Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Alexandr Soljenitin – Doua secole impreuna III. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917)

Articol postat de

Autor: Alexandr Soljenitin;
Titlu: Doua secole impreuna III. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917);

In cel dea-l treilea volum din studiul referitor la relatiile sociale si politice dintre etnicii evrei si rusi pe teritoriul slav, Alexandr Soljenitin pune in lumina participarea evreilor la revolutia impotriva Tarului. Desi au fost acuzati de participarea la agresiunile comuniste impotriva intelectualilor, evreii care au participat la revolutia initiata de Lenin au vrut sa contribuie la instaurarea unei ordini sociale bazate pe inlaturarea xenofobiei si a discriminarii. Motivatia lor nu era una vindicativa, ci una legata de obtinerea unor drepturi cetatenesti menite sa le asigure participarea la viata sociala si educationala. Revolutia insemna, pentru acestia, inlaturarea nedreptatilor, nu exterminarea unei categorii sociale.

Revolutia bolsevica a insemnat anularea unor legi si masuri antisemite. Evreii au putut avea acces la mediul universitar si militar. Participand la revolutie, s-au asigurat ca nu vor mai fi organizate pogromuri, desi implicarea lor in viata sociala si politica nu era apreciata si de nationalisti. Asociatiile si formatiunile care sprijineau emanciparea comunitatii evreiesti, organizarea unor scoli unde sa poata fi promovata cultura ebraica si avansarea in ierarhia politica a revolutionarilor evrei au fost privita cu multa suspiciune.

Comunitatea evreiasca a fost acuzata de crimele infaptuite de comunisti impotriva intelectualilor proveniti de medii burgheze. Foarte multi revolutionari au dorit sa traiasca intr-o societate echitabila, iar lagarele de concentrare staliniste, crimele si abuzurile nu reprezentau idealurile acestora. Multi evrei nu s-au mai regasit in noua societate comunista, in care teroarea era noua lege, negand apoi participarea la revolutie pentru a nu mai cadea in capcana urii colective. Daca anii ’20 au insemnat o implicare fara precedent a membrilor din comunitatea evreiasca la viata sociala si politica, anii ’30 aduceau amenintarea antisemitismului de care era banuit Stalin. Deciziile unui conducator paranoic impotriva celor care s-au opus regimului comunist au afectat si comunitatea academica evreiasca, multi savanti fiind asasinati.

In acest volum, Alexandr Soljenitin analizeaza pe baza unor documente istorice greutatile intampinate de comunitatea evreiasca in societatea comunista din perioada interbelica, in ciuda obtinerii unor drepturi. Lectura ii va ajuta pe cei pasionati de istorie sa inteleaga mai bine sursa unor prejudecati aparute in tarile comunista, unde evreii au fost acuzati, pe nedrept, de sustinerea unui regim politic sangeros.

Puteti comanda online acest volum de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Alexandr Soljenitin An aparitie: 2009 (tradusa in limba romana)
Titlu: Doua secole impreuna III. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917) Pret: 17 RON
Nr. pagini: 384 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Alexandr Soljenitin - Doua secole impreuna III. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Alexandr Soljenitin, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.