Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Marcel Proust – O iubire a lui Swann

Articol postat de

Autor: Marcel Proust;
Titlu: O iubire a lui Swann;
A aparut in anul: 2009;
Autor recenzie: Marinela Gheorghe;

In O iubire a lui Swann, Marcel Proust se plaseaza in ipostaza unui fin observator al iubirii, trecand prin toate etapele ei: de la indiferenta, la ochirea obiectului pasiunii, primii pasi, daruire, gelozie, transformare in obsesie si, in final, la dezamagire si uitare. Swann este un tanar de o inteligenta sclipitoare, monden, rasfatat al saloanelor pariziene, bogat si libertin. El se indragosteste treptat, aproape pana la paranoia, culmea, tocmai de o femeie lipsita de inteligenta si cunoscuta drept frivola, pe nume Odette.

Swann o va iubi tocmai din cauza inaccesibilitatii ei. Odette duce o viata dubla, una in care se intalneste cu el, ii ofera semne clare de iubire, daruire si fidelitate, (care se vor dovedi ulterior doar mimate), si una in care isi permite excentricitati si aventuri amoroase. Odette insa nu se straduieste sa isi ascunda dubla identitate, nu este o actrita dintre cele mai bune, nu stie sa minta sau nu vrea pur si simplu in momentul in care i se pun intrebari incomode. Iubirea coplesitoare a lui Swann, care ii satisface cele mai cochete si materiale pretentii o lasa rece. Pentru ea, a fi intretinuta de barbati si a fi implicata in mai multe relatii simultan, chiar si cu femei, reprezinta o normalitate pentru care nu trebuie sa dea socoteala nimanui.

La prima vedere, cele doua personaje ale lui Marcel Proust nu par sa se potriveasca, un prim criteriu fiind discrepanta dintre incultura Odettei si inteligenta lui Swann, insa odata cu parcurgerea cartii iti dai seama ca autorul a mizat tocmai pe contrastul dintre cei doi, din simpla dorinta de a ilustra faptul ca iubirea nu reprezinta pana la urma decat un proces de transfigurare sau in orice caz punctul de plecare. Desi va primi semne evidente, atat din partea Odettei, cat si din partea celor din jur ca iubita lui il inseala sau ca pur si simplu nu il iubeste, Swann nu va crede nici in ruptul capului. Este prea orbit si asurzit de pasiunea lui ca sa vada realitatea, converteste totul prin prisma subiectivitatii si nu da crezare nimanui.

Acum ca dupa aceasta oscilare, Odette revenise, natural, in locul de unde Swann o indepartase pentru un moment, in unghiul in care o gasea incantatoare, si-o imagina plina de tandrete, cu o privire de consimtamant, atat de frumoasa incat nu putea sa se impiedice sa nu intinda buzele spre ea ca si cum s-ar fi aflat acolo si ar fi putut sa o sarute; iar el ii pastra pentru aceasta privire fermecatoare si buna atata recunostinta ca si cum ea tocmai o avusese cu adevarat, de parca n-ar fi fost doar in imaginatia lui pentru a-i da satisfactie dorintei sale.

Frivolitatea Odettei merge pana la bisexualitate, recunoscuta chiar de ea. In orice caz, Odette nu se straduieste sa ii ascunda lui Swann stilul ei de viata, deoarece il simte prins in plasa, iar o posibila detasare a acestuia nu o va afecta prea mult. In schimb isi foloseste armele de seductie feminina pentru a avea parte de beneficii materiale, plecand fara remuscari in calatorie cu unul dintre amanti.

Intr-un final insa, Swann se detaseaza de Odette, iubirea ajunsa la paroxism se evapora si in urma ramane doar “o (alta) iubire a lui Swann”. Odette pierde titlul de suflet pereche si de personaj feminin idealizat, trecand brusc la anonimat:

Si cand te gandesti ca mi-am pierdut atatia ani din viata, ca am vrut sa mor, ca cea mai mare iubire a mea a fost o femeie care nu-mi placea, care nu era pe gustul meu!

Puteti comanda online O iubire a lui Swann de pe Shopul Cotidianul.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.7/10 (10 votes cast)
Marcel Proust - O iubire a lui Swann, 8.7 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Marcel Proust, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Cotidianul, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.