Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Orson Scott Card – Wyrm

Articol postat de

Orson Scott Card - WyrmAutor: Orson Scott Card;
Titlu: Wyrm;

Cum in recenzia precedenta am pomenit si de Wyrm, pe care am citit-o imediat dupa Stapanul cantecelor, o sa pornesc cu evidentul punct comun dintre cele doua: posibilitatea de a controla actiunile unei alte persoane. In Wyrm, personajele principale se zbat pentru a rezista “chemarii” venite din partea unui misterios… Unwyrm. Ca in saga lui Ender, si aici, pe planeta Imakulata, trei rase cu gene comune se lupta pentru dominanta: oamenii, wyrm si geblings. Wyrm aduc intrucatva cu insectele, iar geblings cu porcusorii de pe Lusitania.

Bineinteles, toate aceste referiri sunt irelevante pentru cei care nu au citit cartile mentionate. Lor le transmit un mesaj simplu: Wyrm e una dintre cele mai interesante si fascinante carti science fiction peste care am dat in ultimii ani.

Si aici e prezent copilul care schimba lumea. Patience, Agaranthemem Heptek (fiica mare, copil unic) a conducatorului de drept, e prinsa in intrigile regale pe de o parte, si chemarea invizibila catre un destin ce i-a fost prezis, pe de alta parte. Considerata cheia viitorului evolutiei pe o planeta pe care oamenii au ajuns mai mult din greseala, orice alegere pe care o face are consecinte globale.

Insasi limbajul folosit/inventat/imprumutat de Card in fiecare opera de-a sa ne scufunda in lumea pe care ne-o prezinta. Termenii “speciali” nu sunt greu de retinut si, cum spun clasicii, confera veridicitate mesajului.

Si mai e un lucru care scoate in evidenta cartea de fata: actiunea. De obicei, in cartile lui OSC, actiunea se lasa asteptata, si momentele in care e prezenta sunt scurte si violente. Aici insa, actiunea nu se opreste decat rareori, iar aventurile prin care trece Patience (alaturi de gasca stransa pe parcurs) mi-au adus aminte de Lord of the Rings. Totul e construit treptat, pentru un final care satisface, dupa un preludiu de patru sute de pagini.

Nu pot decat sa ma bucur ca Nemira a decis sa acorde atentie si celorlalte opere, cazute cumva in plan secund dupa Jocul lui Ender. E o placere sa citesc un text de-al lui Orson, in orice forma, iar Wyrm se afla categoric in esalonul superior printre acestea.

Autor: Orson Scott Card An aparitie: 2010
Titlu: Wyrm Pret: 22,41 RON
Nr. pagini: 422 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Orson Scott Card - Wyrm, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Orson Scott Card, _Comentator: Alex Sima, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.