Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Aglaja Veteranyi – De ce fierbe copilul in mamaliga

Articol postat de

Autor: Aglaja Veteranyi;
Titlu: De ce fierbe copilul in mamaliga;
An aparitie: 2002;
Autor recenzie: Sfica Alexandra;

De ce fierbe copilul in mamaliga? Trebuie sa recunoastem ca e un titlu original. Dar e si atat de… perfect pentru cartea de fata. Roman sau autobiografie, nici autoarea nu stie exact proportiile biografice sau cele fictionale, iar asta face misiunea de interpretare a cartii si mai greu de realizat. De ce fierbe copilul in mamaliga este scrisa intr-un ton vesel, de jurnal inocent. Poate din aceasta cauza multe din lucrurile ingrozitoare pe care le spune fata de 12 (poate 13?) ani ne par firesti.

Totul incepe cu nasterea intr-o familie de artisti de circ. Se presupune ca in familie ar trebui sa invatam normalitatea, sa preconizam societatea si regulile ei. Or, pentru copilul unor artisti de circ, realitatea e cu adevarat distorsionata. Normalitatea devine un concept maleabil si subiectiv. Fizica insasi nu are nici o putere sub cupola circului (dovada faptul ca mama fetei atarna zilnic de par, facandu-si numarul in spectacol).

In mod voit sau poate, natural, jurnalul fetei este o traducere a lumii circului, asa cum nu a mai fost facuta pana acum. Atat a circului ca reprezentatie de trucuri, cat si a lumii vazuta ca spectacol. Lumea nu se mai construieste pe niciun temei, si prin prisma trucurilor pe care le vede zilnic, Dumnezeu insusi ii pare o farsa:

Oare Dumnezeu vorbeste limbi straine?
Sau ingerii stau in cabine mici de sticla si fac traduceri ?

Fiind atat de usor de citit, spectacolul se termina prea repede si la sfarsitul cartii ramai cu sprancenele la fel de ridicate ca la inceput pentru ca nu ni se da nici o explicatie, nimic. Trebuie sa luam lucrurile la fel de natural ca si posesoarea jurnalului, chiar daca ne vine greu.

E o carte ce trebuie inteleasa cu simturile pentru ca insasi autoarea refuza ratiunea, care poate fi inselatoare de prea multe ori. Ca un bebelus, ce intelege lumea prin simturi, prin miros, gust, atingere, vaz. Marea nu exista decat in esarfa albastra pe care si-o pune langa pat; in acest fel, poate adormi ascultand sunetele oceanului, fara sa-si munceasca prea mult imaginatia.

Sentimentul de acasa, din nou, nu se realizeaza prin amintiri, ci prin gust: mancarea pe care o gateste mama sa. Acasa poate fi oriunde, atata timp cat are parte de mancarea preferata din care amintim:

Mere coapte in aluat.
Coliva pentru morti, ornata cu bomboane.
Struguri cu franzela.
Sangerete.
Ciuingam cu surprize.

Prin aceasta proza, asistam la filosofia unui om care pur si simplu refuza ratiunea, ascultandu-si doar instinctul. Poate aceasta este si cauza care a impins-o la sinucidere in 2003, in urma unei depresii; avalansa de sentimente nefiltrate de un aparat rational, poate fi covarsitoare la un moment dat.

De ce fierbe copilul in mamaliga e un frumos manifest al vietii traite din plin, fara regrete sau cenzuri, fara norme sau procese de constiinta. Pentru noi, viata traita de Aglaja Veteranyi pare atroce. Grotesca. Dar asta vedem NOI. Sa-i catalogam atat de simplu viata ar fi impotriva firii.

In final, pot spune ca am aflat de ce fierbe copilul in mamaliga, desi nu e stipulat clar nicaieri. Am aflat si de ce ne uitam uneori la stiri sangeroase. De ce ne dorim uneori ca iarba vecinului sa se usuce, si capra lui sa moara. Pentru ca asta ne da noua o doza proaspata de optimism. Ca noua inca ne merge bine. Compasiunea sau mila devin astfel doar un surogat egoist pentru antidepresive. Cititi cartea Aglajei. S-ar putea sa descoperiti ca v-ati nascut in aceeasi familie de artisti de circ.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.2/10 (11 votes cast)
Aglaja Veteranyi - De ce fierbe copilul in mamaliga, 8.2 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Aglaja Veteranyi, _Comentator: Alexandra Sfica, Editura: Polirom | 3 Comentarii »

3 Raspunsuri la “Aglaja Veteranyi – De ce fierbe copilul in mamaliga”

 1. Adriana Gionea Says:
  07, 09, 2009 la 9:15 pm

  Frumoasa recenzie! Mi-ai trezit curiozitatea in legatura cu romanul Aglajei Veteranyi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
 2. Lori Modoran Says:
  07, 09, 2009 la 9:33 pm

  Felicitari pentru recenzie. De ce fierbe copilul in mamaliga, alaturi de Raftul cu ultimele suflari, sunt doua dintre cartile mele de suflet.

  Adriana, cartile Aglajei merita citite.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Alexandra Sfica Says:
  08, 09, 2009 la 8:42 am

  Multumesc pentru aprecieri. Recenzia e in totalitate meritul cartii, pentru ca intr-adevar ai despre ce sa scrii. E o carte atat de delicata, atat de micuta si totusi spune multe. E ca acel proverb, nu mi-l amintesc exact acum, “In gura copiilor sta adevarul” 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.