Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mikael Niemi – Muzica pop din Vittula

Articol postat de

Autor: Mikael Niemi;
Titlu: Muzica pop din Vittula;

Muzica pop din Vittula este o carte despre prietenia si arta care te salveaza de la dezumanizare, despre visurile nepermise in tinuturile aspre si despre maturizarea alerta. Este povestea a doi copii insingurati si a unei comunitati indepartate din Scandinavia, care trebuie sa invete cum sa se adapteze trecerii de la saracia baracilor friguroase la confortul micului burghez cu mai putine griji si cu asfalt in fata casei. Pentru abilitatea de a descifra tainele sufletului de copil si pentru originalitatea prin care le-a oferit un sens original detaliilor psihologice, scriitorul Mikael Niemi a primit marele Premiu August, distinctia literara suprema in Suedia.

Vittula este prescurtarea unei porecle fara perdea (“Mlastina cu pi..e”) date unei localitati suedeze aflate la granita cu Finlanda, unde fertilitatea era crescuta. O localitate uitata de binefacerile civilizatiei, dar locuita de oameni harnici si tenace, Vittula cunoaste prosperitatea in anii ’60, cand apar masinile, drumurile asfaltate si mesele indestulate. Ceva a ramas din vechiul stil de viata invatat in baracile saracacioase- teama de foamete. Asadar, intr-un tinut unde oamenii inca se mai tem de mizerie, visurile a doi pusti care vor sa ia calea muzicii sunt privite cu spaima. Doar nu si-au pierdut mintile! Ce, asta-i meserie din care sa-ti castigi o paine in mijlocul iernilor aspre?

Cand asculta pentru prima oara melodiile celor de la The Beatles, Matti si Niila stiu cum le va fi viitorul: un nesfarsit concert rock si o sumedenie de admiratoare care sa arate exact ca fetele de liceu din anii ’60: indraznete, avand gene bine conturate si fuste care sa le dezveleasca picioarele. Desi erau niste copii timizi, Matti si Niila visau sa treaca de greutatile si indoielile pubertatii folosindu-se de farmecul dat de manuirea unei chitari. Ce parea a fi doar un capriciu folosit impotriva unui mediu familial habotnic si auster se continua printr-o calatorie psihologica de la copilarie spre adolescenta. Muzica rock inseamna, pentru cei doi prieteni, libertatea de-a-si exprima trairile fara teama de ridicol pe care o au toti baietii cand bat la usa pubertatii si a integrarii intr-un grup. Tot primele acorduri ale chitarii ii aduc lui Matti cateva admiratoare si primele secrete bine stropite cu berea clandestina furata de la prietenele surorii lui si “postita” in ritmurile celor de la The Beatles.

In paralel cu povestea celor doi aspiranti la celebritate, autorul spune povestea unui tinut unde cultura suedeza si traditiile finlandeze s-au contopit, la fel si dramele satenilor. Vittula este un taram unde oamenii nu si-au permis un trai hedonist si nici boemia nu le-a picat bine. Traditiile ascund ritualuri care i-ar parea crude unui cititor de pe alte meleaguri, de aceea Mikael Niemi alterneaza scenele in care descrie conflictele si greutatile familiale cu pasajele umoristice, in care apar ezitarile adolescentine.

Matti si Niila devin simbolul viselor candide rasarite intr-un mediu sufocant. Niila era un copil salbaticit in mijlocul unei familii de fanatici religiosi, care isi infranau orice urma de afectiune si pentru care tacerea devenea o forma de rugaciune continua. Niila era aproape mut cand l-a descoperit Matti, aflat, la randul sau, in cautarea unui tovaras de joaca. Prietenia lor va fi inchegata in apropierea discurilor de vinil si a magaziei unde isi improvizeaza sala de repetitii. Muzica este cea care ii salveaza de la izolare si de la fricile in fata experientelor noi. Cu ajutorul ei vor trece mai usor de ritualurile (uneori ingrate) care marcheaza intrarea intr-un nou grup si in adolescenta.

Talentul scriitorului Mikael Niemi consta in abilitatea de a contura, folosind o mare doza de umor, personaje in care fiecare cititor il poate regasi mai intai pe copilul, apoi pe adolescentul care a fost candva. Dilemele, intrebarile iscate de constientizarea modificarilor corporale si psihologice, visurile din timpul liceului si teama de nu-ti fi luate in ras vor derula un film devenit familial pentru fiecare, iar incercarile auditive ale celor doi pusti sunt doar o alta coloana sonora pentru filmul maturizarii pe cont propriu.

Puteti comanda online cartea Muzica pop din Vittula de pe site-ul editurii Vremea.

 

 

 

Autor: Mikael Niemi An aparitie: 2003 (tradusa in limba romana)
Titlu: Muzica pop din Vittula Pret: 13.50 RON
Nr. pagini: 248 Editura: Vremea
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Mikael Niemi - Muzica pop din Vittula, 9.5 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mikael Niemi, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Vremea | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.