« Francoise Sagan – Un certain sourire | Pagina principala | Kate Morton – Casa de la Riverton »
Anthony Berkley – Cutia cu bomboane otravite
Articol postat de George Motroc
Autor: Anthony Berkley
Titlu: Cutia cu bomboane otravite
Autor recenzie: George Motroc
In loc de introducere la Colectia Carte de Buzunar…
Exista pe lumea in care (supra)vietuim o mereu variabila lista cotidiana de lucruri neplacute de care nu putem scapa… Exista insa unul de la care putini ne putem substitui- lungul si plictisitorul drum (asta in cel mai bun caz!) catre sau dinspre serviciu; atunci cand acesta presupune si a merge aproape de la un capat la altul, intr-un autobuz vesnic aglomerat (123 pentru cunoscatori, spre exemplu), supliciul devine complet, astfel incat se cer cateva compensatii la un astfel de chin zilnic… Compensatiile s-au inventat, iar una dintre acestea se numeste Carte de buzunar, colectia de la Jurnalul National care si-a propus tocmai acest scop: ,,Cele mai citite carti, de la clasici la contemporani. Colectia Carte de Buzunar – un refugiu in lectura, oricand, oriunde, intre doua destinatii, la un ceai sau in autobuz.” Solutia literara contra plictiselii, aleasa de mine pentru drumurile din aceasta saptamana, de care va voi vorbi astazi, dar si o propunere pentru drumurile voastre de saptamana viitoare: Cutia cu bomboane otravite de Anthony Berkley.
Nu sunt ceea ce s-ar putea numi un mare consumator de literatura politista, probabil si pentru faptul ca de-a lungul existentei mele de cititor au fost putine, chiar foarte putine carti care sa reuseasca sa ma surprinda si sa ma convinga ca acest tip de carti nu formeaza un gen marginal, comercial. O astfel de exceptie se numeste Cutia cu bomboane otravite, iar de pe coperta interioara, am aflat cateva informatii despre autor:
Anthony Berkeley (1893-1971) este considerat un clasic printre autorii britanici ai genului. A publicat aproape 30 de volume, romane şi povestiri, folosind şi alte două pseudonime, Francis Iles şi A. Monmouth Platts. Membru al unei familii cu o bună poziţie socială, Berkeley a absolvit University College London, dar tinereţea i-a fost marcată de participarea la Primul Război Mondial. După război a lucrat ca jurnalist, colaborând cu diferite publicaţii – John O’London’s Weekly, Daily Telegraph, Sunday Times, Manchester Guardian.
A publicat prima carte în 1925, sub titlul The Layton Court Mystery, şi aceasta a apărut iniţial nesemnată. Autorul, pe numele său real Anthony Berkeley Cox, dorea să păstreze discreţia, dar avea un gust pronunţat pentru mister şi excentricitate. Personajul său preferat, Roger Sheringham, îşi face şi el debutul în această primă carte; de menţionat că el este descris ca un foarte snob autor de succes… Deşi Berkeley a fost activ ca scriitor numai 15 ani, s-a bucurat până la sfârşitul vieţii de apreciere în rândul publicului cititor şi nu arareori şi în cel al criticilor. Două dintre personajele sale au făcut epocă (figuri centrale şi în Cutia cu bomboane otrăvite): Roger Sheringham şi Ambrose Chitterwick. Unul dintre biografii săi afirmă însă că Berkeley a abandonat scrisul şi din pricina enormelor taxe asupra veniturilor lui.
De pe aceeasi pagina, cateva informatii preliminare despre cartea propriu-zisa:
Cutia cu bomboane otrăvite, roman publicat în 1928, este, probabil, şi cea mai britanică dintre cărţile lui Berkeley, nu atât prin acţiune, cât mai ales prin ironia cu care autorul tratează personajele şi moravurile societăţii pe care o descrie. De-a lungul timpului, s-au bucurat de mare succes traducerile în italiană, spaniolă, germană, chineză, dar şi ediţiile publicate în Statele Unite.
Trebuie sa marturisesc faptul ca, la inceput, am fost destul de sceptic in ceea ce priveste informatia de mai sus si anume faptul ca s-ar fi bucurat de succes, dar lectura m-a convins; fara a folosi cuvinte mari, aceasta carte ar putea fi considerata o capodopera daca nu a literaturii universale, cu siguranta a genului politist. Argumentul este unul, cred, imbatabil: ti se ofera de fiecare data diferite indicii, care duc in aparenta spre o anumita concluzie, dar, de fiecare data, atunci cand ai impersia ca misterul va fi in sfarsit elucidat, apare un alt personaj care, cu o usurinta uluitoare si dezarmanta, inlatura tot acel esafodaj doar aparent indestructibil.
Totul porneste de la un pariu facut de Bendix, un domn din lumea buna a Londrei; cel putin in aparenta, cel putin la inceput,acest pariu este unul complet nevinovat, o modalitate de a scapa de plictiseala unui spectacol de teatru:
,,Trebuie sa cumpar niste bomboane de ciocolata, sa-mi platesc o datorie de onoare. Eu si cu nevasta-mea am avut o loja la Imperial aseara si am pariat cu ea, pe o cutie de bomboane de ciocolata contra o suta de tigarete, ca nu-l va descoperi pe adevaratul vinovat din piesa pana la sfarsitul actului al doilea. Acastigat ea. Sa nu uit sa le cumpar.”
Dintr-o coincidenta nefericita, interlocutorul tocmai a primit o cutie cu un nou sortiment, se ofera amabil sa i-o daruiasca, pentru ca oricum nu-i este necesara, domnul Bendix accepta, nu din avaritie sau saracie, ci din comoditate, iar finalul se va dovedi unul tragic. Domnul Bendix dupa ce va manca cateva bomboane impreuna cu sotia sa se va simti foarte rau, mai tarziu, la club, dar va fi salvat tocmai de cel care i-a dat cutia, Sir Eustace, cel care il vede cand lesina si cheama un doctor; nu acelasi noroc il va avea doamna Bendix care se va stinge singura in camera ei, probabil si din cauza ca mancase mult mai multe bomboane otravite.
Inspectorul-sef de la Scotland Yard, Moresby, face o propunere-provocare Grupul Criminastic de a incerca sa rezolve ceea ce parea sa ramana o crima neelucidata. Chiar daca la inceput exista un ,,entuziasm general”, toti cei prezenti accepta si sunt siguri ca ei vor gasi criminalul, in zilele care vor urma fiecare prezinta doar o varianta care, desi pentru ei era cea adevarata, se va gasi cineva sa demonteze faptul ca era doar una mai mult sau putin posibila… Mai mult decat atat, se ajunge pana acolo incat sa fie acuzati de implicare chiar si cativa dintre cei prezenti; nu voi strica farmecul lecturii, voi spune doar ca finalul este unul deschis si care il provoaca pe cititor sa se transforme el insusi in detectiv si sa incerce gasirea adevarului…
P.S. In acest moment, cartea nu se mai gaseste in stoc pe site-ul colectiei, dar se poate comanda online de pe site-ul Editurii Curtea Veche.
Autor: | Anthony Berkley | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | Cutia cu bomboane otravite | Pret: | 5.90 lei |
Nr. pagini: | 256 | Editura: | Curtea Veche |
Subiecte: _Comentator: George Motroc, Colectia: Jurnalul National, Editura: Curtea Veche | Nici un comentariu »