Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Taichi Yamada – N-am mai visat de mult ca zbor

Articol postat de

Autor: Taichi Yamada;
Titlu: N-am mai visat de mult ca zbor;

Titlul romanului N-am mai visat de mult ca zbor iti aminteste de visurile pe care ai incetat sa le mai urmaresti si de lucrurile care iti resuscitau zilele banale. Pentru Taura, un barbat in pragul colapsului emotional, aparitia unei femei stranii, pe nume Mutsuko, este promisiunea unei reintoarceri la viata, chiar daca revenirea la trairile uitate este un episod scurt. Mutsuko nu este obsesia unui amantlac revigorant dupa o casnicie ajunsa intr-un punct mut si tern, ci descoperirea unei realitati paralele, unde oamenii pot intineri cu zeci de ani in doar cateva saptamani. Alaturi de Mutsuko, Taura descopera cat de subtire poate fi limita dintre memorie si amnezie, dintre ofilire si tinerete si dintre viata si moarte, pe fundalul unui erotism insotit de lungi reflectii psihologice, asa cum se intalneste in litaratura japoneza. Datorita acestui roman, Taichi Yamada poate fi considerat un explorator al misterelor afective care transforma cotidianul aplatizat intr-un lant de intamplari greu de acceptat in afara visului.

Personajul central, Taura, era inconjurat de-o lume in care intimitatea emotionala disparuse. Casnicia devenise un lant al datoriilor morale, al banilor oferiti pentru studiile unui fiu pe care abia il mai vedea si al tentativelor esuate de-a peterece timpul alaturi de o sotie care se refugia in mica ei redactie pentru a evita orice urma de apropiere dupa ani lungi de viata conjugala. Insingurarea si oboseala il aduc pe Taura in pragul unei sinucideri esuate. Ajuns in salonul unui spital aglomerat, devine “partenerul” de convalescenta al unei femei care-i va deveni, peste cateva luni, amanta.

Cand a parasit spitalul, Taura a vazut, dincolo de paravanul care despartea patul sau de spatiul alocat vecinei de salon, chipul unei femei mai in varsta decat el. Peste cateva luni, acest chip i-a dezvaluit o femeie cu douazeci de ani mai tanara decat cea din salon, desi imparteau aceeasi identitate. Cum a fost posibil? Mutsuko, amanta lui Taura, era cuprinsa de-o forta care o ajuta sa-ntinereasca rapid, devenind iar o adolescenta. Mutsuko pare o seducatoare ireala, venita de nicaieri, pentru care viata curge in sens invers. Povestea ei ar fi fost plauzibila in povestile sino-japoneze pline de protagoniste inzestrate c-un farmec bizar, la granita dintre inocenta si parsivenie, dar in Japonia metropolelor unde nu se admit abateri de la ritmul vietii tehnologizate, Mutsuko nu are voie sa existe in realitate, fiind considerata prelungirea unui delir.

Imbracata mereu in chimonoul traditional, Mutsuko exercita atractia subtila a gheiselor si aducea senzualitatea navalnica in viata lui Taura, ispitandu-l intr-o captivitate afectiva unde pericolul, atractia si dependenta erau drogul care promitea sa coloreze o existenta searbada. Intinerirea miraculoasa a lui Mutsuko, la randul ei prinsa intr-un mariaj de moda veche, in care trairile sunt excluse, devine simbolul unui spatiu personal, unde sunt permise toate greselile si dezinvoltura candva negate femeii japoneze decente. Din partenera submisiva, Mutsuko devine o tanara divortata unsa cu toate alifiile, bucurandu-se de puterea seducatoare exercitata asupra lui Taura de parca n-ar mai vrea sa piarda iluzia incandescenta lasata in urma de ultima vara indiana. La randul sau, Taura isi permite acea traire impetuoasa inainte de-a-si asuma toate consecintele unei relatii in care a invatat cum sa-ncalce limitele remuscarii si regulile autoimpuse.

Taichi Yamada le intinde cititorilor doua momeli. Una duce spre interpretarea mesajelor literare in cheia jocului psihologic riscant, initiat de-o femeie ce nu pare sa aiba ceva de pierdut si continuat de un barbat epuizat de nefericire. Cealalta momeala duce spre drumul interpretarilor spirituale, in care teama de moarte si resentimentele nascute dintr-o viata irosita se reflecta in puterea de-a rasturna clepsidra memoriei si a corpului, ajungandu-se la izvorul tineretii din care spera sa bea si insetatii deznadajduiti din romanul N-am mai visat de mult ca zbor.

Pasionatii de literatura japoneza vor putea regasi in romanul scris de Taichi Yamada profunzimea observatiilor, scufundarea in adancurile psihicului si deznodamtul evaziv al jocului afectiv, care inteteste ritmul interpretarilor plasmuite de reflectarile cititorilor. Asemea marilor predecesori, Taichi Yamada a invatat o lectie, a umbrelor de mister aruncate peste intentiile, gandurile si motivele din mintea personajelor, marind astfel proiectiile afective ale celor ce si-au regasit emotiile scoase la suprafata de replicile sau de actiunile protagonistilor.

Puteti comanda online romanul N-am mai visat de mult ca zbor de pe site-ul editurii Humanitas Fiction.

Autor: Taichi Yamada An aparitie: 2012 (tradusa in limba romana)
Titlu: N-am mai visat de mult ca zbor Pret: 25 RON
Nr. pagini: 232 Editura: Humanitas Fiction
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Taichi Yamada - N-am mai visat de mult ca zbor, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Taichi Yamada, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.