Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Alexandr Soljenitin – Doua secole impreuna IV. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917)

Articol postat de

Autor: Alexandr Soljenitin;
Titlu: Doua secole impreuna IV. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917);

Daca in volumul anterior Alexandr Soljenitin prezenta relatia dintre comunitatea evreiasca si revolutia bolsevica, in ultimul volum autorul prezinta dramele si deziluziile idealistilor care sperau ca modificarile initiate de Lenin vor conduce la o societate noua, echitabila. Desi au fost acuzati ca au participat la instaurarea dictaturii comuniste pentru a obtine privilegii, evreii din Rusia au ramas principalele victime ale discriminarii.

Intre 1920 si inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, evreii din spatiul sovietic si-au recapatat o parte din drepturile civile. Au putut ocupa functii importante in cadrul institutiilor de cultura, s-au implicat in viata sociala, s-au apropiat mai mult de civilizatia rusa prin urmarea unor studii universitare. Finalul razboiului a insemnat adoptarea unor masuri impotriva cosmopolitismului. Evreii din functiile publice au fost inlocuiti de angajati avand origini rusesti pentru a « echilibra » raportul dintre straini si populatia autohtona. Elita comunitatii evreiesti a redevenit tapul ispasitor, tinta atacurilor nationaliste. In paralel cu aceste atacuri, formarea statului Israel a dus la revigorarea miscarii sioniste din U.R.S.S.

Incepand cu anii ’50, tot mai multi evrei s-au reintors catre valorile culturale ale comunitatii din care faceau parte, sprijinindu-i pe sionisti. Deceniul urmator a coincis cu emigrarea in Israel, un exod modern spre tinutul de origine, in timp ce declaratiile antisemite ale lui Hrusciov se inteteau. Criza din jurul canalului Suez si Razboiul de Sase Zile intre presedintele Egiptului, Gamal Nasser, apreciat de autoritatile de la Moscova, si liderii din Israel au dus la securizarea si intarirea statului evreu. Tot mai multi evrei din Uniunea Sovietica si-au recapatat increderea in forta de a-si regasi un spatiul cultural propriu, bine aparat de primejdiile venite din partea unor lideri care nu-l accepta. Incepand cu sfarsitul anilor ’60, un numar mare de evrei a parasit Rusia pentru a se intoarce in tinuturile de origine.

Paradoxal, regasirea identitatii a scindat comunitatea evreiasca din Uniunea Sovietica. O parte a membrilor alege cultura si valorile tarii de adoptie, obtand pentru asimilare, in timp ce adeptii Sionismului, din tabara opusa, vad imposibila o integrare sociala dupa ce Stalin i-a trimis in lagare pe idealistii copii ai revolutiei. Confruntati cu antisemistismul stalinist, tot mai mult intelectuali evrei au inceput sa mediteze asupra cauzelor si dificultatilor care au intarziat formarea unui stat unde se pot simti vindecati de simptomele discriminarii.

Analiza lui Soljenitin evita raspunsurile absolute in cazul unor teme controversate. In schimb, cititorii sunt invitati sa initieze un dialog multicultural, cautand raspunsuri pe cont propriu. Istoria comunitatii evreiesti din spatiul rusesc este intesata de evenimente dramatice, dar si de incercarea membrilor curajosi de a inlatura barierele culturale.

Puteti comanda online acest volum de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Alexandr Soljenitin An aparitie: 2009 (tradusa in limba romana)
Titlu: Doua secole impreuna IV. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917) Pret: 17 RON
Nr. pagini: 240 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Alexandr Soljenitin - Doua secole impreuna IV. Evreii si rusii inainte de revolutie (1795-1917), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Alexandr Soljenitin, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.