Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Pamela Todd – The Impressionists at Home

Articol postat de

Autor: Pamela Todd;
Titlu: The Impressionists at Home;
Anul aparitiei: 2005;
Autor recenzie: Marinela Gheorghe;

Albumul The Impressionists at Home i-a urmarit pe impresionistii din pictura in cea mai umana si mai casnica parte a operei lor artistice. Initiativa este cu atat mai laudabila cu cat impresionistii sunt cunoscuti drept ilustratori ai naturii, desfasurandu-si munca in special in aer liber. Cand te gandesti la un pictor impresionist, ti-l imaginezi asezandu-si sevaletul in mijlocul unui peisaj deosebit, in orice caz intr-un spatiu exterior. De data aceasta, sevaletul a stat in interior, iar panza a revelat tot ce inseamna intimitate, linistea unei case, persoane dragi si obiceiuri casnice.

“The Impressionists at Home” reprezinta un veritabil album de arta, cu ilustratii la fiecare doua pagini. Lucrarile au fost grupate in capitole si subcapitole aferente. Practic, autoarea nu s-a rezumat la a prezenta picturile referitoare la spatiul interior, ci a delimitat pe de o parte functiile unui domiciliu, iar pe de alta parte activitatile specifice, realizand un album bine structurat din punct de vedere al informatiei oferite. Astfel, pentru un capitol ca “A place to play”, intalnim subcapitole ca” Children and childcare, Fatherhood and Families”. Pentru fiecare tema sunt alese picturi reprezentative adunate de la toti marii impresionisti: Monet, Giverny, Renoir, Pissaro si multi altii.

In viziunea impresionistilor, casa reprezinta un spatiu ocrotitor, care inspira intimitate, relaxare si liniste, dincolo de haosul caracteristic vietii exterioare. Artistii s-au axat pe tot ce inseamna activitati zilnice de ordin casnic, desfasurate in familie. Impresionistii nu sunt artisti care se autoexileaza in singuratate, dimpotriva, ei sunt sociabili si privesc rudele si familia ca pe o normalitate si chiar o necesitate. De aceea, ei si-au pictat sotiile in timp ce dereticau prin casa sau se aranjau in budoar, copiii in timp ce isi faceau lectiile sau pe cei dragi adunati in jurul mesei.

In ceea ce priveste ilustrarea intimitatii, impresionistii au mers mai departe si au lasat ochiul iubitorilor de arta sa patrunda pana si in dormitorul sau in baia lor. Muzele sunt surprinse in cada sau in timp ce dorm, simplele activitati zilnice fiind ridicate la rangul de arta, eliminand o posibila latura vulgara si primind in schimb un caracter sublim.

Autoarea a urmarit si ilustrarea exteriorului, insa fara a se departa de la tema de baza a albumul de arta, ea s-a rezumat la spatiul imediat apropiat casei. Impresionistii si-au imortalizat gradinile, curtea interioara sau imprejurimile casei. Sentimentul dat de respectivele picturi este tot acela de siguranta, familiar si relaxare, intarit de prezenta uneia sau a mai multor persoane dragi in cadru.

Cartea ofera si o culegere de biografii pentru toti pictorii impresionisti, devenind astfel o enciclopedie completa pentru cei pasionati de acest curent in arta plastica si nu numai. Ea poate fi citita chiar si de un incepator intr-ale artei, deoarece Pamela Todd a avut grija ca lucrarea sa cuprinda informatii complete, bine documentate si ilustrate corespunzator cu picturile marilor impresionisti. Puteti comanda online “The Impressionists at Home” de pe site-ul librariei Colibris si veti avea parte de un album de arta calitativ atat din punct de vedere al informatiei oferite, cat si al modului de prezentare grafica.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.8/10 (8 votes cast)
Pamela Todd - The Impressionists at Home, 8.8 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Pamela Todd, Libraria: Colibris | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.