Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Alberto Mussa – Barbatul din stanga

Articol postat de

Alberto Mussa - Barbatul din stangaAutor: Alberto Mussa;

Titlu: Barbatul din stanga;

Este musai sa-l citesti pe Alberto Mussa daca vrei sa ai parte de o lectura febrila, care sa te tina cu sufletul la gura datorita mixului dintre intriga demna de un roman politist, secretele picante, legendele unui oras plin de contraste si personajele misterioase ce pot rasturna de la o pagina la alta predictiile cititorului raportate la deznodamant. Barbatul din stanga este al treilea succes premiat al unuia dintre cei mai buni autori brazilieni contemporani. Povestea unei crime scandaloase, petrecute intr-un bordel select de la inceputul secolului trecut? Istoria cartierelor decadente ale orasului Rio de Janeiro? Ambele pot fi luate in seama, in functie de interesul cititorului.

Istoria unui oras este istoria crimelor sale. Rio de Janeiro este plin de acei delincventi excentrici, dornici sa imbine vrajile, pariurile, jafurile si razbunarile cu iz amoros, ce i-au scandalizat pe misionari si i-au fascinat pe scriitori. Una dintre aceste crime s-a petrecut in Casa Schimburilor, un bordel de lux, tinut de un ginecolog ce se visa un Freud al Braziliei. Vizitata de importanti demnitari ai orasului, de mai-marii din politie si de burghezii avand o imaginatie sexuala bogata, Casa Schimburilor era un palat al placerilor, depasind rolul unui simplu bordel. Paravan pentru sotiile adultere, ce isi aduceau amantii aici, love hotel pentru infidelii cu dare de mana si club de swingeri, locul era invaluit in secret, cu participarea autoritatilor. Improvizat in fostul cuibusor de nebunii al uneia dintre amantele primului imparat al Braziliei, bordelul este transformat intr-un laborator psihanalitic, unde medicul polonez ce a cumparat palatul celebrei amante poate culege date privind comportamentul sexual al clientilor, folosindu-se de marturiile vanzatoarelor de placeri.

Un templu al unei libertati erotice dedicate atat barbatilor, cat si femeilor casatorite, plictisite de cumintenia burgheza, Casa Schimburilor a riscat sa fie deconspirata cand secretarul presedintelui republicii a fost gasit mort intr-una dintre incaperi. Suspecta? Fortunata, una dintre vedetele stabilimentului si preferata anchetatorului ce trebuie sa investigheze cazul. Disparuta in seara crimei, Fortunata devine cheia pregatita sa dechida poarta spre un Rio de Janeiro clandestin si fierbinte, unde isi dau intalnire vraci africani, sclavi eliberati si plini de povesti uluitoare, banditi si femei cu doua fete.

Investigatia il pune pe cel mai bun anchetator al politiei, la randul sau mare admirator al Fortunatei, fata-n fata cu fratele acesteia, un rasfatat al vaduvelor bogate si al femeilor casatorite din clasele privilegiate. Comportamentul scandalos al tanarului avand o reputatie indoielnica, de Casanova de la mahala, ii provoaca repulsie, dar si invidie anchetatorului, ce se visa cel mai mare amant din Rio. Dorind sa-l prinda in cursa pe fratele vitreg al suspectei, ajunge sa fie subjugat de faima lui si complexat de fiecare data cand aude povesti legate de virilitatea sarlatanului emotional. Un pariu pus cu acesta incurca intreaga investigatie ce ar trebui sa duca spre locul unde se ascunde Fortunata.

La inceputul romanului, Alberto Mussa tinde sa-ti dea impresia ca a fost inspirat de un caz real. Imobilul transformat in bordel, imaginea primei proprietare a lui si anumite detalii par sa indice o documentare minutioasa, dar cititorii obisnuiti cu stilul inselator al scriitorului brazilian se indoiesc de veridicitatea faptelor prezentate, comparandu-l cu Borges mai ales datorita granitei subtiri dintre fictiune si adevar, redate printr-o buna camuflare a realismului magic in banal. Anumite pasaje in care sunt descrise faradelegile orasului, personajele sale avand origini exotice, aventurierii fara scrupule si incaierarile iti amintesc de menajeria pestrita din povestirile incluse in Istoria universala a infamiei, de Jorge Luis Borges.

Desi iti pot parea enervante divagatiile si trecerile bruste de la intamplarea principala, strans legata de investigatia crimei, la povestile socante ale unor locuitori, te vei obisnui cu personajele secundare din legendele vechi de sute de ani, privind intemeierea orasului Rio de Janeiro. Este o varianta neoficiala a istoriei, bazata pe crimele si comorile ascunse ale colonistilor, peripetiile golanilor de la periferie sau mostenirea lasata de triburile locale, imbinate cu superstitiile si ritualurile africane. Tocmai aceste personaje secundare vor da culoare acestui roman, adancind si mai mult enigmele din preajma crimei si a seducatoarei vanzatoare de placeri disparute fara urma.

Asa cum Jorge Amado a transformat Bahia intr-un taram aparte, tot asa Mussa reuseste sa transforme Rio intr-un loc plin de secrete, avand o istorie demna de romanele politiste si de literatura presarata cu acel realism magic plin de nuante intunecate. Micile povestiri legate de sclavi, colonisti indragostiti de mulatrele indaratnice, luptatorii de capoeira sau fanteziile interzise ale unor locuitori sofisticati te fac sa te intrebi daca nu cumva acea crima bizara din Casa Schimburilor este doar un pretext folosit de Mussa pentru a te obliga sa-i asculti adevarata poveste-cea privind orasul Rio de Janeiro, cu ale sale populatii amestecate si contraste. Toate aceste personaje din fundalul povestii principale sunt afluentii unei naratiuni pline de suspans, demonstrand acel talent rar al unui scriitor capabil sa transforme o istorie aparent simpla in tabloul frenetic al unui oras incandescent.

Puteti comanda online romanul Barbatul din stanga de pe site-ul Editurii Univers.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Alberto Mussa - Barbatul din stanga, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Alberto Mussa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.