Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ina Ilie – Femeia care a uitat sa nasca

Articol postat de

Ina Ilie - Femeia care a uitat sa nascaAutor: Ina Ilie;
Titlu: Femeia care a uitat sa nasca;
Anul aparitiei: 2008;
Autor recenzie: Adriana Gionea;

Multi si-o amintesc pe Ina Ilie ca VJ la Atomic TV sau prezentand emisiuni la National TV. Dupa ce vor citi Femeia care a uitat sa nasca, vor avea in minte imaginile dispersate in cadrele urbane ce alcatuiesc lumea femeii din marile orase. Volumul contine paisprezece povestiri, in care femeile sunt singurele protagoniste, barbatii luand forma persistentelor afective ce deniveleaza rutina scursa in arterele orasului aglomerat. Corporatiile, barurile, camerele inchiriate, cladirile vechi, iata cateva spatii sociale in care se dezvaluie ipostazele feminitatii surprinse de autoare, cititorul avand impresia ca le-a intalnit adesea in momentele fugitive de zi cu zi.

Existenta unei femei care ignora ceasul biologic se umple cu iluzia regasirii unor momente ireversibile, atunci cand nu-si petrece timpul la birou sau dansand pana dimineata pentru a uita gandurile. Regasirea unui vechi iubit, conversatiile in apartamentul ei, singuratatea abandonului fara explicatii suplimentare sau pierderea de sine in intimitatea cortului instalat pe malul marii devin franturi ce-i compun existenta.

Ina Ilie reuseste sa redea fragilitatea ascunsa in spatele frivolitatii afisate de femeia urbana. Cand scapa de obligatiile cotidiene, personajele Inei Ilie transforma orasul intr-un furnicar afectiv animat de trairi si drame intense, devenit refugiul permanent al femeii confruntate cu incapacitatea de a se mai dezvalui in relatia de cuplu.

Eram intr-un bar, fara prea mari tragedii la activ in respectiva relatie, fara macar o cearta cat de mica. (…) Mi se parea ca vorbele ii ies suvoi din gura ; dar niciodata spre mine, in dreptul meu coteau si se imprastiau cu viteza apasatoare ca o lava, umpland spatiile dintre oameni si lucruri. Numai in jurul meu ramasese un gol.

Ultima parte a volumului capata caracterul unei reflectii asupra destramarii echilibrului familial. Neputinta, angoasa si tensiunea interioara epuizanta alcatuiesc un repertoriu emotional intim, asemanator unei destainuiri.

Nu am unde sa plec. Asta e casa mea, toata viata mea, tot ce insemn eu pentru orice forma de viata se afla in patul din salonul doi, in ochii albastri de la capatul patului, in picioarele bolnave si in inima cu un perete lipsa.

Personajele feminime create de Ina Ilie renunta la conventiile impuse de previzibil pentru a trai in ritmul trepidatiilor emotionale alimentate prin convietuiri pasagere, refugii boeme, regasiri, pierderi, renuntari si prietenii securizante. Puteti comanda online Femeia care a uitat sa nasca de pe siteul editurii Curtea Veche.

VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.5/10 (10 votes cast)
Ina Ilie - Femeia care a uitat sa nasca, 8.5 out of 10 based on 10 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ina Ilie, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Ina Ilie – Femeia care a uitat sa nasca”

  1. Mirela Says:
    12, 12, 2013 la 7:27 am

    Ati fost indulgenti cu rating-ul. Dar este totusi o carte interesanta, care merita citita mai ales datorita descrierilor sale, unele cu adevarat minunate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.