« Dan Dobos – Abatia | Pagina principala | Andrei Ruse – Soni (prima editie) »

Melanie Klein – Invidie si recunostinta
Articol postat de Alex Sima
Titlu: Invidie si recunostinta (Envy and Gratitude and Other Works);
Autor: Melanie Klein;
Anul aparitiei: 1997 la ei, 2008 la noi;
Autor recenzie: Adriana Gionea;
***** Melanie Klein este una dintre reprezentantele cele mai importante ale psihanalizei. Influentata de conceptia lui Sigmund Freud si a lui Karl Abraham, aceasta reuseste sa se distinga prin importanta acordata primelor luni de viata in dezvoltarea fiintei umane. Invidie si recunostinta a devenit o carte de capatai pentru oricine vrea sa inteleaga psihanaliza. Desi cercetarile si teoriile privind dinamica vietii psihice au cunoscut revizuiri permanente, studiile reunite in acest volum continua sa fascineze prin originalitatea abordarii tulburarilor psihotice.
***** Psihanalista Melanie Klein continua studiile asupra continuturilor inconstientului, subliniind importanta relatiei mama-copil in dezvoltarea armonioasa a fiintei umane.
Melanie Klein descopera ca frustrarile aparute in primul an de viata, fara a fi eliminate prin siguranta oferita de prezenta mamei, contribuie la fixarea psihozelor: schizofrenia paranoida si tulburarea maniaco-depresiva.
***** Relatiile bebelusului cu obiectul matern (sanul mamei) reprezinta principala sursa a trairilor afective cu incarcatura pozitiva sau frustranta. Primul contact al unui copil cu mama se realizeaza in timpul hranirii, dar prezenta mamei in primele clipe de viata constituie premisa unei dezvoltari armonioase, securizante atunci cand sanul matern este perceput ca fiind sursa gratificarii.
***** Melanie Klein sustine ca bebelusul proiecteaza asupra mamei atat trairile pozitive, cat si frustrarile, divizand prezenta materna in buna si rea. Astfel, imaginea mamei confundate in primele luni de viata cu sanul care indeplineste functia de hranire este supusa clivajului intre sanul bun, prototipul tuturor obiectelor securizante, si sanul rau, prima sursa a trairilor amenintatoare. Bebelusul va idealiza imaginea pozitiva a mamei, incercand sa alunge astfel anxietatea provocata de posibila pierdere a obiectului bun introiectat, sanul matern, care devine prima sursa a contactului dintre mama si copil.
***** Melanie Klein crede ca, in primele luni de viata, clivajul excesiv dintre sanul bun si sanul rau, element esential in relatia timpurie dintre mama si bebelus, poate conduce la fragmentarea eului si impreuna cu anxietatea de persecutie (bebelusul crede ca va fi devorat de elementele asupra carora isi proiecteaza trairile agresive), devine o cauza a schizofreniei paranoide.
***** Dezvoltarea psihica presupune depasirea clivajului dintre partile bune si rele ale mamei prin integrarea lor, precum si internalizarea partilor pozitive ale prezentei materne.
***** Teoria psihanalistei privind dezvoltarea copilului in primele luni de viata are efecte si asupra distinctiei intre invidie si gelozie.
Invidia este sentimentul furios ca alta persoana poseda si se bucura de ceva dezirabil, impulsul de invidie fiind cel de a lua sau de a distruge acel ceva. In plus, invidia presupune relatia subiectului [omului] cu o singura persoana si dateaza din perioada celei mai timpurii relatii exclusive cu mama. Gelozia se bazeaza pe invidie, dar presupune o relatie cu cel putin doua persoane; ea are de-a face in principal cu iubirea considerata de subiect ca fiindu-i destinata, dar i-a fost luata sau se afla in pericolul de a-i fi luata de rivalul sau.
***** Prin teoria sa asupra vietii psihice a copilului, Melanie Klein traseaza noi directii ale terapiei psihanalitice centrate pe descoperirea surselor care provoaca anxietatea si dezechilibrele psihice majore, printre care si manifestarile psihotice. Cartea poate fi comandata de pe Diverta Online.
Melanie Klein - Invidie si recunostinta,
Subiecte: _Autor: Melanie Klein, Editura: Trei | Nici un comentariu »