Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stieg Larsson – Fata care s-a jucat cu focul

Articol postat de

2165Autor: Stieg Larsson;
Titlu: Fata care s-a jucat cu focul;

In al doilea volum al trilogiei Millennium, Fata care s-a jucat cu focul, Stieg Larsson continua, cu mici scapari,  sa manevreze rezonabil un fir epic variat si complex. De la coruptie trece la traficul de carne vie, care este, de fapt, extrem de putin detaliat in roman.  Practic, acest subiect exista doar ca sa pluteasca in aer, ca o amenintare, dar nu exista nici descriere, nici date tehnice, doar cartea lui Dag Svensson care “promite” sa dezvaluie tot. Pana atunci, cititorul se multumeste cu asteptarea.

Pe de alta parte, se face mai multa analiza psihologica a personajelor. Li se dezvaluie trecutul si li se evidentiaza caracterul. Stim din volumul trecut ca relatiile dintre Mikael Blomkvist si Lisbeth Salander s-au sfarsit brusc, iar in volumul de fata cei doi ajung sa se intalneasca abia la sfarsit. Actiunea este genul preponderent de aceasta data, astfel ca nu mai este timp pentru desfasurarea de activitati amoroase (chiar Blomkvist nu mai pare sa aiba acelasi succes in randul reprezentantelor sexului feminin).

Pornind de la uciderea lui Dag si a Miei (care pregateau, impreuna cu Blomkvist, proiectul despre trafic mai sus amintit) , ancheta Politiei ajunge pe urmele Lisbethei, in calitate de suspecta principala.Presa suedeza exploreaza trecutul si prezentul acestei bizare fete de 25 de ani, bolnava psihic si pusa sub tutela care, desi cu o infatisare specifica, nu poate fi gasita de Politie nicicum. Toate documentele care au privit-o vreodata pe Lisbeth apar in ziare, toate in afara de unul singur, un raport de Politie secretizat. Nici macar Lisbeth nu cunoaste continutul acestui raport, dar se pare ca el ar fi cheia deslusirii intregii actiuni.

Presa pare sa cunoasca  toate secretele lui Lisbeth, dar ea e, asa cum ne asteptam, o fiinta mult mai complicata. De fapt, la o privire mai atenta in sanul familiei din care face parte, constatam ca exista suficiente malformatii in familia Zalander(da, am scris bine numele) cat pentru o tara intreaga. Nu numai ca Lisbeth are memorie fotografica si o posibila versiune a sindromului Asperger (ce ii permite sa desluseasca intr-o singura vacanta celebra teorema a lui Fermat), dar in familia ei mai circula si CIPA (analgezie congenitala, o tulburare prin care nu se produc reactii psihice la durere), malformatie extrem de utila pentru un ucigas platit.

Finalul cartii este la fel de antipatic precum in primul volum. Ramai cu sentimentul ca povestea s-a sfarsit in toiul actiunii, fie ea putin suprarealista.

Puteti comanda online cartea Fata care s-a jucat cu focul, de Stieg Larsson, de pe site-ul editurii Trei.

Autor: Stieg Larsson An aparitie: 2009
Titlu: Fata care s-a jucat cu focul Pret: 55 RON
Nr. pagini: 768 Editura: Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.7/10 (11 votes cast)
Stieg Larsson - Fata care s-a jucat cu focul, 8.7 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stieg Larsson, _Comentator: Alexandra Sfica, Editura: Trei | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.