« Milagros Frias – La alambrada de Levi | Pagina principala | Alex Thurstan Kray – Power Failure »
George R. R. Martin – Cantec de gheata si foc (Urzeala tronurilor, Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor & Festinul ciorilor)
Articol postat de Alex Sima
Autor: George R. R. Martin;
Titluri: Urzeala tronurilor, Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor & Festinul ciorilor (seria Cantec de gheata si foc);
Pentru ca duceam lipsa de o serie fantasy de calitate, iar Cantec de gheata si foc era promovat intens, atat de Nemira cat si de HBO (ca sa satisfaca ambele categorii de potentiali clienti: cititorii si cinefilii), mi-am zis sa incerc si eu seria mamut, pe care toata lumea o aseamana cu Lord of the Rings, desi citindu-le pe ambele, nu vad un punct comun decat in marime.
Ca sa va dati seama ca atunci cand spun mamut nu exagerez, si poate ar trebui sa folosesc un alt atribut pentru serie, cum ar fi Argentinosaurus (*cel mai mare dinozaur), iata cateva date:
– 5792 de pagini in format clasic (107×178 mm);
– 9 volume in format clasic (2 Urzeala tronurilor, 2 Inclestarea regilor, 3 Iuresul sabiilor & 2 Festinul ciorilor);
Eu am avut pentru prima parte din serie editia hardcover, care are doar 996 de pagini, dar intr-un format diferit, ceva mai greu de manevrat (150×220 mm), iar pentru celelalte trei editiile normale. Categoric, desi cartile sunt mai usor de depozitat dupa citire, nu as recomanda alegerea formatului hardcover pentru activitatea in sine. Daca iti place sa citesti in cada, asigura-te ca esti suficient de puternic/a, l-am cantarit de curiozitate – 1,1 kg. Asadar nici pentru drum nu e o idee buna, si impartirea in mai multe volume e de preferat. Asta desi am citit ca George R. R. Martin a declarat ca le-a scris intr-un singur volum, si editorii au luat decizia sa le imparta, atat in editiile originale cat si in tarile in care au fost traduse, din ratiuni economice.
Sa trec totusi si la textul in sine, desi, daca pana acum ar fi trebuit sa va conving ca nu as fi depus efortul daca nu ar fi fost vorba despre niste carti excelente.
Urzeala tronurilor
Daca as fi vazut prima oara ecranizarea, nu stiu daca m-as fi apucat apoi de lectura. Ma bucur ca a fost invers, pentru ca serialul e mediocru. Am vazut cinci episoade si am renuntat, ce-i drept, si pentru ca aveam cu ce sa il compar. Iar aceasta comparatie cu cartea i-a daunat. Actorii nu mi s-au parut bine alesi, felul in care joaca miroase a artificial de la o posta, pana si costumele lasa de dorit, asa ca sa nu mai pierdem timpul vorbind despre el.
Cartea incepe in forta. Si fiind scrisa pe sistemul capitolelor care trateaza personaje diferite, te prinde. Pentru ca vrei sa vezi cum se continua actiunea din primul capitol, te trezesti ca ai mai citit 100 de pagini. Insa intre timp ai dat peste ceva ce ti-a atras atentia in capitolul trei, asa ca mai citesti inca 50. Si tot asa, pana cand te uiti la ceas, vezi ca a trecut jumatate de zi si n-ai facut nimic altceva decat sa te cufunzi in lumea creata de Martin.
Spuneam mai sus ca opera lui R. R. e comparata cu cea a celuilalt R. R., Tolkien. Insa elementul de “fantastic” din cea de fata e pastrat la un nivel redus. In schimb, se pune accentul pe intrigi si pe lupta pentru controlul “tinutului” intre diversele case, mai mult sau mai putin nobile. Daca ar fi sa o aseman cu ceva, din punctul asta de vedere, as merge mai degraba spre Dune. Insa casele raspandite de Herbert intr-un intreg univers se gasesc aici pe un teritoriu restrans (o insula mai mare sau un mic continent). Casele principale: Baratheon (Corrino ai lui R. R.), Stark (Atreides), Lannister (Harkonnen), Arryn, Tully, Tyrell, Greyjoy, Martell, Targaryen.
Inclestarea regilor
Actiunea continua in acelasi ritm care te absoarbe si cere de la tine toata atentia de care esti capabil. Dialogurile sunt fascinante, iar personajele evolueaza, invata, isi schimba modul de a gandi, tradeaza, supravietuiesc, se lupta. Unde inainte era un rege, acum sunt din ce in ce mai multi, cel putin la nivel declarativ – de unde si titlul acestei parti din serie.
