Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Orson Scott Card – Intoarcerea acasa (Amintirea Pamantului & Chemarea Pamantului)

Articol postat de

Orson Scott Card - Amintirea PamantuluiAutor: Orson Scott Card;
Titluri: Amintirea Pamantului si Chemarea Pamantului (Saga: Intoarcerea acasa);

Azi pare sa fie ziua Orson Scott Card, si recunosc ca am cautat special cartile sale, asa cum voi face mereu cand vine vorba de acest scriitor, pentru ca are de fiecare data o poveste care e in acelasi timp originala, dar si familiara. Astept asadar cu nerabdare ca Nemira sa scoata si celelalte carti din seria Intoarcerea acasa, si sa se ocupe si de o alta serie clasica a sa, The Tales of Alvin Maker.

In 1992, Card a publicat primul volum din saga de fata: Amintirea Pamantului (The Memory of Earth). Un an mai tarziu, a venit al doilea, Chemarea Pamantului (The Call of Earth). Netraduse (inca) la noi: The Ships of Earth (1994), Earthfall (1995) si Earthborn (1995).

In fiecare volum se afla un “ghid pentru pronuntarea numelor” si o pagina cu “diminutive” pentru numele personajelor principale. In Amintirea Pamantului si Chemarea Pamantului, spre deosebire de celelalte carti ale sale, personajul principal nu e un copil super-dotat – ci mai degraba un grup de adolescenti. Accentul este pus de OSC pe familie. Desi mostenirea genetica are un mic cameo, nu apar extraterestri, tehnologii sau civilizatii avansate. Totul a fost mai degraba ingropat de un super-computer, pentru ca planeta colonizata pe care se desfasoara actiunea sa nu sufere aceeasi soarta ca Pamantul (paralele puternice cu Fundatia).

Pentru ca durata de viata a computerului satelit care orbiteaza planeta se apropie de final, un grup de oameni este selectat pentru a afla de existenta sa, si pregatit pentru a pleca intr-o calatorie catre planeta mama.

Orson Scott Card - Chemarea PamantuluiIn orasul in care se desfasoara majoritatea intamplarilor din cele doua carti, societatea a evoluat intr-o forma aparte de matriarhat, in care barbatii nu poseda lucruri decat daca se insoara cu anumite femei in baza unor contracte, pe care acestea le pot rezilia oricand doresc. Bineinteles, in jurul acestui oras imperii se lupta intr-un razboi rece interminabil, pentru ca tehnologia nu le permite sa avanseze soldatilor pe distante mari (unui inventator caruia i-a venit ideea sa inventeze roata, computerul ii suprima acest gand, unui general care vrea sa cucereasca lumea, inteligenta artificiala ii manipuleaza fiecare actiune dandu-i iluzia ca are liber arbitru). Fine nuante de psihologie inversa se intretaie cu actiuni directe.

In mod normal v-as recomanda sa cititi imediat cele doua volume din serie, insa poate ar fi o idee mai buna sa asteptati si aparitia celorlalte in romana, ca sa nu ramanesti cu un gust de “mai vreau” si sa fiti apoi nevoiti sa cautati variantele originale in engleza.

Autor: Orson Scott Card An aparitie: 2010
Titlu: Amintirea Pamantului & Chemarea Pamantului Pret: 26,9 & 20,6 RON
Nr. pagini: 413 & 393 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Orson Scott Card - Intoarcerea acasa (Amintirea Pamantului & Chemarea Pamantului), 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Orson Scott Card, _Comentator: Alex Sima, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.