Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Simone de Beauvoir – Femeia sfasiata

Articol postat de

Autor: Simone de Beauvoir;
Titlu: Femeia sfasiata;
Anul aparitiei: 2009;
Autor recenzie: Loredana Modoran;

Povestirea Femeia sfasiata, ce da titlul acestui volum, a aparut serializata in revista Elle aducandu-i scriitoarei franceze multiple dezamagiri. Personajul principal, Monique, a fost inteles gresit de cititori, si mai ales de cititoare, care in loc sa ii critice slabiciunile si dependenta fata de sotul sau, au ales sa empatizeze cu aceasta.

Colectia Cotidianul Literatura aduce publicului roman aceasta povestire – desi risc sa folosesc un adjectiv cliseu – cutremuratoare, impreuna cu alte doua, “Varsta discretiei” si “Monolog”. In acestea doua sunt ipostaziate tot interiorizari ale unor personaje feminine, dar care, desi exprima framantari intense, nu se pot compara cu sufletul sfasiat de durere al lui Monique.

Monique este o femeie inselata de sot, care ii accepta acestuia infidelitatea. Decizia ei mi-a aparut la inceput ca o detasare, ca o nepasare, cauzata de rutina multor ani de casnicie si, implicit, de diminuarea sentimentelor de iubire. De fapt, acceptarea infidelitatii vine dintr-o stare de confuzie a aflarii vestii, amestecata cu resemnarea ca niciun barbat nu poate fi fidel unei femei peste 22 de ani. Asadar, Monique accepta aventura sotului ei ca pe un fapt normal, poate chiar ca o “rasplata” pentru ca i-a fost fidel atata timp.

“Ca un barbat are o aventura dupa 22 de ani de casnicie, e normal, are dreptate Isabelle. Eu as fi cea anormala – infantila, in definitiv – daca n-as admite asta”

, noteaza Monique in jurnalul ei zilnic.

Totusi, in locul aventurii pe care Monique o crezuse o distractie trecatoare a unui barbat aflat in criza varstei mijlocii, femeia descopera o relatie de lunga durata ascunsa cu grija. Sapand mai adanc in remuscarile sotului ei si in oboseala lui de a mai duce o viata dubla, femeia afla ca juramintele lor de iubire de la inceputul relatiei fusesera incalcate inca de acum opt ani.

Simone de Beauvoir surprinde gradulal, cu o precizie demna de o mare scriitoare, cum se destrama intreaga lumea a lui Monique. A ajuns la 44 de ani, cu o fata maritata si alta plecata la studii, fara o cariera – deoarece a se dedica fetelor si sotului i se paruse un rol mai bun, dependenta emotional si financiar de Maurice, care se pregateste sa o paraseasca.

Femeia rememoreaza intamplari si momente care, la vremea respectiva, i s-au parut nesemnificative, insa care acum capata alte semnificatii. Monique cauta sa vada unde a gresit. Apeleaza la prietene, la fiicele sale, chiar si la prietenii sotului ei.

Dimineata am avut o revelatie: totul e din vina mea. Greseala mea cea mai grava e ca n-am inteles ca timpul trecea. Trecea, si eu intepenisem in atitudinea de sotie ideala a unui sot ideal.

Asa cum am afirmat si mai sus, framantarile lui Monique m-au facut sa tresar din toti porii. Va recomand din inima sa cititi scrierile lui Simone de Beauvoir si in special aceasta povestioara de nici o suta de pagini, Femeia sfasiata, care poate fi comandata online de pe Shopul Cotidianul.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Simone de Beauvoir - Femeia sfasiata, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: Colectia: Cotidianul, Editura: Univers | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.