentru a nu stiu cata oara seria doar pentru a descoperi legaturi catre alte carti ale maestrului. Nu este o gluma, acest lucru chiar se intampla! Nume de orase, nume de personaje ori pur si simplu o anumita atmosfera sunt luate din alte carti ale scriitorului. Exista de altfel si site-uri care documenteaza aceste “coincidente”. Este bine de metionat si ca Stephen King s-a inspirat din poemul “Childe Roland to the Dark Tower Came” a lui Robert Browning si din filmele western ale lui Clint Eastwood pentru aceasta serie.

Am pornit lecturarea primului volum cu un sentiment de neliniste pentru ca nu stiam la ce sa ma astept. Auzisem cateva crampeie din ceea ce ar fi Turnul ca un tot insa nu am reusit sa descifrez nimic pentru ca nume precum Roland Deschain sau Mutantii Lenesi nu imi spuneau mare lucru. Am inceput asadar aventura in taramul Turnului si peste ce am dat inca de la prima pagina a fost actiune pura. Fara introduceri si fara preambuluri, King introduce cititorul direct in goana pistolarului prin desert dupa omul in negru. Primul volum al seriei este cumva la fel de arid precum si desertul in care se petrece mare parte din actiune. Spun asta pentru ca exista multe elemente care sunt in acest prim volum doar mentionate insa nu si explicate cum se cuvine (asta intamplandu-se tinand cont ca volumul pe care Nemira l-a tradus este varianta revizuita si adaugita a volumului original). Lucrul acesta mi-a dat un oarecare sentiment de instrainare pentru ca nu puteam urmari o actiune, nu puteam lega punctele care se tot nazareau pe masura ce paginile curgeau, fara sa am niste puncte de reper destul de clare. Insa King a fost ingaduitor si nu a bagat tot volumul in ceata. La momentul potrivit exista mai multe amintiri ale pistolarului Roland de pe vremea cand acesta era copil (intamplari absolut fascinante), intamplari menite probabil sa ii faca pe cititori mai familiari cu personajul pistolarului. Ceea ce mi s-a parut ca autorul a incercat cu acest prim volum a fost sa deschida intr-un fel caile catre Turn pentru cititori. Nu a oferit nici prea mult dar nici prea putin in materie de detalii, insa indeajuns incat sa vrei sa pui mana pe volumul doi al seriei.

Revenind la poveste, pistolarul ajunge in mai multe locuri ciudate, uitate de lume care amintesc de universul nostru. Povestea Turnului este una ce se petrece intr-un viitor indepartat insa acest lucru nu este spus clar ci dedus din spusele personajelor. Faptul ca din primul volum exista conceptul de universuri paralele, magie neagra si magie alba, monstrii si fanatism religios este un mare plus pentru cititorii care au simtit putina reticenta fata de aventurile lui Roland.

Sunt convins ca din volumul doi firele vor incepe sa se lege si totul va parea mult mai clar si mai logic decat a parut in primul volum. Puteti comanda volumul de pe siteul editurii Nemira dand click aici.

Autor: Stephen King An aparitie: 2009
Titlu: Pistolarul Pret: 48,90 RON
Nr. pagini: 245 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (12 votes cast)
Stephen King - Pistolarul , 9.3 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stephen King, _Comentator: Stefan Toma, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.