Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

1001 de picturi de privit intr-o viata

Articol postat de

Titlu: 1001 de picturi de privit intr-o viata;

Tot ceea ce inseamna topuri si liste de lucruri, elemente, concepte sau, in cazul de fata, opere ale artei plastice, pot deveni limitative si automat incorseteaza o perspectiva care putea fi mai larga si mai cuprinzatoare pentru amatorii de pictura si nu numai.

1001 de picturi de privit intr-o viata” incearca insa sa nu devina un top exclusivist, care sa elimine orice alta pictura care nu a fost cuprinsa in album. Dimpotriva, se doreste prezentarea unora dintre cele mai valoroase picturi din arii temporale si spatiale diferite, care se deschida apetitul pentru cultura, pentru frumusetea artei si care sa incurajeze admirarea altor si altor tablouri.

Titlul albumului a fost ales special in acest sens. Acel “1001” exprima tocmai intentia coordonatorului colectiei, Stephen Farthing, de a nu reduce picturile deosebite din aceasta lume la un anumit numar. Astfel, oricand poate fi vorba de 1002, 1003, 1050, etc. de picturi deosebite pe care merita sa le admiram cel putin o data in aceasta viata.

De asemenea, ghidul nu vrea sa incurajeze privirea tablourilor pe hartie, sau cel putin nu vrea sa limiteze experienta celui care tine in maini albumul doar la atat. “1001 de picturi de privit intr-o viata” vrea sa incurajeze atat iubitorii de arta, cat si pe cei nefamiliarizati cu ea (sau poate mai ales pe ei, autorul dorind sa ii “converteasca” prin vizualizarea tablourilor sa iubeasca frumusetea si complexitatea culorilor, a formelor si a tehnicii de pictura) sa mearga personal sa vada, cu ochii lor, respectivele opere.

Pentru ca pana la urma, nimic nu se compara cu experienta reala de admirare a unui tablou fata in fata cu acesta. De aceea, coordonatorul albumului a adunat tablouri care sunt disponibile publicului larg prin intermediul muzeelor, precum si picturi din colectii private, insa care sunt imprumutate pentru expozitii. Astfel, exista posibilitatea, mai mica sau mai mare ce-i drept, ca fiecare dintre noi sa vada si in realitate macar o parte din respectivele picturi adunate in album.

De asemenea, tablourile au mai fost selectate si pe baza unui alt criteriu, si anume ca opera sa fie realizata integral de mana artistului. Astfel, nu au fost inclusi maestri ca Andy Warhol sau Hokusai.

Picturile sunt insotite si de un text, care poate vorbi uneori fie despre tabloul respectiv, despre opera artistului – autor sau despre viata acestuia. Totodata insa, coordonatorul colectiei atentioneaza cititorii de faptul ca respectivele cuvinte nu sunt neaparat reprezentative pentru imaginea pictata, pentru ce vrea ea sa exprime. In plus, trebuie sa fim constienti de diferentele existente intre ce a vrut sa redea pictorul in tablou, ce au spus criticii de arta de-a lungul timpului si ce percepe fiecare persoana in parte in momentul in care vede pictura.

Daca vrei sa afli care sunt unele dintre cele mai importante picturi din istoria artei, pe care merita sa le vezi macar o data, poti comanda online “1001 de picturi de privit intr-o viata” de pe site-ul editurii Rao.

Autor: An aparitie: 2010
Titlu: 1001 de picturi de privit intr-o viata Pret: 99,99 ron
Nr. pagini: 962 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
1001 de picturi de privit intr-o viata, 8.8 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.