Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Rawi Hage – Jocul lui De Niro

Articol postat de

Autor: Rawi Hage;
Titlu: Jocul lui De Niro;
Anul aparitiei: 2009;
Autor recenzie: Alisa Ionescu;

„Zece mii de bombe cazusera…”, acesta este inceputul ales de Rawi Hage pentru romanul sau de debut, roman tradus in apropape 30 de limbi, castigator al premiului international Impac Dublin Literary Award. Jocul lui De Niro beneficiaza astfel de un inceput puternic, care te plaseaza direct in mijlocul unui Beirut sfartecat de razboi, unde oameni care se iubesc sau se urasc toata viata ajung sa se odihneasca in acelasi pamant unul langa altul, in timp ce „cei vii de deasupra continua sa danseze cu mitralierele in mana”.

„Jocul lui De Niro” este un roman care m-a marcat prin claritatea si realismul prin care sunt prezentate imaginile unei vieti traite in haosul si violenta provocate de razboi, unde ideea moartii pluteste in aer, fiind inspirata de fiecare om. O viata traita cu spaima de a privii cerul pentru ca a-ti indrepta privirea spre cer din acel loc ”insemna sa vezi cum moartea coboara spre tine”.

Intreaga actiune a cartii este privita si descrisa prin ochii lui Bassam, un tanar care traieste impreuna cu mama sa experienta dura a unui razboi nesfarsit, in incercarea lor continua de a pacalii mortea, care soseste negresit pentru a-si lua „cu polonicul portia zilnica din oala cu trupuri si sange”. Intr-o astfel de perioda de incertitudine Bassam se bucura de prietenia lui George (De Niro) alaturi de care goneste pe motocicleta in incercarea de a-si face singuri dreptate si de a isi asigura un viitor mai limpede. Romanul este structurat in trei parti: Roma, Beirut si Paris. Roma reprezinta in ochii lui Bassam taramul fericirii, locul unde viseaza sa traiasca, departe de durerea si saracia provocate de razboi. Pentru a pleca din Beirut, Bassam hotaraste sa obtina banii necesari cu ajutorul lui George, care lucreza intr-o sala de jocuri mecanice. Intre timp, Bassam descopera dragostea Ranei, alaturi de care poate avea o viata implinita, dar dorinta de a pleca din Beirut se intipareaste si mai puternic in mintea lui o data cu moartea mamei, fara de care simte ca nu il mai leaga nimic de aceste locuri negre.

Planurile calatoriei ii sunt ingreunate de faptul ca George se inroleaza in armata, iar sala de jocuri ramane in administarea unui rude care refuza sa ii mai dea lui Bassam banii promisi. Din acest punct se contureaza ideea tradarii, tradare care este cu atat mai dureroasa fiind venita din partea prietenului cel mai bun, George, prieten alaturi de care a impartit o multime de amintiri, de promisiuni si sperante. O data cu inrolarea in armata, latura violenta a lui George capata dimensiuni neasteptate de Bassam, care nu isi mai gaseste locul in lumea prienenului sau. Decizia lui George de a se inrola in armata este puternic dezaprobata si de matusa lui, Nabila, care il incurajeaza pe Bassam sa plece impreuna cu nepotul sau in Paris, unde se afla tatal lui George, tata pe care acesta nu l-a intalnit niciodata. Ideea de a parasi tara natala nu este insa pe placul lui George. Bassam devine tot mai constient de tradarea prietenului sau si de incercarile acestuia de a il impiedica sa paraseaca tara. O ultima infruntare dintre Bassam si George inainte ca acesta sa plece din Beirut marcheaza si sfarsitul unei vieti tumultoase, viata prientenului cel mai bun.

Partea a treia a romanului descrie calatoria la Paris, intalnirea lui Bassam cu Rhea, sora pe care George nu a cunsoscut-o niciodata, dar alaturi de care Bassam descopera emotia unei iubiri neasteptate, dar fara sanse de supravietuire.

„Jocul lui De Niro” este o carte plina de imprevizibil, dar ceea ce mi-a placut in mod special este modul in care Rawi Hage descrie fiecare traire a lui Bassam, in special viziunea acestuia asupra mortii ca punct de sfarsit pentru orice traire umana:

„…am fost linistit ca parintii mei nu mai erau, ca moartea mea urma sa fie ca orice moarte, un sfarsit fara amintiri, fotografii, povesti, lacrimi de mama. Moartea sfarseste totul. Restul este doar vanitate umana si ipocrizie”.

Puteti comanda online Jocul lui De Niro de pe siteul editurii Leda.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (16 votes cast)
Rawi Hage - Jocul lui De Niro, 9.3 out of 10 based on 16 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Rawi Hage, _Comentator: Alisa Ionescu, Editura: Corint, Editura: Leda | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.