« Anthony Berkley – Cutia cu bomboane otravite | Pagina principala | Claus Cornelius Fischer – Si ne iarta noua greselile noastre »

Kate Morton – Casa de la Riverton
Articol postat de Autor invitat
Autor: Kate Morton;
Titlu: Casa din Riverton;
In 1914, Grace Reeves ajunge, ca servitoare, la Riverton Manor, o casa impunatoare aflata de 300 de ani in stapanirea unei familii de nobili englezi. Are doar 14 ani si este un copil din flori, iar mama ei ii aminteste mereu ca trebuie sa fie recunoscatoare pentru ca nu a abandonat-o la orfelinat, asa cum intentionase. Totusi, traiul alaturi de mama e tot ce cunoaste.
La Riverton se simte confuza si pierduta. E o lume strict ierarhizata, unde toti isi cunosc bine locul. Servitorilor li se cere supunere si loialitate, iar faptul de a fi ignorat de catre stapani e o dovada a muncii bine indeplinite, dupa cum ii spune Hamilton, majordomul .
-Sa nu uiti niciodata ,a inceput el pe un ton grav, cat de norocoasa esti ca ai fost invitata sa servesti intr-o casa atat de mare ca aceasta. Dar odata cu norocul vine si raspunderea. Comportamentul tau, in toate privintele, se reflecta direct asupra membrilor familiei, si trebuie sa le faci cinste: sa le pastrezi secretele si sale meriti increderea. Sa nu uiti ca stapanul are intotdeauna dreptate. Ia-ti-i ca exemplu pe el si familia lui. Serveste-i in tacere…cu ravna…cu recunostinta. Iti vei da seama ca ti-ai facut datoria asa cum trebuie atunci cand nimeni nu te observa. Ca ai reusit doar atunci cand nu ai fost bagat in seama.
Nu-i de mirare ca se va simti atrasa de tinerii Hartford, nepoţii lordului Ashbury-Emmeline (10 ani), David (16 ani) si mai ales de Hannah, care are tot 14 ani. Fascinata, simte nevoia de a minti pentru ei de la prima lor intalnire, cand acestia se ascund de domnisoara Price, guvernanta. Desi se tachineaza continuu, cei trei sunt legati asemenea laturilor unui triunghi. Impart glume, secrete si mai ales taina suprema, Jocul, ”o fantezie incalcita, o alta lume in care se refugiau”, un exercitiu al imaginatiei cu reguli stricte dintre care cele mai importante erau Regula nr.1-Jocul este secret si Regula nr.3-Pot juca doar trei persoane.
Initiat in 1908, Jocul se apropia de final, dar avea sa poarte o vina pentru cele intamplate mai tarziu. Obisnuiti sa evadeze des in imaginar, cei trei aveau sa se impace greu cu tavalugul realitatii. ”Istoria era pe punctul de a-si spune cuvantul: adevarata aventura, adevarata evadare si maturitatea le dadeau tarcoale, razand. Un simplu joc de copii, si totusi…Dar oare ceea ce s-a intamplat in cele din urma ar mai fi avut loc fara el?” Viata se scurge tihnit la Riverton, cu vizite simandicoase, petreceri precum traditionalul dineu din miezul verii, micile incercari de fronda ale adolescentilor si discutii frivole despre razboiul considerat a fi singurul care „poate alege barbatii de flacai”.Dar ”timpul nu era prietenos cu cei care traiau in casa aceea”, iar declansarea Primului Razboi Mondial a fost doar o avanpremiera a tuturor nenorocirilor ce aveau sa vina.
In 1999, Grace Bradley, doctor in arheologie, traieste intr-un azil de batrani. O scrisoare banala, initial ignorata cu deliberare, provoaca un adevarat cataclism in memoria ei, amintiri indelung reprimate erup cu violenta la suprafata. ”Dar a inceput sa mi se intâmple ceva ciudat. Amintiri indelung ascunse in cotloanele intunecate ale memoriei au pornit a se strecura printre crapaturi. Din ele au inceput sa tasneasca imagini clare, imaculate, de parca n-ar fi trecut o viata de atunci. Conversatii intregi, cuvant cu cuvant, nuanta cu nuanta, scene retraite ca intr-un film”. Si tocmai despre un film este vorba! O regizoare turneaza unul despre sinuciderea poetului R.S.Hunter in 1924, in timpul unei petreceri pe malul lacului de la Riverton si ar dori ca aceasta sa-si spuna parerea cu privire la acuratetea decorurilor. Grace stie ce s-a intamplat cu adevarat in seara aceea si nu simte nevoia de a corecta versiunea oficiala dar, simtindu-si sfarsitul aproape, ar vrea sa-i povesteasca totul lui Marcus, nepotul ei. Este felul ei de a cauta mantuire fiindca se simte vinovata pentru rolul pe care l-a avut in aceasta poveste. O minciuna nevinovata ori mai degraba o neintelegere, pe care n-a putut sau n-a vrut s-o lamureasca, a declansat actul final al unei tragedii care a marcat pentru totdeauna Riverton Manor.
Cartea se citeste cu aviditate datorita modului in care autoarea alterneaza episoadele din prezent cu cele din trecut, dozand suspansul, stimuland lacomia de a afla mai mult, pana la finalul inteligent orchestrat. „Noaptea trecuta am visat ca ma intorsesem la Manderlay”, faimoasele cuvinte cu care incepe Rebecca lui Daphne du Maurier.”Am avut un cosmar in noiembrie anul trecut. Se facea ca ma aflam din nou la Riverton,in 1924” sunt primele fraze ale acestui roman. Involuntar ori mai degraba nu, autoarea ne arunca o nada. Nu poti sa nu te intrebi daca si aceasta carte va avea acel amestec incitant de mistere si taine intunecate, iar Kate Morton nu ne dezamageste. Respectabila si solida la prima vedere, Riverton Manor e bantuita de metaforice stafii-adevaruri nerostite, minciuni, scandaluri inabusite, secrete de familie care-i vor eroda temelia si vor frange destinele celor dintre zidurile ei.
Autor: | Kate Morton | An aparitie: | 2009 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Casa de la Riverton | Pret: | 39 RON |
Nr. pagini: | 440 | Editura: | Humanitas |
Subiecte: _Autor: Kate Morton, _Comentator: Cris Serbu, Editura: Humanitas | Nici un comentariu »