« Orhan Pamuk – Zapada | Pagina principala | Murasaki Shikibu – The Diary of Lady Murasaki »
Fiorella Nicosia – Viata si opera lui Dali
Articol postat de Georgiana Stoica
Autor: Fiorella Nicosia;
Titlu: Viata si opera lui Dali;
Societatea, pentru a-si spori creativitatea, nu are nevoie de oameni sanatosi la cap. Oamenii “sanatosi” sunt cei care nu indraznesc sa iasa din sfera normelor si ideologiilor, nu sunt dispusi sa-si cunoasca mai bine interiorul, nu gusta din libertatea de exprimare, care, conform lui Salman Rushdie, “fara libertatea de a ofensa, ea inceteaza sa existe”. Sub acest aspect al creativitatii, Salvador Dali s-a inscris in randul marilor minti screpezite, mai precis in randul marilor artisti.
Suprarealismul consta in extragerea unor subiecte din realitatea cotidiana si modelate ulterior, cu ajutorul imaginatiei. Pentru cine nu stie, Salvador Dali (1904-1989), originar din Catalonia, n-a fost recunoscut doar ca un pictor suprarealist, ci ca un generator de suprarealism in mai multe domenii artistice cum ar fi literatura, fotografia, filmografia, designul vestimentar si altele. Cu alte cuvinte, Salvador Dali a fost unul dintre motoarele puternice ale curentului suprarealist, specific secolului al XX-lea.
Atractia lui Dali pentru pictura a inceput de mic copil, pe cand o cunostinta de-a familiei ii propune sa-si fructifice talentul si sa continue studiile la Madrid, la Academia de Arte Frumoase San Fernando, unde ii va avea prieteni pe poetul Federico Garcia Lorca si pe regizorul Luis Bunuel. Din cauza comportamentului rebel este exmatriculat de doua ori din academie. Pe parcursul activitatii sale, in care puncteaza pe rand curente precum cubismul, futurism, fovismul, impresionismul si in care expune cateva panze in destinatii locale, Dali se face remarcat in lumea buna a artei, la Paris, in urma unor expozitii. Aici ii cunoaste pe Picasso si pe poetul suprarealist Paul Eluard. In anul 1929 intra in grupul lui Andre Breton, fondatorul suprarealismului, in care activeaza cativa ani, dupa care se autoexclude, considerandu-se unicul si adevaratul suprarealist al fostului grup, dezvoltandu-si o tehnica aparte, numita “metoda paranoico-critica”. Tot in anul 1929 o intalneste pe Gala, fosta sotie a lui Paul Eluard, unica muza a artistului alaturi de el pana la sfarsitul vietii, cea care ii ofera echilibru mental si emotional si care ii sprijina personalitatea sa fragila.
“O iubesc pe Gala mai mult decat pe mama mea, mai mult decat pe tatal meu, mai mult decat pe Picasso si chiar mai mult decat banii.”
Unul din aspectele de remarcat ale creativitatii lui Dali este reprezentat de simbolurile “comestibile” ce fac trimitere la imaginarul erotic: puterea de a manca obiectul dorintei. Cateva panze specific acestei perioade “infometate” se numara “Paine catalana sau Paine antropomorfa” si “Oua la farfurie (fara farfurie)”, ouale – simbol al universului intrauterin al femeii. Cea mai cunoscuta Pictura a lui Dali este “Persistenta memoriei”, a carei istorie o prezinta pictorul astfel:
“Voiam sa mergem la cinema cu cativa prieteni, insa in ultimul moment am hotarat ca raman acasa. Gala a iesit, iar eu ma gandeam sa ma bag in pat. Dupa cina mancasem camembert si imediat ce au plecat musafirii eu am mai ramas la masa, gandindu-ma la problema filosofica acelui tip de branza. M-am ridicat si m-am dus in atelier si, ca de obicei, am aprins lumina pentru a mai arunca o privire la tabloul la care lucram. […] Stiam ca atmosfera pe care am reusit sa o redau in acel tablou trebuia sa fie fundalul unei idei, dar inca nu stiam care. Voiam sa sting lumina, cand, dintr-o data, am vazut solutia. Am vazut doua ceasuri moi, unul dintre ele atarnand de creanga maslinului. […] Cand s-a intors Gala, dupa doua ore, tabloul, care va deveni unul din cele mai renumite, era gata.”
Cu timpul, Salvador Dali devine interesat din nou de clasicism, apoi de psihanaliza si de fizica nucleara, marcat de cele doua razboaie mondiale, ingrozit de vestea bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Astfel, fiecare element adus tablourilor din acest segment temporal este suspendat in spatiu, facand aluzie la echilibrul fortelor de atractie si de respingere din interiorul atomului. Merita amintite panze precum “Leda atomica”, “Fecioara din Port Lligat”, “Crucifixul Sfantului Ioan al Crucii”. Salvador Dali s-a considerat intotdeauna apolitic, interesat mai degraba de partea estetica a razboiului:
“Sunt fascinat de umerii morbizi si carnosi ai lui Hitler, acoperiti de uniforma dichisita.”
Mi-e greu sa cuprind in acest text toate partile geniale si pline de seva ale vietii lui Salvador Dali. Ca o ultima recomandare, analizati cu atentie “Toreadorul halucinogen”, “Gara din Perpignano”, tablou inspirat dintr-o alta pictura faimoasa, “Ingerul” lui Jean-Francois Millet, obsedanta pentru Dali, “Orasul sertarelor (Dulap antropomorf)“, “Metamorfoza lui Narcis” si binecunoscuta “Persistenta memoriei”. Si de ce nu, toate lucrarile cu tente sexuale, existente in numar mare.
Exegezei de fata ii lipseste un DVD cu materiale video ce l-ar fi putut imortaliza pe Salvador Dali cu tot cu mustata lui apretata, cu ochii negri iesiti din orbite si cu personalitatea lui ca un ou, compus din galbenusul moale si paranoic, protejat de albusul omniprezent al Galei, ambele invelite la un loc intr-o coaja tare si megalomana, aceea afisata in societate.
Autor: | Fiorella Nicosia | An aparitie: | 2009 |
Titlu: | Viata si opera lui Dali | Pret: | 12,99 RON |
Nr. pagini: | 160 | Editura: | Adevarul |
Subiecte: _Autor: Fiorella Nicosia, _Comentator: Stoica Georgiana, Editura: Adevarul | Nici un comentariu »