Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jose Carlos Somoza – Cheia adancului

Articol postat de

Jose Carlos Somoza - Cheia adanculuiAutor: Jose Carlos Somoza;
Titlu: Cheia adancului;

M-am decis sa incerc cartea de fata dupa ce am citit prezentarea de pe coperta patru. Uneori insa, dupa ce termini lectura, ti se pare ca ai mai adauga ceva la acel mic rezumat. Poate un clasic “nu o s-o poti lasa din mana”. Venita ca o surpriza placuta, povestea lui Jose Carlos Somoza a fost prima pe care am dat-o gata in 2013, ridicand astfel stacheta pentru cele care o vor urma. Presimt totusi ca va ramane una dintre cele mai bune din acest an.

Ritmul e alert, intriga bine inchegata, indiferent cat de mult ai incerca sa ghicesti ce se intampla in final nu vei reusi. Personajul principal te face sa treci prin stari care variaza de la furia fata de ceea ce pare neputinta, pana la compasiune si regret. Genul in care as incadra cartea ar fi Fantasy, cu tuse de Science Fiction.

Pe tot parcursul cartii sunt facute referinte la creatiile lui H. P. Lovecraft. In functie de cat de mult l-ai citit, creste si numarul excalamatiilor: “Ha, aici se leaga de povestirea asta”! Cireasa de pe tort vine la final, cand, in “nota autorului”, Somoza explica procesul din spatele nasterii Cheii adancurilor. A pornit de la inceput sa scrie un roman bazat pe opera lovecraftiana, dar care “sa poata fi citit si apreciat de cei care nu s-au apropiat niciodata de Lovecraft”. Planul i-a reusit de minune, dupa parerea mea. Cartea, aparuta la editura RAO, abunda de secvente care sa provoace groaza, de violenta si intamplari care vor sa il terifieze pe cititor. Fara de mirare, daca tinem cont de faptul ca toate cele 14 capitole din Cheie sunt gandite sa se muleze peste cele 14 povestiri ale Miturilor lui Cthulhu.

Scriitura nu seamana insa cu cea a celui care a servit drept inspiratie. Spre deosebire de descrierile interminabile ale lui H. P., Somoza foloseste des dialogul. Unul credibil, care poate sta oricand si la baza unui scenariu de film. Mi-a starnit curiozitatea de a incerca si alte romane marca Somoza.

Autor: Jose Carlos Somoza An aparitie: 2012
Titlu: Cheia adancului Pret: 39,99 RON
Nr. pagini: 512 Editura: RAO
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Jose Carlos Somoza - Cheia adancului, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Alex Sima, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.