Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ibrahim Altun – Epidemia romantica

Articol postat de

Autor: Ibrahim Altun;
Titlu: Epidemia romantica;

Ibrahim Altun este unul dintre marii scriitori contemporani din tara lui Orhan Pamuk. In Turcia mai este cunoscut si drept un impatimit al prozei japoneze, pe care o traduce in limba materna. De la scriitorii niponi pare sa fi imprumutat orientarea spre vizual, mai ales cand este nevoit sa exprime stari si emotii greu de redat in cuvinte, dar mai usor de simbolizat prin culori. Dar nu a uitat nici de mostenirea culturala europeana si le adauga sugestiilor vizuale o bogata lume interioara, specifica operelor scrise de Marcel Proust. Epidemia romantica este un roman psihologic reusit, plin de ganduri tulburatoare si amintiri devoalate brutal.

Romanul scris de Ibrahim Altun are mai mult structura unui jurnal, insa protagonistul nu spune prea multe. Nu avem nume, ci doar aluzii referitoare la cauzele si motivele din spatele nefericirii sale. Cartea pare destainuirea unui om care s-a impotmolit in trecut, asemenea unui despresiv care se ingroapa de viu in spatiul claustrofob al mortii psihologice, asteptand sa-l ajunga din urma si epilogul biologic. Surprinzator, depresia si moartea nu apar in culori macabre, ci in luminozitatea unui albastru marin. De fapt, intreaga lume a personajului care isi dezvaluie secretele pare intoarsa pe dos. In aceasta lume, dorinta este gri, o culoare pe care i-o atribuim de obicei depresiei, pe cand moartea “este ca o pata stralucitoare, alba si bolnava ce sta pe stancile de pe malul albastrului”.

Confesiunea protagonistului are, la inceput, gustul amar oferit de copilaria lipsita de afectiunea unei mame depresive, care isi canaliza tot interesul si afectiunea catre fratele mai mare, singurul nascut dupa chipul si asemanarea ei. Ceilalti doi copii erau niste locuitori anonimi, tolerati in conacul ei din care puteai admira Bosforul. Lectura inainteaza, iar zilele copilului insingurat capata usor vitalitatea picanta a trecerii spre adolescenta, o trecere brusca si plina de vinovatie, chiar in vara in care a murit fratele perfect. Din acest moment sumbru, personajul central isi construieste propria lume, ascunsa de ochii tuturor, plina de voluptati vinovate, dar expuse in descrieri lirice.

Ce-ar fi putut ramane filmul unei depresii, in culorile disperarii, se indulceste prin detaliile poetice ale tristetii. Nu este acea tristete care atrage spre o spirala cenusie, prelungita intr-un hau al beznei. Este mai mult o tristete desirata migalos in descrieri plastice si nuante de albastru, o culoare obsedanta pentru acest protagonist. Strazile unde se aduna singuraticii orasului, atingerile din anii petrecuti intr-un internat, mirosul din camerele goale si privirea unui martor anonim, caruia personajul central i se destainuie (nu vei sti daca este o prezenta reala sau este un destinatar imaginar) vor alcatui o lectura derulata lent. Epidemia romantica pare compusa din scenele unui film care pune accentul pe obiectele si culorile fundalului pentru a dezvalui sentimentele tipatoare, simtite in tacere. De fapt, intregul roman este o succesiune de senzatii si ganduri fluide, asemenea unei ape fara cascade sau al unui timp orizontal, dilatat si amnezic in fata unui final dramatic asteptat.

Epidemia romantica este o lectura pentru cunoscatori si pentru cei rabdatori, un roman apasator, dar plin de imagini vizuale, in care se transforma gandurile protagonistului. La finalul cartii, fie il vei aprecia pe Ibrahim Altun si ale sale intelesuri amanate, fie il vei evita. Oricum ar fi, lectura nu te va lasa indiferent, mai ales daca te-ai familiarizat putin cu stilul unor autori turci hotarati s-o ia pe calea prozei scrise la persoana I.

Puteti comanda online cartea Epidemia romantica de pe site-ul Editurii Univers.

Autor: Ibrahim Altun An aparitie: 2013 (tradusa in limba romana)
Titlu: Epidemia romantica Pret: 19.90 RON
Nr. pagini: 176 Editura: Polirom
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (27 votes cast)
Ibrahim Altun - Epidemia romantica, 9.9 out of 10 based on 27 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ibrahim Altun, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.