Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Gerry Bowler – Enciclopedia Craciunului

Articol postat de

Autor: Gerry Bowler;
Titlu: Enciclopedia Craciunului;

N-as fi crezut niciodata ca sunt atat de multe lucruri pe care nu le stiu despre Craciun, aceasta mare sarbatoare pe care o stii de o viata, cu care ai crescut si pe care crezi ca o cunosti in intregime. Gerry Bowler ne demonstreaza prin “Enciclopedia Craciunului” ca una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinismului vine cu o opulenta de obiceiuri, traditii si simboluri, care difera de la popor la popor.

Astfel, a luat nastere o adevarata enciclopedie, in care sunt detaliate diverse aspecte, expresii si elemente (personaje – reale sau imaginare, carti, filme, evenimente, momente, chiar si mancaruri) care au legatura cu Craciunul, fiind prezentate in ordine alfabetica. Astfel, a rezultat o carte cu peste 400 de pagini in care se vorbeste despre cea mai importanta sarbatoare a iernii si a crestinatatii.

Craciunul are o simbolistica aparte si cu atat mai diversificata cu cat a fost modelata in timp in functie de specificul si particularitatile fiecarei tari in parte. Iar popularul si mult iubitul Mos Craciun capata de asemenea denumiri si masti diferite: Tata Craciun, Tataia Inghet, Pere Noel, Sfantul Nicolae, sau chiar primeste o identitate feminina: Befana (in folclorul italian), Babuska, Mama cea Buna sau Batrana Doamna din Bethleem.

Craciunul este fara indoiala una dintre cele mai iubite sarbatori in intreaga lume. Dupa cum spuneam, ea are o importanta speciala pentru crestini, reprezentand Nasterea Mantuitorului in Bethleem. Dincolo de semnificatia religioasa, cele trei zile, de 25, 26 si 27 decembrie, fiind inclusa de cele mai multe ori si ziua de 24, Ajunul Craciunului, au primit si semnificatii profane, cu tente de marketing agresiv: Mos Craciun care vine cu daruri, foarte multe daruri, pomul de Craciun care este impodobit de parinti impreuna cu copiii, luminitele si iluminatul public special, colindatul care este rasplatit cu nuci, covrigi sau bani, si dincolo de toate acestea, o intreaga industrie a filmului, muzicii si cartilor dedicate acestei sarbatori.

Unii pot fi deranjati de aspectul mult prea comercial al Craciunului, atat de comercial incat sarbatoarea este celebrata si in tari care nu apartin de crestinism si care nu au un background cultural si al traditiilor in acest sens. Cartea de fata vine insa sa prezinte aspectul mult mai profund al acestei sarbatori si toate radacinile ei religioase, sociale, culturale si folclorice, care vin sa sporeasca si mai mult farmecul, bogatia si complexitatea uneia dintre cele mai frumoase perioade ale anului.

Puteti comanda online “Enciclopedia Craciunului” de pe site-ul editurii Nemira.

Autor: Gerry Bowler An aparitie: 2011
Titlu: Enciclopedia Craciunului Pret: 48,92 RON
Nr. pagini: 416 Editura: Nemira
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
Gerry Bowler - Enciclopedia Craciunului, 9.6 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Gerry Bowler, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Nemira | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.