Textul a fost fenomenal in trecut, dar in a treia parte el ar trebui folosit drept exemplu. In Dex, o noua definite ar trebui sa apara pentru “epic”, si sa trimita catre Iuresul sabiilor. Cele trei volume sunt atat de bune, incat iti creeaza o stare ciudata. Vrei sa citesti si sa citesti fara oprire pentru ca e ca un drog. Insa in acelasi timp stii ca in momentul in care le vei termina, multa vreme nu o sa dai peste ceva asemanator din punct de vedere al calitatii, asa ca iti vine sa intrerupi lectura.
Daca pana acum miscarile se faceau din umbra (un atac surpriza, o otravire, o maslina), a venit timpul bataliilor. Si batalii care citite baga in umbra lupte din filme. Sabiile sunt folosite “cu varf” si indesat pe toate fronturile.
Ajuns aici, ma asteptam ca graficul ce reprezinta calitatea sa urce in continuare. Trebuia sa realizez ca e imposibila o ascendenta fara oprire. Venit dupa iures, primul volum al festinului e molcom, dezamagitor. Din fericire, de la jumatatea celui de-al doilea volum, sclipirile revin. Nu este inca o stralucire orbitoare, dar e suficient ca sa iti lase la final, dupa ce ai lasat cartea din mana, dorinta de a-l lua pe George R. R. Martin de guler, de a-l zgaltai bine de tot, si de a-i spune “ce inseamna omule pentru tine curand? Au trecut aproape 7 ani, trebuie sa continui seria asta odata”.
Pentru ca, in original, volumele seriei A Song of Ice and Fire au aparut astfel:
– A Game of Thrones, editura Bantam Books, 1996.
– A Clash of Kings, editura Bantam Books, 1999.
– A Storm of Swords, editura Bantam Books, 2000.
– A Feast for Crows, editura Bantam Books, 2005.
– A Dance with Dragons, (pe siteul autorului e trecuta ca “in curand”, pe Wikipedia apare ca fiind aparuta in 2011).
– The Winds of Winter, in curand.
– A Dream of Spring, in curand.
Si nu e ca si cum R. R. n-ar scrie, pentru ca o face, in schimb scrie ce nu trebuie. Carti pentru copii.
Sa ne intoarcem insa la Cantec de gheata si foc. Daca citesti toate cartile (volumele) in ordine si rapid una dupa cealalta, e foarte putin probabil sa ai probleme cu uitatul personajelor, desi sunt sute. Daca ai facut o pauza mai mare intre ele si vrei sa-ti improspatezi memoria, ai la dispozitie, la finalul fiecarui volum, anexe de ~20 de pagini ce cuprind detalii despre membrii “caselor” principale, inclusiv semnele heraldice ale acestora. Aceasta abundenta de personaje ii permite autorului si sa “scape” de unele dintre ele. Sa nu va mirati daca personaje ce par principale sunt omorate la sfertul cartii, pentru ca actiunea sa se mute asupra altora. Uneori, eroii tai preferati dispar cu totul dintr-un volum, si nu stii ce s-a intamplat cu ei. In plus, ca sa sporeasca starea de confuzie, George Martin nu a folosit in romanele “de gheata si foc” o ordine cronologica foarte clara. Actiunea de la inceputul unei carti poate sa se petreaca inainte de actiunea cartii pe care ai citit-o inainte, concomitent cu cea dintr-un alt volum.
Concluzia e simpla. Daca va plac cartile fantasy de calitate superioara si daca aveti la dispozitie suficient timp, luati-va Urzeala tronurilor, Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor si Festinul ciorilor. Daca nu aveti timp, luati-le oricum, pana le terminati, probabil o sa apara si la noi partea numarul cinci, Dansul Dragonilor.
Autor: | George R. R. Martin | An aparitie: | 2011 (editie noua), 2008, 2009, 2009 |
Titlu: | George R. R. Martin – Cantec de gheata si foc (Urzeala tronurilor, Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor & Festinul ciorilor) | Pret: | 57 RON, editie epuizata, 90 RON, 65 RON |
Nr. pagini: | 996 (Hardcover 150 x 220 mm) sau 1216, 1440, 1784, 1352 (107 x 178 mm) | Editura: | Nemira |
Subiecte: _Autor: George R. R. Martin, _Comentator: Alex Sima, Editura: Nemira | 2 Comentarii »
11, 11, 2011 la 1:35 pm
Update: Imi plac enorm coincidentele. Tocmai au anuntat cei de la Nemira ca Dansul Dragonilor apare la noi pe 12 deembrie: http://www.nemira.ro/blog/in-curand-dansul-dragonilor
14, 12, 2011 la 9:25 am
schimba cineva varianta hardcover cu varianta normala?
e vorba de primele 4 volume pe care le ofer in varianta normala(mica).
ma puteti contacta la c e r 7 4 0 0 at y a h o o . c o m