Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Francoise Sagan – Un certain sourire

Articol postat de

Autor: Francoise Sagan;
Titlu: Un certain sourire;

Dominique traieste visul multor fete de varsta ei. Cutreiera cafenelele din Paris, studiaza la Sorbona si se simte adorata. Totusi, ea se plictiseste. Vede cum zilele i se impotmolesc intr-o platitudine goala. Ai spune ca sunt niste simptome ale depresiei, Cel care pare a avea totul fiind molesit de lentoarea zilelor fara tel. Dar viata lui Dominique este resuscitata prin aparitia unei relatii menite sa-i schimbe principiile de viata. Un certain sourire este jurnalul unei legaturi amoroase complicate, in care se implica doi protagonisti des intalniti in literatura: barbatul trecut de patruzeci de ani si femeia abia iesita din adolescenta.

Dominique se arunca intr-o aventura fara urme de remuscare. Atractia pentru un barbat matur, sarmant, uns cu toate alifiile seductiei, ii elibereaza dezinvoltura. Strazile Parisului i se par altele acum. Par a fi pline de tineri cuprinsi de frenezie si fara griji. Ia toate cafenelele la rand in timp ce-si suspenda orice regret strecurat pe neasteptate. Din cand in cand mai oscileaza intre posesivul Bertrand si amantul stapan pe sine. Unul ii declara sus si tare ca este indragostit, celalt este adeptul unei francheti usor cinice atunci cand ii spune ca vrea doar o aventura.

De plus, je le savais bien, ce jeu – si jeu il y avait, si jeu il peut y avoir entre deux personnes qui se plaisent vraiment et qui peuvent entrevoir l’une par l’autre une faille, meme privisoire, a leur solitude – ce jeu etait dangereux (…) Car enfin, tout au moin quand on est jeune, dans cette longue tricherie qu’est la vie, rien ne parait desesperement souhaitable que l’imprudence. Je n’avais, au reste, jamais rien decide. J’avais toujours etre choisie. Pourquoi, une fois de plus, ne pas me laisser faire?

Daca e vorba despre Sagan, atunci avem de-a face cu niste boemi risipitori, tristi si condamnati sa traiasca inconjurati de placeri ce nu se mai intorc. Dominique are profilul eroinei perfecte. Lasa chibzuinta emotionala de-o parte si accepta propunerea lui Luc. Din cand in cand se mai simte magulita cand Bertrand o copleseste prin declaratii febrile, dar ele nu se compara cu pasiunea trezita de Luc. Bertrand o vroia docila si indragostita. Alaturi de Luc invata sa traiasca dupa legile placerii de a trece peste limitele cuminteniei burgheze. Cand accepta sa-l insoteasca pe Luc intr-un voiaj la Cannes, Dominique invata cum e sa fii un hoinar emotional, care traieste de azi pe maine, hranindu-se din trairi fugitive.

Regulile amortesc intr-o mare de impresii contradictorii. Dialogurile purtate intre ea si Luc o ajuta sa se redescopere. Inlocuieste, pentru cateva zile, nesiguranta cu voluptatea senzatiilor efemere. Este lucida si nu se lasa purtata de iluzia amantei care viseaza la o relatie ‘oficiala’. Stie sa faramiteze marile sentimente in vibratii intense, fara prelungiri dramatice inutile. Nu isi plange de mila, e prea ocupata sa descifreze contradictiile vietii de cuplu, unde concesiile si fidelitatea isi bat joc de stabilitatea previzibila.

Francoise Sagan este o maestra a nuantelor psihologice prinse in relatiile amoroase aparent banale. Nu foloseste cuvinte grele. Dimpotriva, prefera sa descrie senzatiile si trairile in secvente simple. Greul este purtat de monolog si de cateva dialoguri concentrate.

Puteti comanda online cartea Un certain sourire de pe site-ul librariei Miscellany.

Autor: Francoise Sagan An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Un certain sourire Pret: 31.00 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Pocket
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Francoise Sagan - Un certain sourire, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Francoise Sagan, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Miscellany | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.