Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Osho – Calea Zen

Articol postat de

Osho - Calea ZenAutor: Osho;
Titlu: Calea Zen;

Termenul de Zen nu imi spunea prea multe pana de curand. Desi nici dupa ce am citit “Calea Zen” nu pot spune ca imi spune mare lucru. Cartea de fata poate fi integrata totodata in doua categorii: se bat campii sau este plina de intelepciune. Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Sunt pasaje in care am fost surprinsa de gandirea acestui Osho, un asa numit invatator spiritual, si pasaje in care mi-a venit sa rad de aceeasi gandire a acestui “mistic”.

Zenul reprezinta o religie, desi nu este chiar o religie. Orice religie are sau ar trebui sa aiba o serie de dogme, reguli, caracteristici care sa o defineasca. In ceea ce priveste zenul, daca incerci gasirea unor trasaturi sau a unor puncte definitorii, incalci practic regula de baza a zenului: zenul nu se discuta, se simte. Cum vine asta, nu ma intrebati. Practic, Osho considera ca in momentul in care vorbesti prea mult de zen, il negi, tocmai prin faptul ca incerci o teoretizare a lui.

Asadar, zenul nu are reguli. Poate fi considerat o religie care traieste din improvizare si din raportarea la specificul unei situatii anume. Maestrii zen, de exemplu, pot reactiona foarte ciudat, pentru noi, oamenii obisnuiti, in anumite contexte. Un exemplu din care pe de o parte nu intelegi nimic, iar pe de alta parte intuiesti o doza mai nonconformista de intelepciune, este aceea in care un maestru zen alege chiar sa isi loveasca discipolul daca el considera ca astfel il ajuta sa ajunga la iluminare. Gestul poate avea corespondent in cazul pasarii-mama care trebuie sa isi impinga puii din cuib pentru a-i face sa isi dea seama ca au aripi si ca pot zbura. E destul de greu sa explici asemenea lucruri atunci cand le rupi din contextul lor.

Zenul are insa si doza lui de intelepciune, asa cum mai spus la un moment dat. De exemplu, mi-a placut foarte mult povestea in care un guvernator, Kitagaki, isi lasa cartea de vizita cu functia la vedere la servitorul unui maestru zen. Acesta este refuzat de maestru, pe motiv ca nu il cunoaste. Guvernatorul intelege care este problema si taie functia de pe cartea de vizita, cerand sa ii fie aratata din nou maestrului. A doua oara, maestrul exclama: “Ah, despre Kitagaki era vorba? Sigur, doresc sa il cunosc pe acest individ.” Practic, inainte de toate, suntem cu totii oameni, iar a te confunda cu functia pe care o detii, pentru ca este una importanta si vrei sa te mandresti cu ea, nu face decat sa iti scada din umanitate.

Zenul vorbeste de asemenea despre faptul ca nu trebuie sa te implici foarte mult in viata si rolurile pe care trebuie sa le joci. Practic, in viata poti fi totodata sot, jurist, tata si, sa spunem, scriitor. Important este insa sa le joci pe toate, nu sa te identifici cu ele. Ca sa intelegem mai bine, Osho da exemplul actorilor:

“Nu accepta ca rolurile pe care le joci sa te copleseasca, sa te domine. Transforma-te intr-un actor de geniu. Actorii joaca atat de multe roluri: de tata, de mama, de criminal, de om de onoare, roluri serioase si roluri ridicole. Jocul lor atinge de fiecare data maiestria, fara ca ei sa se identifice insa vreodata cu el.”

In plus, Osho vorbeste, raportat la Zen, la capacitatea de “a sta”, de a medita, dar de fapt de a-ti goli mintea de orice gand, de “a sta si a nu face nimic”, de a intra intr-un soi de stare primordiala.

Cartea merita citita, indiferent daca sunteti sau nu interesati strict de zen. Dupa cum spuneam, trebuie din start sa va asteptati atat la aberatii colosale, cat si la ganduri intelepte. Bineinteles, este la mijloc multa subiectivitate, fiecare va interpreta in stilul propriu cuvintele din carte. Iar ele sunt cu atat mai interpretabile cu cat sunt scoase din context. In orice caz, daca v-am starnit curiozitatea, puteti comanda online “Calea Zen” de Osho de pe site-ul editurii Mix.

Autor: Osho An aparitie: 2007
Titlu: Calea Zen Pret: 19,00
Nr. pagini: 167 Editura: Mix
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.4/10 (8 votes cast)
Osho - Calea Zen, 9.4 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Osho, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Mix | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Osho – Calea Zen”

  1. Alina Stafidă Says:
    13, 11, 2010 la 1:16 pm

    Cum ma, Osho face aberatii colosale? Ba! Osho vorbeste cat trebuie, nu bate campii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.