Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Moacyr Scliar – Max si felinele

Articol postat de

Moacyr Scliar - Max si felineleAutor: Moacyr Scliar;
Titlu: Max si felinele;

Moacyr Scliar este una dintre cele mai bune voci literare din spatiul sud-american si a literaturii braziliene, in special. Printre cele mai iubite romane scrise de acesta este Max si felinele, descoperit abia cand Yann Martel a castigat Man Booker Prize cu al sau Life of Pi. Autorul s-ar fi inspirat din cartea scriitorului brazilian, dar pe Scliar nu l-a suparat. Dimpotriva, a fost curios in legatura cu aventurile prin care trece Pi, varianta exotica a lui Max, personajul sau. A mers chiar mai departe si a facut o analiza a celor doua romane, care poate fi citita si la inceputul variantei in limba romana a cartii Max si felinele, tradusa la Editura Univers, in colectia Globus.

Max este un tanar evreu, fiul unui blanar din Berlin. Inca din copilarie, viata lui a fost legata de feline, simtindu-se fascinat si, totodata, speriat de imaginea tigrului bengalez impaiat din pravalia familiei, tigru doborat chiar de tatal sau in timpul unei calatorii in India. Isprava tatalui sever si orgolios a devenit o adevarata legenda, repetata aproape la fiecare cina. Ghicind teama lui Max, un adolescent orientat mai mult spre activitati linistite, precum cititul, departe de a fi modelul virilitatii pragmatice a tatalui sau, negustorul-blanar dezvolta o placere sadica de a-si chinui fiul, trimitandu-l seara sa ii aduca ziarul din camera unde se afla tigrul impaiat, lui Max fiindu-i teama de feline, mai ales de privirea lor perfida si patrunzatoare.

Cu timpul, felina din atelierul tatalui devine martorul transformarilor din viata lui Max. Sub ochii sticlosi ai tigrului fara suflare are loc initierea sexuala in compania Fridei, o femeie al carei sot este un activist nazist, si tot sub ochii animalului feroce are loc prima revolta a tanarului impotriva tatalui, sub forma unei haine de blana furate, ajunsa un trofeu in garderoba Fridei. Relatia cu aceasta femeie atrage mania sotului ei, ce ii denunta pe apropiatii lui Max, amintind si de originile acestuia. Ca multi alti evrei ce au vrut sa evite deportarea in lagerele mortii, Max alege fuga in Lumea Noua.

Departe de familie, adolescentul ezitant are de infruntat naufragiul vaporului ce transporta si animalele salbatice ale unui circ si marea lui teama-felinele, cand ajunge in aceeasi barca de salvare cu acel animal periculos despre care se tot spunea ca ar fi un pradator desavarsit-jaguarul. Plutind in deriva, Max invata sa traiasca alaturi de felina imprevizibila, in compania terorii si a tuturor demonilor din interior, readusi la viata prin existenta jaguarului. Scenele din barca de salvare devin o calatorie spre zonele stapanite de anxietate, iar scriitorul brazilian stie cum sa transforme imaginea felinei intr-o metafora a maleficului perceput de cel haituit, asa cum era Max, nevoit sa fuga din fata unui rau iminent ce ameninta intreaga Europa, dar, care, la inceput, se manifesta difuz, prin raiduri nocturne si distrugeri ale caselor evreiesti, fara a fi vazute chipurile agresorilor.

Atata vreme cat Max are norocul de partea lui si pestii din ocean se lasa prinsi, jaguarul infometat este potolit, iar atacul fatal este amanat. Moacy Scliar stie cum sa dozeze suspansul, incat ajungi sa devorezi fiecare pagina intrebandu-te daca Max va putea sau nu sa imblanzeasca felina sau sa o doboare printr-un viclesug. Dar scriitoarea braziliana a vrut mai mult decat un microroman de aventuri. Merge si mai departe, spre abisurile psihicului uman, cu priceperea unui psihanalist constient de forta mataforelor si a povestilor prin care fiinta umana isi cunoaste animalele neimblanzite din interior. La un moment dat, Scliar introduce pasaje in care nu mai poti sti daca felina este plasmuirea unui delir specific naufragiatului insetat sau un pericol real.

 Rontaind pesmetul tare pe care jaguarul nu-l voise, Max statea si se uita la el – si nu cu teama, ci cu ciuda, chiar cu ura. Era un animal carnivor, de acord; dar de ce trebuia sa se poarte atat de nedrept? De ce trebuia sa fie grosolan?

De-a lungul vietii, Max are de infruntat imaginea unui tata autoritar, ce il poate coplesi prin simpla lui prezenta, apoi statura impunatoare a soldatilor nazisti, asupra carora proiecteaza fricile in fata unui model masculin brutal, amenintator, total impotriva idealurilor legate de cunoastere si de forta mintii. Inainte de a fi un om care tuna si fulgera impotriva evreilor, dictatorul este o figura amenintatoare care vine din interior, ca urmare a fricilor neimblanzite, iar intalnirea simbolica dintre Max si feline devine o sansa de a cunoaste mai bine mecanismul terorii ce ajunge sa urce la suprafata dupa ce a stat multa vreme in adancuri.

Puteti comanda online romanul Max si felinele de pe site-ul Editurii Univers.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Moacyr Scliar - Max si felinele, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Moacyr Scliar, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.