Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Orson Scott Card – Stapanul cantecelor

Articol postat de

Orson Scott Card - Stapanul cantecelorAutor: Orson Scott Card;
Titlu: Stapanul cantecelor;

O sa repet asta in fiecare articol separat care are legatura cu scriitorul: In ceea ce priveste preferintele personale, Orson Scott Card e cel mai bun autor de carti de sine statatoare. Citind Stapanul cantecelor am realizat insa ca multe dintre creatiile sale au cateve teme comune (asa cum el insusi recunoaste): copiii precoce, sau cu talente extraordinare, adulti cu diverse handicapuri, culturi care s-au dezvoltat intr-o anumita directie pana au ajuns la extrem, intrigi politice si lupta pentru putere, referiri la portughezi, si asa mai departe.

Daca ar fi sa aleg una dintre cartile sale care sa fie reprezentanta cea mai buna pentru aceste puncte comune, cea de fata ar fi norocoasa aleasa.

In primul rand, nu stiu cati dintre cei care au citit-o au jucat, in mileniul trecut, un mic joc pentru PC numit Loom. Era pe vremea MS-DOS-ului, pe vremea cand a avea o placa de sunet era un lux, si jocul se prezenta cu un sistem inovator de gameplay. Comenzile puteau fi date personajului printr-o serie de note muzicale. Ca sa dau un exemplu simplist: Do Re Mi deschidea o usa, Mi Re Do o inchidea. Insa nu asta facea jocul iesit din comun, ci povestea, universul desfasurat in fata ochilor. Jucandu-l, printre alte mii de jocuri, mi s-a parut ca iese in evidenta, ca straluceste ca o perla printre boabe de piper. La final, cand in sfarsit l-am terminat, am vazut cu uimire ca scenariul si dialogurile fusesera scrise de nimeni altul decat Orson Scott Card si am elucidat misterul.

Cum Stapanul cantecelor (Songmaster) a aparut pentru prima oara in 1978, am decis sa cred ca de fapt volumul de fata nu e un amalgam de idei dezvoltate initial in alte parti, ci un index cu ideile autorului din vremea tineretii, crescute apoi cu trecerea timpului in proiecte de sine statatoare. In saga lui Ender, in Wyrm (care a aparut in acelasi an in care a aparut a doua editie a volumului de fata – 1987) si in multe alte din cartile sale, Card foloseste retete diferite pornind de la ingrediente comune.

Ansset are posibilitatea de a influenta actiunile oamenilor cantand. Vocea sa poate sa induca sau sa controleze emotii. Ansset e de fapt un copil, crescut pe o planeta care se specializeaza in antrenarea privighetorilor copii si vanzarea lor catre cei mai influenti oameni din Univers. Actiunea cartii ne poarta din copilaria celei mai talentate privighetori, pana in momentele in care isi canta viata la finalul ei, pentru cei care il vor urma.

Ca de obicei cand vine vorba de Card, nu pot sa nu recomand aceasta carte.

Autor: Orson Scott Card An aparitie: 2008
Titlu: Stapanul cantecelor Pret: 23,3 RON
Nr. pagini: 494 in carte (448 pe siteul editurii) Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Orson Scott Card - Stapanul cantecelor, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Orson Scott Card, _Comentator: Alex Sima, Editura: Nemira | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Orson Scott Card – Stapanul cantecelor”

  1. Orson Scott Card - Wyrm | TownPortal - Carti Says:
    10, 11, 2011 la 11:19 am

    […] Orson Scott Card – Stapanul cantecelor […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.