« Mario Vargas Llosa – Travesuras de la nina mala | Pagina principala | Luminita Voina-Raut – Traducerile din poveste »

Anton Holban – O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei
Articol postat de Alexandra Sfica
Autor: Anton Holban;
Titlu: O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei;
In aceasta antologie de romane, legate printr-un personaj principal comun, veti gasi cel mai pur stil camilpetrescian. Daca v-a placut analiza pe care Stefan Gheorghidiu a facut-o propriei relatii de iubire, atunci veti aprecia si analiza asidua pe care Sandu, personajul-narator, o face in fiecare dintre cele trei legaturi amoroase.
In O moarte care nu dovedeste nimic, Sandu o analizeaza pe Irina intr-un mod incomplet si total gresit, dar profund uman, pana la urma. In loc sa se gandeasca la ea ca la o persoana definita de ganduri, gesturi, perspective, ticuri poate, el o analizeaza raportand-o mereu la persoana lui. Eu sunt inteligent, sa vedem, este si ea la fel de inteligenta? Eu admir arta, muzica, face ea acelasi lucru? Calitatile lui Sandu, absente la Irina, devin defecte pentru biata fata, fara sa i se ia in seama calitatile personale.
Sandu este atat de preocupat de analiza tuturor lucrurilor care il inconjoara incat, asa cum recunoaste el insusi, chiar si cele mai spontane actiuni ale sale poarta cu ele impulsul autoanalizei.
“[…] pentru ca este o caracteristica a mintii mele de a nu savura in voie o clipa de fericire, fara ca in acelasi timp sa o examinez, sa-i precizez limitele, sa ma doara incetarea ei in viitor.” p. 169
“Este un defect funest, caruia unii i spun, ca sa-i dea o aparenta suportabila, luciditate. A asculta o bucata de muzica, a citi ceva subtil, a fi in mijlocul celui mai superb aranjament al naturii si totusi a nu-ti uita prezenta, a nu fi in stare sa exclami ceva fara sens numai din entuziasm, fara sa te auzi si sa te gasesti caraghios, a-ti urmari clipa cu clipa propria-ti emotie si evolutia ei inseamna sa nu mai ai niciun sentiment pur, nealterat de o cercetare migaloasa si inutila.” p. 195
“O iubeam?”, se intreaba naratorul in legatura cu fiecare dintre cele trei fete . Atat de intepenit in analiza, dar atat de lipsit de hotarare. In fond, analiza nu face decat sa complice lucrurile, gasind mii de interpretari pentru fiecare gest, fara a fi pana la urma sigur de niciuna.
Daca pe Irina (in O moarte care nu dovedeste nimic) o gasea comuna si plictisitoare, pe Ioana (in Ioana) o numeste “egala lui” in inteligenta, in pasiunea pentru lectura, in intuitiile admirabile si in spiritul critic. Gaseste totusi zone in care sa-i fie superior, deoarece Sandu are nevoie sa fie dominant in relatiile sale. Profita astfel de faptul ca in cei trei ani in care au fost despartiti, Ioana a avut o relatie cu un alt barbat, si nu inceteaza sa o faca sa sufere de fiecare data cand i se trezeste gustul pentru cearta. Motiveaza aceste iesiri prin sentimentul de gelozie pe care-l resimte orice indragostit, cerandu-i detalii despre modul in care decurgeau intalnirile amoroase si apoi criticand-o pentru ca i le-a dat.
Dania (in Jocurile Daniei) este diferita insa de toate ideile pe care le avea a priori in legatura cu femeile si cu dragostea, in general. Desi ii da dovezi imense de dragoste si fidelitate (il duce intr-o biserica si ii jura sa fie a lui penbtru totdeauna, oficiind un ritual primitiv de casatorie), e in stare sa plece saptamani intregi in alte tari, fara sa-i scrie in tot acest timp nici macar un rand. Pare indiferenta, inselatoare, superficiala, imposibil de dominat deoarece este o femeie foarte bogata, si foarte frumoasa. Sandu o gaseste chiar inteligenta, pentru ca a citit enorm, dar acest lucru nici nu mai conteaza, banii fiind domeniul ultim in care ii este definitiv si irevocabil superioara. Autorul insusi spune ca nu stie cata muzica ar fi ascultat si cate carti ar fi citit daca ar fi avut banii sa se plimbe prin Tirol sau in Indiile indepartate.
Cele trei femei sunt fictionale, dar au o baza reala, caci Anton Holban le-a brodat pe tiparul unor foste iubite (Nicoleta Ionescu pentru Irina, Maria Dumitrescu pentru Ioana si Lydia Manolovici pentru Dania). De altfel, Holban considera ca singurul rol al scriitorului este sa observe lumea, sa selecteze din ea intamplarile mentionabile si sa aleaga cuvintele pentru a le transpune. Din acest punct de vedere, antologia de fata e interesanta mai degraba din punct de vedere psihologic sau sociologic, decat literar. Foarte putine lucruri sunt fictionale, importanta este numai analiza si concluziile la care a ajuns autorul prin aceasta.
Puteti comanda online antologia O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei de Anton Holban de pe site-ul dedicat colectiei Biblioteca pentru toti.
Autor: | Anton Holban | An aparitie: | 2010 |
Titlu: | O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei | Pret: | 10,99 |
Nr. pagini: | 460 | Editura: | Art |
Subiecte: _Autor: Anton Holban, _Comentator: Alexandra Sfica, Colectia: Jurnalul National, Editura: Art | Nici un comentariu »