Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Miguel Delibes – Ereticul

Articol postat de

 Miguel Delibes;
Titlu: Ereticul

Intr-o era a romanului postmodern se mai poate face cu succes si roman istoric? Mai citeste cineva un roman cu o asemenea tematica , mai ales atunci cand are peste 400 de pagini? Se mai poate spune astazi ceva nou despre perioada inchizitiei spaniole? Aceste mize (aproape) imposibile si le propune Miguel Delibes, un scriitor spaniol contemporan putin cunoscut la noi, dar cu o carte de vizita cu adevarat impresionanta; citez pe sarite de pe supracoperta:

,,Personalitate emblematica a literelor spaniole contemporane, Miguel Delibes (1920-2010) este adesea considerat cel mai prestigios prozator al tarii sale din ultima jumatate de veac, si totodata unul dintre cei mai apreciati si tradusi scriitori de expresie spaniola pe plan internationala.

(…) Profesor si conferentiar la diferite universitati din Europa si America si membru al Academiei Regale Spaniole. (…) Nenumarate premii, distinctii si onororuri: Premiul National pentru Proza, Premiul National al Literelor Spaniole, Premiul Principe de Asturias, Premiul National pentru Roman, Premiul Fastenrath al Academiei Regale Spaniole, culminand cu Premiul Cervantes. A fost propus in 2007 pentru Premiul Nobel, alaturi de compatriotul sau Francisco Ayala si de argentinianul Ernesto Sabato.”

Actiunea are loc mai ales in Valladolid, orasul natal al scriitorului, dar, paradoxal, nu este un roman al prezentului sau al unui trecut apropiat si cunoscut precum perioada copilariei sale, ci un trecut indepartat al lumii hispanice, un trecut tulbure si partial imaginar construit treptat in fata cititorului. Romanul sau, afla cititorul abia la sfarsit, unde gaseste cateva ,,Multumiri”, nu este nici o pura fictiune, dar nici un simplu documentar de epoca; cu alte cuvinte, din punctul sau de vedere, romanul inseamna o documentare amanuntita dublata apoi de har si inventie personala, dar fara acea aroganta care uneori depaseste talentul unor scriitori:

Inceputul propriu-zis al romanului contine o descriere a orasului Valladolid din secolul al XVI-lea, o descriere plina de echilibru care nu anunta prin nimic furtuna de mai tarziu; ar merita citata integral, dar poate ca e mai bine sa fie citita integral…

Cartea poate fi considerata un tulburator bildungsroman, deoarece prezinta toate etapele vietii, de la cautarile inceputului pana la maturizarea personajului principal; mai mult decat atat, ea incepe cu pre-nasterea acestuia, mai exact problemele legate de fertilitate ale cuplului format din dona Catalina si don Bernanrdo, o familie de oameni pe cat de bogati din punct de vedere financiar, pe atat de saraci in ceea ce priveste viata de familie, minimala arta de a-si comunica sentimentele si de a tine mereu aprinsa flacara iubirii; in cazul lor dragostea a fost inlocuita cu o politete rece si un respect artificial. Cei doi nu formeaza o pereche in adevaratul sens al cuvantului, ei nu sunt un cuplu decat in acte si caruia Dumnezeu le da o ultima sansa sa se apropie unul de celalalt: nasterea unui copil. Aceasta sansa va fi si ea irosita deoarece ei nu privesc aceasta nastere ca pe un dar, pentru ei nu este decat alta conventie sociala, un lucru care-i scapa de o rusine- aceea de a nu fi asemenea ceorlalte familii care au urmasi.

La randul lui, intr-un asemenea mediu neprietenos, copilul isi va cauta fericirea in dragostea, dar nu va gasi nici macar linistea unei casatorii, isi va cauta fericirea intr-o profesie, dar nu-si va gasi linistea nici macar facand comert si bani, dar isi va gasi in cele din urma si fericirea si linistea macar partiala in cautarile religioase, in frecventarea unor intruniri religioase secrete care in cele din urma il vor tansforma inrt-un eretic si apoi intr-un condamnat la rug. De aceea, chiar daca din punct de vedere oficial, ajunge sa fie considerat un eretic, altfel spus un element periculos care trebuie sa fie exclus din societate prin orice mijloace, din punct de vedere personal, chiar daca a pierdut totul- averea si viata, deoarece si-a gasit calea prin aderarea la miscarea protestanta din Valladolid se poate spune ca, spre deosebire de parintii sai, nu este un ratat…

Scena arderii pe rug este una impresionanta, fiecare dintre cei condamnati se comporta in felul sau in fata mortii, unul ,,isi renega public toate greselile din trecut”, altul ,,accepta supliciul, lasandu-se ars fara un gest de protest” sau cel caruia flacarile ,,ii mistuira mai intai legaturile, nu trupul, si Juan Sanchez, simtindu-se liber, se agata de stalp si se catara pe el cu agilitate de maimuta, racnind si cerand indurare” sau apoi ,,sari de sus aruncandu-se in flacari si se rasuci in convulsii pana isi pierdu cunostinta si muri.” La randul ei multimea este un personaj teribil care vorbeste pe mai multe voci, ,,copiii si cateva femei plangeau, dar multi barbati incinsi de alcool, radeau de sariturile si contorsiunile condamnatului, ii strigau lepros si blestemat si ii maimutareau miscarile”. Atunci cand va veni randul ereticului, Cipriano Salcedo, acesta da un exemplu de demnitate, bazat pe forta credintei sale, dar si a docii care il crescuse si vine sa il sustina prin forta privirii in aceste ultime clipe:

,,Calaul apropie faclia de vreascuri si focul inflori dintr-odata precum un mac, se repezi, fumegand, il impresura pe Cipriano trosnind, ii trecu peste cap. Multimea izbucni in strigate de bucurie cand se auzi explozia si flacari uriase il invaluira pe condamnat. ,,Doamne, primeste-ma!”, sopti acesta. Simti o durere infioratoare, de para pielea ii era smulsa in fasii, in partea interioara a pulpelor, in tot trupul, cu o intensitate sporita in buricele degetelor. Stranse din pleoape in tacere, fara sa-i tremure nici un muschi, resemnat. Gloata, impresionata de taria lui, dar in fond deceptionata, amutise.”

 

Cartea poate fi comandata online, la un pret promotional,  de pe site-ul Editurii Rao.

Autor: Miguel Delibes An aparitie: 2012
Titlu: Ereticul Pret: 34.39 roni
Nr. pagini: 480 Editura: RAO
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Miguel Delibes - Ereticul, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: George Motroc, Editura: Rao | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Miguel Delibes – Ereticul”

  1. Mostenirea Matildei Turpin | TownPortal - Carti Says:
    28, 02, 2013 la 10:39 am

    […] Miguel Delibes – Ereticul […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.