Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Istoria artei – De la pictura rupestra la arta urbana

Articol postat de

Titlu: Istoria artei – De la pictura rupestra la arta urbana;

Dintotdeauna mi-am dorit o carte care sa cuprinda intreaga istorie a artei. Cartea de fata reuseste acest lucru, si asta fara sa fie o carte imensa (adica ma gandesc ca puteau fi depasite lejer cele aproximativ 570 de pagini pentru a cuprinde o tema atat de vasta). Ce-i drept, este destul de grea si poate deveni un pic incomoda atunci cand o tii in brate sa o lecturezi, dar in cele din urma, efortul merita pe deplin.

Ai in fata un volum bine documentat si frumos ilustrat cu cele mai importante opere de arta care au existat de-a lungul timpului, fiind impartite pe curente artistice si pe perioade culturale. Astfel, sunt analizate: Preistoria-secolul XV, Secolele XV si XVI, Secolele XVII si XVIII, Secolul XIX, apoi perioada 1900-1945 si de la 1946 pana in prezent.

Albumul acopera toate momentele temporale ale manifestarii artei in diverse zone ale lumii sau care au fost prezente la nivel international (marile curente artistice). Dincolo de prezentarea stilurilor artistice si a operelor de arta, se doreste si educarea corecta a celor care sunt amatori de pictura. Practic, experienta lor cu universul artistic nu trebuie sa se rezume doar la achizitionarea unor carti specializate si la admirarea picturilor imprimate pe hartie.

Pentru o experienta completa, se recomanda ca fiecare dintre noi sa vada personal, cu ochii proprii, macar o parte din operele de arta prezentate in album. Dincolo de acest lucru, este important sa acordam timpul si atentia necesare pentru a intelege ceea ce este reprezentat intr-un tablou. De cele mai multe ori, admirarea unei picturi nu dureaza mai mult de cateva secunde. Nu petrecem prea mult timp in acest sens, asa cum facem in cazul vizionarii unei piese de teatru, ascultarii unei melodii sau citirii unei carti.

Practic, te-ai gandit vreodata ca ai nevoie de ceva mai mult timp sa privesti un tablou pentru a intelege pe deplin ce anume a vrut sa reprezinte pictorul, ce a dorit sa exprime prin culorile folosite, prin formele create si prin tema abordata? De multe ori, salile de expozitie si muzeele sunt prevazute cu canapele si scaune, vizitatorii fiind indemnati indirect sa ia loc si sa consume o perioada mai mare din timpul lor pretios pentru a admira si a intelege creatia din fata ochilor lor.

Din pacate, cei mai multi dintre noi trec furtunos prin salile de expozitie, fie din cauza unui program de vizita incarcat, fie din cauza ignorantei proprii. Asa ca trebuie sa invatam sa tratam asa cum se cuvine frumusetea si valoarea unei opere de arta prin analizarea si admirarea ei o perioada mai mare de timp, atunci cand avem sansa de a o vedea fata in fata.

Arta este prezenta oriunde si oricand, manifestarile ei netinand cont neaparat de gradul de dezvoltare sau de mostenirea culturala, avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori, inovatia in arta se face tocmai prin negarea si eliminarea vechilor convingeri si linii trasate de viziunile anterioare noua. In orice caz insa, arta se afla intr-o continua transformare, iar diferentele de la o perioada de timp la alta si de la un spatiu geografic la altul sunt cu atat mai evidente cu cat aceasta este urmarita intr-o istorie de la inceputurile acesteia (pictura rupestra) pana in zilele noastre (arta contemporana).

Poti comanda online “Istoria artei – De la pictura rupestra la arta urbana” de pe site-ul editurii Rao.

Autor: Stephen Farthing An aparitie: 2012
Titlu: Istoria artei – De la pictura rupestra la arta urbana Pret: 99,99 lei
Nr. pagini: 576 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
Istoria artei - De la pictura rupestra la arta urbana, 8.8 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.