Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Eric Ambler – Epitaf pentru un spion

Articol postat de

Autor: Eric Ambler;
Titlu: Epitaf pentru un spion

Cartile politiste au o reteta a lor: reusesc sa te prinda astfel incat se citesc repede deoarece  propun o situatie care te pune pe ganduri, ofera atat niste indicii care (con)duc spre  rezolvare, dar si niste piste false, iar, in final, exista (sau nu) placerea redescoperirii in solutia gasita… De la astfel de axiome ale succesului specifice romanelor politiste nu face exceptie nici Epitaf pentru un spion a lui Eric Ambler, cel care, aflam din prezentarea de inceput, este un prozator britanic considerat ,,unul dintre pionierii thrillerului politic”.

De pe aceeasi pagina, iata si o judecata de valoare despre importanta acestui roman:

,,Epitaf pentru un spion (1938) consacra reteta de succes a lui Ambler, in care un personaj inocent este acuzat de spionaj si e prins in mijlocul unei inclestari intre doua blocuri politice adverse. Romanul a fost ecranizat in 1944 sub titlul Hotel Reserve, cu James Mason si Lucie Mannheim in distributie.”

Personajul inocent de care se amintea mai sus se numeste Josef Vadassy, un tanar si modest profesor maghiar de limbi straine stabilit la Paris, iar actiunea are loc, nu in Anglia sau  Ungaria, ci in Franta, pe … Coasta de Azur! Acest calator strain, modest din moment ce merge cu trenul la clasa a III-a, are si o pasiune totusi foarte costisitoare la vremea aceea: isi da salariul pe trei luni pentru un performant aparat de fotografiat deoarece ii place sa faca poze, chiar daca ramane un simplu amator. De aici si incurcaturile! In drum spre Paris, venind de la Nisa, face o oprire in St. Gatien si ii cere unui farmacist sa-i developeze filmul, dar, cand se duce sa il ridice, va fi el ridicat de politie si dus la ancheta, existand banuiala ca ar fi spion!

La inceput nici macar nu-si da seama ce i se intampla, considera totul o confuzie si o ,,poveste plicticoasa”, asa cum el insusi spune. Confuzia a fost posibila deoarece exista un calator care era cu adevarat spion si care avea acelasi tip de aparat si caruia  el ii luase, din greseala, aparatul de fotografiat!

Daca la inceput este privit cu neincredere si povestea pare neverosimila, comisarul isi da repede seama de nevinovatia sa, el este chiar de acord  sa nu il aresteze si sa il lase sa plece mai departe, la Paris, dar cu o conditie: mai intai, sa il gaseasca singur pe adevaratul spion!

Daca va fi sau nu asa sau cum se va putea intampla acest lucru, nu va pot spune pentru ca nu ar mai avea nicun farmec lectura, ma multumesc doar sa va semnalez si postfata cartii scrisa aproape 20 de ani mai tarziu de catre autorul insusi si care poate fi considerata un mic studiu despre istoria romanului politist in general; iata un singur citat:

,,Atitudinea multor critici literari fata de romanele de spionaj este in mod ciudat aceeasi cu a multor generali si oameni de stat fata de spionii din viata reala. Napoleon a fost acela care care a spus ca un spion la locul potrivit pretuieste cat douzeci de mii de oameni pe campul de lupta. El se referea la propriul spion, un oarecare Schulmeister, un om de un curaj uimitor, iscusit si leal. Atunci cand a venit insa timpul ca Schulmeister sa fie rasplatit pentru serviciile sale, acelasi Napoleon i-a refuzat Legiunea de Onoare pentru care fusese propus, opinand ca banul este singura plata potrivita pentru un spion.”

Cartea se poate comanda online, de pe site-ul Editurii Curtea Veche.

P..S IN FINAL, ADRESEZ URAREA DE SARBATORI FERICITE SI UN AN NOU MAI BUN TUTUTOR CITITORILOR TOWNPORTAL!

Autor: Eric Ambler An aparitie: 2010
Titlu: Epitaf pentru un spion Pret: 5.90 lei
Nr. pagini: 272 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Eric Ambler - Epitaf pentru un spion, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Comentator: George Motroc, Colectia: Jurnalul National, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.