« Dan Brown – Digital Fortress | Pagina principala | George R. R. Martin – Cantec de gheata si foc (Urzeala tronurilor, Inclestarea regilor, Iuresul sabiilor & Festinul ciorilor) »

Milagros Frias – La alambrada de Levi
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Milagros Frias;
Titlu: La alambrada de Levi;
La alambrada de Levi este un roman psihologic insolit. Milagros Frias si-a imaginat o lume futurista ireala, unde civilizatia umana isi atinge limitele. Aceasta lume poarta numele de Corintia. O asezare umana avangardista, o fortareata in desert sau o inchisoare? Greu de gasit raspunsuri. Celor care ajung aici li se spune ca vor fi singurii supravietuitori ai unei apocalipse iminente. Criticii literari subliniaza asemanarea dintre lumea creata de scriitoarea spaniola si istoria umanitatii traversand momente de criza, atunci cand oamenii au devenit victimele credule ale propriilor visuri utopice. Controlul, izolarea, limitarea relatiilor interumane, sub pretextul binelui colectiv inteles doar de un grup restrans, ce poate decide si pentru ceilalti, amintesc de societatile inchise, aflate sub dictatura.
Corintia era lumea dominata de Infocratie, o forta politica refuzata cu incapatanare de personajele romanului. Ajunse in Corintia, cele trei personaje, Irene, Albala si Olof isi redescopera trecutul pentru a rezista in prezentul inghetat, devenit o anticamera goala a viitorului. Corintia vrea stari sufletesti, amintiri si ganduri minimaliste, un discernamant sufocat de automatisme si o amnezie continua. Dar Irene nu vrea sa cedeze. Decide sa renunte la captivitate, dar are de trecut multe piedici, iar starea de negare in care se afundau ceilalti locuitori, hotarati sa ia anormalul drept firesc, era principalul obstacol.
El gran acierto de la Infocracia habia sido su politica informativa, tan prudente, tan discreta, que no parecia existir. Pero existia aunque solo se materializase en las cunas audiovisuales que grababan a fuego mensajes explicitos o subliminales segun pautas que ignoro.
Eliberarea din absurd are mai multe etape. Redefinirea normalitatii, reinterpretarea adaptarii la noul mediu, depasirea anxietatii si a depresiei, aparute ca urmare a instrainarii de propria familie. Irene ajunge in Corintia dupa ce sotul ei, care avea o meserie plina de secrete, dispare. A doua zi, Irene este mutata, alaturi de cei doi copii, in Corintia, pentru a fi pusa la adapost. Aici devine prizoniera unei realitati rasturnate, fara limite spatiale. Intrebarile privind evenimentele stranii din Corintia, luciditatea, simtul observatiei si memoria sunt considerate a fi simptomele unei boli psihice. Noua definitie a ‘normalitatii’ includea si capitularea in fata manipularii si a deciziilor fara explicatii.
En corintia la amenaza, pues, no era el hambre, ni la sed, ni el calor, ni el calor, ni el desierto. Era la soledad. A pesar del progresivo aislamento, me seguia sintiendo un ente social que necesita un mundo habitado para existir. Pero las relaciones se convertian paulatinamente en la resonancia de lo que fueron, igual que le sucede al diaposon cuando cesa el estimulo.
In orasul singuratatii, Irene cauta o ultima insula de umanitate si ii gaseste pe Olof si pe Albala. Ficare dintre cele trei parti ale romanului prezinta perspectiva unui personaj asupra relatiilor umane. Irene cauta salvatori care sa-i aminteasca de familia din trecut, Albala se transforma intr-un observator dezolat, iar Olof analizeaza sfarsitul fiintei umane printr-o lumina filozofica, redescoperind profunzimea apropierii de ceilalti. Fiecare personaj este simbolul unei dimensiuni temporale. Spre final, trecutul si viitorul devin un prezent continuu si confuz, pe care mintea fiecaruia il poate umple cu propriile angoase, imaginandu-si un simulacru psihologic al viitorului depersonalizat.
Puteti comanda online cartea La alambrada de Levi de pe site-ul librariei spaniole Trasto.
Autor: | Milagros Frias | An aparitie: | 2006 |
Titlu: | La alambrada de Levi | Pret: | 82 RON |
Nr. pagini: | 288 | Editura: | Lengua de Trapo |
Subiecte: _Autor: Milagros Frias, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Lengua de Trapo, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »