Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mario Vargas Llosa – Travesuras de la nina mala

Articol postat de

Mario Vargas Llosa - Travesuras de la nina malaAutor: Mario Vargas Llosa;
Titlu: Travesuras de la nina mala;

Cat de subtire este granita dintre fascinatie si obsesia pentru o himera adolescentina ce acapareaza intreaga viata? Este una dintre intrebarile pe care si le pune cititorul romanului Travesuras de la nina mala.

 Mario Vargas Llosa exploreaza fatetele feminitatii din perspectiva dependentei emotionale incurabile, in care se adanceste protagonistul romanului, Ricardo, martorul transformarilor contradictorii ale femeii iubite.

Ricardo o intalneste pe ‘fata rea’, cea care va deveni personajul principal al obsesiilor si al idealurilor sentimentale, in timpul adolescentei petrecute in Lima anilor ’50. Ca orice adolescent din clasa medie, Ricardo avea o viata lipsita de griji, redusa la dimensiunea cartierului burghez Miraflores. Aspiratiile adolescentine se limitau la dorinta de a-si petrece intrega viata la Paris si la cucerirea lui Lily, noua vecina care sfida pudoarea burgheza prin miscarile indraznete ale corpului in ritmuri de mambo. Raspunsurile evazive la propunerile curtenitoare si identitatea misterioasa a lui Lily, ce sustinea ca vine din Chile, ii condimentau farmecul dezinvolt, iar atitudinea ostila a femeilor respectabile din cartier fata de ea o transforma in ‘fructul oprit’.

In ochii lui Ricardo, Lily devine un amestec de rebeliune si de castitate. Desi devenise centrul atentiei datorita indraznelii de a dansa mambo intr-un mod considerat lasciv, Lily refuza avansurile baietilor din cartier. Cand nu atragea toate privirile pe ringul de dans, Lily capta atentia prin amintiri inventate, legate de copilaria petrecuta in Chile, considerate adevarate aventuri de cei tinuti din scurt, ce rar paraseau oaza linistita si prospera din cartierul Miraflores. Perioada de glorie a lui Lily apune in momentul in care se descopera ca era o ‘impostoare’ ce imita accentul chilian pentru a masca originea umila, preferand sa spuna ca si-a petrecut copilaria intr-o alta tara. Lily provenea dintr-un cartier rau famat, evitat de femeile din Miraflores, dar periodic frecventat de burghezii aflati in cautare de senzatii tari. Dupa ce atrage privirile adolescentilor din Miraflores, Lily dispare in anonimatul maghernitelor de la periferia capitalei.

Statutul de impostoare asumat de ‘fata rea’ va macina relatia dintre ea si Ricardo. Devenit un important traducator in cadrul UNESCO, Ricardo se stabileste la Paris, locul de intalnire al viitorilor luptatori de gherila din Peru, ce isi planuiau revolutia in pauza cursurilor de la Sorbona. Cu ocazia unei mici reuniuni a revolutionarilor, initiata de un conational stabilit la Paris, Ricardo se intalneste cu Lily. Aceasta si-a schimbat numele in ‘tovarasa Arlette’ dupa ce s-a inscris in randul luptatorilor de gherila, pentru a scapa de viata mizera din Peru. Arlette nu ajunge sa rastoarne guvernul peruan, dar se casatoreste cu un diplomat francez, in schimbul unei vieti de huzur traite sub numele de Madame Robert Arnoux.

Existenta clandestina o va propulsa pe ‘fata rea’ in mijlocul aristocratiei britanice, din care evadeaza pentru a gusta din placerile bizare oferite de Tokio. Singurul reper stabil din viata ei este Ricardo. El o urmareste in periplul cameleonic si autodistructiv. Relatia ei cu Ricardo este abandonata in favoarea unor bogatasi excentrici si dubiosi, capabili sa-i ofere luxul de a uita trecutul petrecut in mahalaua din Lima.

La historia que me conto era tal vez cierta, aunque seguramente dejo muchas cosas en la sombra, y disimulo, suavizo y embellecio otras. Me era difícil creerle ya nada de lo que me decia, porque desde que la conoci me habia contado siempre mas mentiras que verdades.

Iubirea pentru ‘fata rea’ devoreaza lent viata lui Ricardo. Simtindu-se neputincios in fata propriei dependente emotionale, el va deveni martorul decaderii lui Lily. Incapabila de a renunta la aspiratia unei vieti spectaculoase, Lily se simte sufocata alaturi de Ricardo, desi recunoaste ca este singurul barbat alaturi de care s-a simtit respectata, admirandu-i profunzimea afectiva. In ochii lui Ricardo isi redescopera demnitatea si puterea de seductie, cunoscand siguranta femeii asezate pe un piedestal construit din iluziile amantului fascinat de ea. Asa cum Ricardo este dependent de ea, Lily devine prizoniera propriei imagini idealizate, de aceea nu isi poate refuza escapadele in compania lui.

Mario Vargas Llosa demonstreaza ca este un bun cunoscator al nuantelor psihologice prin care le poate oferi protagonistilor sai expresivitatea emotionala menita sa conteste limitele fictiunii.

Identitatea difuza a protagonistei permite o desfasurare epuizanta a ipostazelor feminitatii, de la sensibilitatea exacerbata la impostura frivola. Poznele fetei rele inspira un amalgam de trairi aflate la limita dintre eros si patologic, iar ambiguitatea voalata a personajului nu face decat sa amplifice curiozitatea cititorului cu privire la deznodamant.

In paralel cu povestea de iubire dintre Ricardo si misterioasa ‘fata rea’, autorul realizeaza o retrospectiva a societatii peruane, marcate de regimuri politice agresive, dar si a unei Europe care isi renegociaza limitele atunci cand se afla in fata culturii Hippy si a intelectualilor veniti din tarile considerate ‘sarace’. Romanul poate fi considerat  o definitie nonconformista a fericirii individuale, care oscileaza intre pasiunea iluzorie si instrainare.

Actuala editie include, la final, un interviu cu scriitorul Mario Vargas Llosa.  Puteti comanda online cartea Travesuras de la nina mala de pe siteul librariei spaniole Trasto.

Autor: Mario Vargas Llosa An aparitie: 2009 (actuala editie)
Titlu: Travesuras de la nina mala Pret: 30 RON
Nr. pagini: 432 Editura: Punto de lectura
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (11 votes cast)
Mario Vargas Llosa - Travesuras de la nina mala , 10.0 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mario Vargas Llosa, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Mario Vargas Llosa – Travesuras de la nina mala”

  1. Iubirea pe mai multe continente | TownPortal - Carti Says:
    14, 02, 2013 la 12:04 pm

    […] Mario Vargas Llosa exploreaza fatetele feminitatii din perspectiva dependentei emotionale incurabile, in care se adanceste protagonistul romanului, Ricardo, martorul transformarilor contradictorii ale femeii iubite. […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.