Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jeff Grubb – Cruciada lui Liberty

Articol postat de

Autor: Jeff Grubb;
Titlu: Cruciada lui Liberty (Starcraft – Volumul 1);
Anul aparitiei: 2001 la ei, 2008 la noi;

Pentru prietenii apropiati, atunci cand vine vorba de mine si de Starcraft, nu e cazul de lamuriri suplimentare. Pentru ceilalti, pe scurt, ajunge sa spun ca m-am intalnit cu fenomenul (pentru ca asta este) chiar in anul aparitiei sale: 1998. Cruciada lui Liberty este primul volum oficial Blizzard, care a creat, la 3 ani de la lansarea jocului Starcraft, si o serie de povestiri care sa puna mai bine la punct lumea inventata. Acum, daca e sa ma intrebati pe mine, pentru nivelul anului 2001, strategiile imaginate in carte sunt grozave. Pentru nivelul actual de joc, as zice ca fara consultanta unui pro-gamer, o asemenea carte nu poate fi scrisa incat sa multumeasca un fan infocat.

Formatul cartii lui Jeff Grubb este fara indoiala cel pe care-l prefer cel mai mult, lucru care m-a facut sa devorez paginile mai ceva decat o grupa de zerglingi cu Adrenal Glands. Am terminat acest volum 1 in cateva ore, iar pana seara am terminat si volumul 2, despre care voi scrie in curand.

Singura problema pe care o am este cu traducerea. Adica inteleg, Carriers inseamna transportoare, dar daca erau lasate cu denumirea lor originala nu cred ca se supara nimeni. In fond, aceste carti sunt destinate tocmai fanilor. Pentru ca daca alegi sa faci tot felul de traduceri, mai mult sau mai putin fanteziste, este posibil sa te trezesti ca in loc sa fii mai clar, mai mult incurci treburile. Shuttles nici pana acum nu mi-am dat seama cum a fost tradus.

Eu unul le-as fi dat traducatorilor tema de acasa sa joace Starcraft macar cateva zile inainte de a se apuca de lucru. Poate asa nu mai gaseam chestii de genul: “din podele ieseau ture automare la fiecare colt”. Ce face? Ture? Turete? Turele?

Traducerea este de altfel extrem de fantezista, injuraturile lui Raynor fiind preluate si adaptate, lucru care m-a amuzat teribil. Jim spune la un moment dat “Coana Mita biciclista”.

Editarea a fost buna in general, cu exceptia a doua pagini consecutive (105 si 106), unde am dat peste dezacord intre subiect si predicat: “ei stia” si “protossii i-a remarcat”. Acestea au fost de altfel si singurele greseli pe care le-am intalnit in tot volumul.

In ceea ce priveste povestea, ne aflam in pielea si privim lucrurile prin ochii lui Michael Liberty, un reporter care ajunge vrand nevrand in mijlocul actiunii, exact in perioada in care se petrec primele atacuri ale zergilor si distrugerea planetelor terrane infestate de catre fortele protoss.

Desi nu e prezent in campania din joc, cartea il prezinta pe Liberty ca fiind apropiat atat de Raynor cat si de Sarah Kerrigan, dar avand si oaresce contre cu Edmund Duke si Arcturus Mengsk. Acesta din urma este in fapt unul dintre personajele principale ale Cruciadei, care se incheie cu capturarea si transformarea domnitei ghost de catre zergi in “The Queen of Blades”.

La final, daca e sa-mi dau cu parerea, nu pot sa spun ca aceste volume vor fi intelese prea bine de cei care nu au nici cea mai mica legatura cu jocul. Chiar si fanilor S.F. inraiti nu cred ca le va fi prea usor sa faca anumite legaturi. Desi nu cred ca am intalnit pana acum fani S.F. care sa nu aiba habar de Starcraft.

Pana de curand cel mai bine vandut joc pe calculator (adica pana la depasirea sa de catre un alt joc marca Blizzard), Starcraft si-a datorat succesul in mare parte si scenariului bine pus la punct. Cruciada lui Liberty vine ca o completare, ca o piesa de puzzle, si ne ajuta impreuna cu celelalte volume din serie sa ne improspatam memoria in asteptarea aparitiei Starcraft 2. Puteti comanda online cartea lui Jeff Grubb de pe siteul editurii Amaltea, si o puteti castiga alaturi de celelalte carti din serie participand la concurs pana la 1 august.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Jeff Grubb - Cruciada lui Liberty, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jeff Grubb, _Comentator: Alex Sima, Editura: Amaltea | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Jeff Grubb – Cruciada lui Liberty”

  1. Jeff Grubb - Ultimul gardian (Warcraft - volumul 3) | Carti - TownPortal - Books Says:
    24, 03, 2010 la 4:20 pm

    […] treilea volum din seria Warcraft a fost dat pe mana lui Jeff Grubb, cel care a deschis seria cartilor Starcraft. Se pare ca cei de la Blizzard il placeau pe vremuri. Stilul autorului se […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.