Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Eric-Emmanuel Schmitt – Concerto a la memoire d’un ange

Articol postat de

Eric-Emmanuel Schmitt - Concerto a la memoire d’un angeAutor: Eric-Emmanuel Schmitt;
Titlu: Concerto a la memoire d’un ange;

O farsa. Atat se poate spune despre viata personajelor din nuvelele incluse in volumul Concerto a la memorie d’un ange, castigator al Premiului Goncourt. Cunoscut mai mult datorita romanelor sale, Eric-Emmanuel Schmitt se dovedeste a fi la fel de tentant cand scrie proza scurta, reusind sa ofere finaluri imprevizibile, in ciuda primelor pagini de-o simplitate (uneori) enervanta. Unele pagini ale acestor nuvele par a fi o pledoarie obositoare despre frumusetea umana, incat devin tinta unor cinici. Dar Schmitt nu renunta usor, alegandu-si doar cititorii avand multa rabdare si incredere intr-o naratiune crescatoare, lenta, dar exploziva odata apropiata de un deznodamant cutremurator.

O vaduva neagra ce planuieste seducerea unui preot atragator, un vaporean ce se intreaba care dintre cele patru fiice ar merita sa moara, un muzician ce devine reincarnarea lui Cain si o prima doamna a Frantei plictisita de ritualul unei bune reputatii publice devin protagonistii povestilor scrise in special pentru amatorii prozei cu tenta psihologica, insotita si de un mesaj umanist la final, dar fara clisee.

In ciuda titlului, nu povestirea Concerto a la memoire d’un ange te va tine captiv pana la sfarsit, ci plasmuirile eroinei din L’empoisonneuse decid care va fi nuvela memorabila a volumului. Cititorul va descoperi o Seherezada deghizata intr-o femeie acuzata de otravirea partenerilor de viata. Folosindu-se de umorul negru, Schmitt o face sa se indragosteasca de un preot abia iesit din adolescenta. Pentru el, aceasta povestitoare va inventa multe detalii picante, intamplari ispititoare, doar pentru a tese panza unei seductii intunecate. Cu fiecare pagina te vei intreba daca spectacolul acestor scorneli il vor compromite pe tanarul preot lipsit de scoala vicleniei feminine.

Tot despre un personaj malefic este vorba si in Conceto a la memoire d’un ange. In aceasta nuvela, Schmitt reinterpreteaza povestea biblica a lui Cain si Abel, la care adauga urmarile unor traume si acea legatura greu de rupt intre doi rivali capabili sa isi schimbe rolurile, dincolo de moarte. Christian (Cain) este un muzician ambitios si meticulos, dar lipsit de talentul si farmecul colegului sau, Axel (Abel), un violonist aflat la inceputul carieirei. In timpul unui competitii, invidia va scapa de sub control, iar unul dintre cei doi moare…sau, cel putin asa credeau toti pana la reintalnirea finala, dupa zeci de ani. Proza care a dat si titlul volumului ofera o perspectiva tulburatoare asupra urii si rivalitatii duse la extrem, care poate scoate umbrele din culisele unei personalitati angelice si penitenta dintr-un om fara scrupule.

Atunci cand nu scrie despre acei protagonisti emblematici pentru psihologia colectiva, cum ar fi Cain, Abel, Seherezada sau vaduva neagra, cea irezistibila, Schmitt se ocupa si de spatiul dramelor ce necesita doar patru pereti, fie ei si ai Palatului Elysee. Un amour a l’Elysee reda agonia unei prime doamne candva boeme si pline de viata, dar esuate in capcana ipocriziei si a strategiilor de PR domestic. Da bine in poze, ar zice si cei mai rautaciosi francezi, dar viata ei alaturi de partenerul ajuns presedinte a devenit un cosmar lent, vecin cu depresia. Nici amantlacurile din viata sotului nu ii mai resusciteaza interesul pentru barbatul iubit candva, de nerecunoscut peste ani. Indiferent daca iti plac sau nu reportajele si portretele din revistele glossy, Un amour a l’Elysee te va face sa vezi altfel cuplurile perfecte si decorurile elegante din jurul doamnelor cu tinuta ireprosabila, in cazul in care ti-ai fi dorit vreodata sa ajungi in lumea lor.

Departe de stralucirea unui palat prezidential, casa vaporeanului din Le retour este plina, in schimb, de afectiune…impartasita in absenta lui. Desi le ofera celor dragi banii utilii vietii decente, taxelor scolare si intretinerii domestice, absenta ii transforma pe acestia in strainii din viata lui. O telegrama primita in timp ce se aventura pe marile si oceanele lumii il anunta de moarte unei fiice. Care dintre cele patru a murit? Acest amanunt este omis, iar timpul scurs intre vestea cutremuratoare si ancorarea in orasul natal va deveni un supliciu plin de vinovatii, reprosuri, dar si un act de reflectare privind raceala din relatia lui cu familia. Imaginandu-si cum ar fi viata fara una dintre cele patru fiice, constientizeaza aversiunea simtita fata de cea de-a treia nascuta si incepe sa caute motivele, apoi le intoarce pe toate partile in mintea chinuita de spaima insingurarii descoperite dintr-o data.

Le retour este o incursiune in nedreptatile vietii de familie, acele nedreptati legate mai ales de afectiunea selectiva, de care au parte doar anumiti copii, in timp ce altii sunt dati la o parte de unul dintre parinti, fara sa fie descoperite motivele, ce raman undeva in subsolul inconstientului si al neputintelor emotionale.

Nuvele lui Schmitt pleaca de la teme arhicunoscute in literatura, dar modul tulburator si, in acelasi timp, plin de compasiune, prin care sunt abordate, le transforma intr-o lectura cathartica, reconfortanta pentru o minte incarcata de pera multe amintiri dureroase. Eric-Emmanuel Schmitt stie cum sa dreneze secretele apasatoare si vinovatiile personajelor ce intruchipeaza tot ceea ce un om avand o viata afectiva complicata vrea sa pastreze doar pentru sine, iar cartea stie cand sa taca.

Puteti comanda online cartea Concerto a la memorie d’un ange de pe site-ul librariei Books Express.

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt An aparitie:
Titlu: Concerto a la memoire d’un ange Pret:
Nr. pagini: Editura: Gallimard
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Eric-Emmanuel Schmitt - Concerto a la memoire d’un ange, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Eric-Emmanuel Schmitt, _Comentator: Adriana Gionea, Librarie: Books Express | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.