Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Herve Bazin – Vipera sugrumata

Articol postat de

Herve-Bazin-Vipera-sugrumata-Carte-de-buzunar-Jurnalul-National(2)Autor: Herve Bazin;
Titlu: Vipera sugrumata;
Autor recenzie: Alexandru Petria;

Inainte am vazut filmul, nu demult, pe TVR1, intr-o noapte de vineri, prezentat de Alexandru Tocilescu. Zilele urmatoare mi-am exasperat cunoscutii laudand fara rezerve pelicula. Acum, aparitia romanului lui Herve Bazin “Vipera sugrumata” In colectia Cartea de Buzunar a “Jurnalului National”, mi-a reeditat bucuria resimtita la vederea peliculei turnate dupa carte. Ca in putine cazuri, filmul si cartea sunt aproape egale calitativ- un film tare dupa o carte tare, ambele memorabile.


La aparitia sa, in Franta anului 1948, romanul a produs scandal. Cititorii secolului trecut au fost contrariati de anticlericismul lui Bazin, de relatia copii- parinti iesita din comun, de alergia autorului la ipocrizie, intr-o societate in care dragostea este surclasata de ritualuri. Puterea de soc a textului si-a pastrat inca din forta si in 2010. E ca un pumn in stomac aplicat cu arta.

Scriitorul, care ulterior a ajuns presedintele Academiei Goncourt, a sustinut de la inceput ca “Vipera sugrumata” este in mare parte autobiografica. Asa carte neagra despre copilarie si adolescenta rar intalnesti. Povestea are in centru trei frati, o mama tiranica si sarita bine de pe fix, poreclita de fii Folcoche (apelativul este alcatuit din folle–nebuna si cochonne -scroafa), si un tata specialist in (nu e o gluma!)… muste, evidentiat prin blegeala, fara glas si decizii in familia Rezeau din Craon, proprietara conacului La Belle Angerie.

Poti ajunge sa vrei sa-ti asasinezi mama si perspectiva crimei sa ti se para o solutie care te lasa sa dormi noptile, salvatoare, intr-o familie unde se citeste doar ziarul “La Croix”, si aceeasi publicatie se foloseste metodic si la sters pe fund, la buda, din zgarcenie, dupa ce in prealabil a fost taiat cu foarfeca frontispiciul cu imaginea calvarului lui Isus? Bazin demonstreaza credibil ca da. Iar crima este doar autoaparare. Prin cuvintele din “Vipera sugrumata”, la figurat, acest scriitor si-a ucis mama reala, desi personajul ce-i seamana nu pateste nimic. Si gestul nu-l gasesc deloc condamnabil. Cum nu am considerat condamnabila nici impuscarea lui Ceausescu. Tiranii isi merita moartea.

Herve Bazin a ratat la mustata sa scrie o capodopera. “Vipera sugrumata” n-o uiti lesne.

Autor: Herve Bazin An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: Vipera sugrumata Pret: 5,90 RON
Nr. pagini: 205 Editura: Cartea de Buzunar
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (13 votes cast)
Herve Bazin - Vipera sugrumata, 9.0 out of 10 based on 13 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Herve Bazin, _Comentator: Alexandru Petria, Colectia: Jurnalul National | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.