Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ruthanne Lum McCunn – O mie de monede de aur

Articol postat de

Ruthanne Lum McCunn - O mie de monede de aurAutor: Ruthanne Lum McCunn;
Titlu: O mie de monede de aur;

Umilintele, dezradacinarea brutala si tenacitatea folosita pentru castigarea demnitatii alcatuiesc povestea eroinei din O mie de monede de aur.  Documentele, fotografiile vechi si marturiile o ajuta pe scriitoarea Ruthanne Lum McCunn sa refaca biografia captivanta a chinezoaicei Lalu Nathoy, devenita Polly Bemis dupa ce este rapita si vanduta intr-o America acaparata de obsesia rapace pentru zacamintele de aur.

Povestea lui Lalu Nathoy incepe in Nordul Chinei, intr-o familie de tarani saraci.  Cand tinutul natal este afectat de foamete, Lalu decide sa lucreze pamantul cot la cot cu tatal sau, asumandu-si responsabilitatile unui barbat, chiar si cu pretul renuntarii la sansa de a deveni sotie, deoarece nimeni nu accepta o chinezoaica ale carei picoare nu mai purtau bandajele care o ajutau sa pastreze dimensiunea ideala a talpilor. Munca istovitoare insemna deformarea talpilor si renuntarea la o casatorie avantajoasa, inclusiv la respectul social.

Investitia riscanta a tatalui sau si recolta distrusa vor declansa lantul situatiilor dramatice prin care va trece Lalu. Saracia extrema il determina pe unul dintre localnici sa devina capetenia banditilor ce jefuiau satul. In timpul unui astfel de jaf, tatal ei decide sa o vanda banditilor, pentru a-si salva restul familiei.

In urma lui Lalu, careia tatal sau ii spunea «cele o mie de monede de aur ale mele» vor fi aruncati, sfidator, doar doi saci plini cu seminte.  Incercarile de a evada esueaza, iar Lalu ajunge intr-un bordel din Shanghai, dupa ce este vanduta de Chen, seful banditilor. T otusi, Lalu nu va impartasi soarta tinerelor sarace nevoite sa se prostitueze in marile orase pentru a-si salva familiile afectate de foamete.  Patroana bordelului decide sa o vanda, mai departe, unui intermediar ce o duce ilegal in America.  La fel ca majoritatea chinezoaicelor ajunse pe ‘taramul fagaduintei’, in secolul al XIX-lea, Lalu putea fi cumparata de un sot sau de un proxenet.

Lalu ajunge in posesia lui Hong King, proprietarul unui salon din regiunea minelor de aur, care o va obliga sa renunte la numele sau chinezesc, fiind poreclita Polly.  Sub acest nume de salon, ea ar fi trebuit sa-i deserveasca pe cautatorii de aur, nerabdatori sa se infrupte din inocenta ei, devenind o trufanda exotica.  Lalu este salvata la timp de Charlie, patronul salonului rival, care se simte atras de ea.

Charlie o va rascumpara in urma unui pariu facut cu Hong King.  Alaturi de Charlie, Lalu va deveni Polly Bemis, un stalp al comunitatii din Warrens, Idaho.  Dorinta de a-si recapata libertatea o va determina sa construiasca o pensiune, care ii va aduce un venit sigur, pentru a nu mai ajunge sclava barbatilor.

Intreaga mea viata am apartinut cuiva.  Tatalui meu, banditilor, lui Hong King. Si mi-am promis ca, atunci cand ma voi elibera de Hong King, nu voi apartine nici unui barbat, ci doar mie insami.  Stii ca am niste aur pus deoparte (…) vreau sa construiesc o casa, sa-mi incep propria afacere.  O pensiune…

Umilintele indurate in timpul sclaviei o vor ancora pe Lalu intr-o permanenta nesiguranta.  Amintirile traumatizante vor fi readuse la suprafata de actiunile rasistilor, care doreau expulzarea chinezilor considerati a fi niste competitori aprigi pentru americanii dornici sa exploateze minele de aur.

Imi amintesc cum un barbat a adus o maimuta de circ in satul meu, spuse Polly.  Barbatul a impartit publicul in doua si i-a dat fiecarei parti un capat de sfoara de care sa tina.  Maimuta a inceput sa se plimbe cu grija inainte si inapoi, intre cele doua parti.  La fiecare capat, se oprea pentru o clipa, insa nu ramanea acolo, asa ca mergea din nou, pana cand a obosit si a cazut.
Arata spre Warrens, impartit in doua tabere.
Uneori ma simt ca aceea maimuta.

Romanul scriitoarei Ruthanne Lum McCunn devine un tribut adus unei eroine fascinante, a carei imagine capteaza durerea instrainarii, singuratatea si curajul.  Fotografiile ce apar la inceputul fiecarei parti a romanului evoca atat drama chinezoaicelor vandute, cat si evenimentele fericite din anii petrecuti de Lalu in compania lui Charlie.

Puteti comanda online cartea O mie de monede de aur de pe shopul Cotidianul.

Autor: Ruthanne Lum McCunn An aparitie: 2008
Titlu: O mie de monede de aur Pret: 6,9 RON
Nr. pagini: 225 Editura: Univers (Colectia Cotidianul)
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.3/10 (13 votes cast)
Ruthanne Lum McCunn - O mie de monede de aur, 9.3 out of 10 based on 13 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ruthanne Lum McCunn, _Comentator: Adriana Gionea, Colectia: Cotidianul, Editura: Univers | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Ruthanne Lum McCunn – O mie de monede de aur”

  1. Tweets that mention Ruthanne Lum McCunn - O mie de monede de aur | Carti - TownPortal - Books -- Topsy.com Says:
    26, 03, 2010 la 6:11 pm

    […] This post was mentioned on Twitter by Adriana Gionea. Adriana Gionea said: O mie de monede de aur http://townportal.ro/carti/_comentator-adriana-gionea/ruthanne-lum-mccunn-o-mie-de-monede-de-aur/ […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.