Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Arta gotica

Articol postat de

Titlu: Arta gotica;

Albumul de fata, Arta gotica, reprezinta o lucrare completa referitoare la arta gotica, vazuta prin cele trei forme de manifestare: arhitectura, pictura si sculptura. Acestea nu sunt insa individuale, ci au legatura unele cu altele, fundamentul fiind reprezentat de arhitectura, care le cuprinde si pe celelalte doua. 

Stilul gotic a aparut aproximativ la jumatatea secolului al XII-lea, inlocuind era romanica. “Gotic” inseamna “barbar”, reprezentand un curent artistic de origine franceza, din moment ce s-a dezvoltat in partea de nord a Frantei, in apropiere de Paris.

In ceea ce priveste arhitectura gotica franceza, aceasta este impartita in goticul timpuriu (1140-1200), goticul de varf (1200-1350) si goticul tarziu (1350-1520). Datele variaza putin atunci cand vine vorba de goticul din Italia, Anglia sau Germania.

Unul dintre cele mai reprezentative elemente ale arhitecturii gotice este reprezentat de arcul frant, care a dus la schimbari treptate in metoda constructiei romanice. Folosirea stalpilor paraleli pentru acoperirea crestelor boltilor au dus la aparitia boltii in stea, a boltii plasa si a celei evantai, cea din urma fiind impodobita in special in cadrul goticului englez.

Este analizat goticul in Franta (cu cladiri precum Catedrala Notre Dame din Paris, Notre Dame din Strasbourg, Catedrala Sfanta Cecilia din Albi, Palatul Papilor), goticul din Anglia (Catedrala din Canterbury, Catedrala Westminster, Catedrala din Ely), goticul in Germania si Austria (Catedrala din Freiburg, Catedrala din Ulm), goticul in Italia (catedrala Santa Maria Nascente din Milano), goticul in Belgia si Olanda, goticul in Scandinavia, precum si cladirile laice gotice, mai exact primariile si asa numitele Palazzi din Italia, cam singurele “exceptii”, avand in vedere faptul ca majoritatea arhitecturii gotice a fost una de origine religioasa.

O a doua mare parte a albumului este reprezentata de Pictura gotica, strans legata de capitolul despre arhitectura, avand in vedere faptul ca este studiata pictura religioasa din interiorul bisericilor gotice. Din moment ce catedralele aveau pereti relativ ingusti, pictura nu putea fi desfasurata pe suprafete mari, de aceea aceasta va fi in general de dimensiuni mici. Initial, pictura a fost folosita exclusiv in altar, avand o importanta secundara. Va fi analizata pictura din Belgia, Olanda, Italia, Siena, Pisa, Padova, Florenta si Spania.

Pictura a mai avut doua suporturi materiale pe care a fost prezentata, si anume pe tencuiala si pe sticla, tehnicile folosite de pictori dand nastere frescelor si vitraliilor gotice.

Ultimul capitol se ocupa de segmentul sculpturii gotice, care a fost in mare parte supusa regulilor impuse de arhitectura care o adapostea, fara sa reuseasca sa se dezvolte independent. Este prezentata sculptura gotica din Germania, Italia, Anglia, precum si cea prezenta pe morminte.

Puteti comanda online “Arta gotica” de pe site-ul editurii Aquila `93.

Autor: An aparitie:
Titlu: Arta gotica Pret: 79,9 lei
Nr. pagini: 200 Editura: Aquila `93
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Arta gotica, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Aquila 93 | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.