Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Juan Carlos Onetti – Tierra de nadie

Articol postat de

Autor: Juan Carlos Onetti;
Titlu: Tierra de nadie;

Scriitorul uruguayan Juan Carlos Onetti era demult pe lista viitoarelor lecturi. Am rabdat pana am gasit un volum in limba spaniola din vasta sa opera. Si a meritat! Am avut asteptari mari de la Onetti si al sau roman Tierra de nadie. Marii scriitori ai Americii Latine mi-au dat si ei dreptate. Carlos Fuentes, Julio Cortazar si Mario Vargas Llosa l-au declarat pe Juan Carlos Onetti un avangardist al romanului psihologic si unul dintre cei mai mari prozatori hispanoamericani.

Romanul Tierra de nadie descrie visurile celor sufocati de atmosfera unui mare oras, cum este capitala Argentinei. Personajele romanului au vocatia de a intra in situatii fara iesire. Haituiti de previziunile infricosatoare ale unor crize sociale, vor sa emigreze intr-un tinut neatins. Cand jungla din Buenos Aires devine angoasanta, ei se gandesc la o salbaticie benefica, ascunsa intr-un alt capat al Pamantului, in Polinezia. Din pacate, marele oras le inghite visurile si ii tine prizonieri.

Tierra de nadie face parte din categoria romanelor in care viata personajelor se risipeste pe arterele orasului, amintindu-ti de Havana lui Infante Cabrera sau de vechiul Dublin al scriitorului James Joyce. Actiunea romanului este discontinua. Pe Juan Carlos Onetti l-au preocupat mai mult atmosfera si gandurile protagonistilor. Realitatea este rupta in versiuni paralele, unde o noua generatie isi gaseste refugiul. Este o generatie care a renuntat la vechea morala, avand din ce in ce mai putine certitudini, dar mai multe experiente fara un sfarsit clar. Eroii din romanul scris de Onetti par sa traiasca intr-un labirint personal, unde regulile sunt facute pentru a se descompune in mii de concesii afective si palavrageli desirate, ca-ntr-o carte scrisa de Kerouac.

Romanul iti serveste impresii si imagini stranii. Calatoresti intr-un oras modificat de fictiune, asisti la scene care se intrerup brusc, iar, intre timp, reflectiile personajelor se intersecteaza, incat ai putea incropi un colaj din paginile mai multor insemnari intime. Evenimentele dramatice din viata lor se varsa unele intr-altele, reperele temporale fiind suspendate. Citind anumite capitole, ai in fata tabloul unui oras-fantoma intesat de fotografii si decoruri enigmatice, aparute pentru a-ti acapara obisnuita coerentei. Apoi se intorc in scena personajele, de nicaieri, fara trecut sau viitor, asemenea unor masti iesite din timp. Vestile dinspre frontul european, la inceputul anilor ’40, par sa faca ordine prin fictiunea halucinanta la care a recurs Onetti.

Pentru iubitorii de literatura sud-americana, romanele scrise de Onetti sunt hipnotice, ambigue si ravasitoare. Atmosfera bizara imprumuta din impresiile vagi ale unei compozitii moderniste, unde trairile au propriile mesaje, fara a tine seama de cuvinte.

Puteti comanda online Tierra de nadie de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

 

 

Autor: Juan Carlos Onetti An aparitie: 2007 (actuala editie)
Titlu: Tierra de nadie Pret: 40 RON
Nr. pagini: 240 Editura: Punto de Lectura
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Juan Carlos Onetti - Tierra de nadie, 10.0 out of 10 based on 1 rating
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Juan Carlos Onetti, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Juan Carlos Onetti – Tierra de nadie”

  1. Mario Benedetti - Primavera con una esquina rota | TownPortal - Carti Says:
    20, 10, 2013 la 9:42 pm

    […] apreciat si un jurnalist incomod in tara natala, Uruguay si, asemenea unui alt mare conational (Juan Carlos Onetti), a fost nevoit sa ia calea exilului, din Buenos Aires pana-n Lima, Havana si Madrid. Abia cand […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.