Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Tiziano Scarpa – Venetia e un peste

Articol postat de

Tiziano Scarpa - Venetia e un pesteAutor: Tiziano Scarpa;
Titlu: Venetia e un peste;

Venetia e un peste poate fi considerat ghidul neconventional al unuia dintre cele mai vizitate orase. Arhitectura, povestea lui Casanova si frumusetile imortalizate de pictorul Tizian te duc cu gandul la un spatiu in care frumusetea pandeste pe toate canalele strabatute de gondolieri. Totusi, Tiziano Scarpa renunta la imaginile devenite stereotipuri turistice pentru a le face loc detaliilor care si-au pastrat anonimatul in ochii turistilor.

La o prima citire, cartea lui Tiziano Scarpa seamana cu o parodie ce vizeaza ghidurile turistice. Simbolurile orasului sunt reinterpretate ironic, marile atractii sunt eclipsate de acele detalii referitoare la obiceiurile cotidiene ale venetienilor, iar obiectivitatea este inlocuita de o lentila afectiva ce strange toate fasciculele estetice rasarite in mijlocul lagunei.

In imaginatia turistilor pasionati de arta, Venetia este asociata cu o desfasurare senzuala a frumusetii trupesti. Folosindu-se de aceasta asociere impusa de povestile celebrelor curtezane, Tiziano Scarpa denumeste fiecare capitol al cartii dupa reperele hartii anatomice: Picioarele, Gambele, Inima, Mainile, Fata, Urechile, Gura, Nasul, Ochii. Te vei intreba, poate, “Care este legatura dintre un peste si Venetia?”. Asemenea unui peste care strabate, pana isi gaseste locul, mai multe ape, asa a strabatut si marele oras mintea mai multor conducatori si arhitecti ai lumii, dar numai intr-o laguna si-a gasit destinatia finala.

Venetia e un peste  (…) Venetia a existat mereu asa cum o vezi, sau aproape la fel.  Navigheaza de la inceputul vremurilor;  a trecut prin toate porturile, s-a frecat de toate tarmurile, cheiurile si debarcaderele:  pe solzi i-au ramas lipite scoici din Orientul Mijlociu, nisip fenician straveziu, moluste grecesti, alge bizantine…

Venetia este descrisa ca un labirint de strazi inguste, ce ascund si astazi escapadele adolescentilor, si de poduri care unesc mozaicurile scorojite formate pe vechile case.

Inchide ochii si citaste cu degetele fizionomia statuilor, basoreliefurile, canelurile (…)Venetia este o neintrerupta balustrada in Braille.

Venetia este un oras al pietonilor pentru care o harta nu inseamna mare lucru. E greu sa trasezi limitele unui oras cu bijuterii de piatra furisate de-a lungul arterelor acvatice, desi autorul afirma ca Venetia a ramas captiva in laguna, fiindu-i aproape imposibil sa se extinda.

Venetia este mica, iti poti permite sa te ratacesti fara sa-i depasesti vreodata granitele. Chiar si in cazul  celui mai mare ghinion, vei sfarsi intotdeauna pe un tarm, pe un chei in fata apei, vizavi de laguna (…) Nu exista urma de automobil aici. Bogatul si saracul circula pe jos, fara sa se dea in stamba cu acel soi de declaratie de venituri pe roti. Venetia, orasul ideal pentru tipii Casanova aflati la stramtoare.

Amenintata de expansiunea apei, Venetia si-a gasit stabilitatea in arhitectura. Planurile urbanistice au devenit un soi de contract incheiat cu laguna. Arhitectura starneste, ascunde, vibreaza sau risca sa se dizolve. Dar cel mai bine a invatat cum sa sfideze timpul. Venetia este captiva propriei arhitecturi, implicit a trecutului. Frumusetea palatelor ii fascineaza pe turisti, reusind sa intretina mirajul renascentist si baroc.

Tiziano Scarpa alterneaza detaliile culturale cu sfaturile insotite de verva localnicului fudul, pe alocuri carcotas. Astfel, cititorul stie ce ar trebui sa evite si ce localuri traditionale sa frecventeze. Fiecare cotlon din Venetia prezentata de Tiziano Scarpa are propriile anecdote si inspira un galant joc de imagini, amintiri si figuri de stil.

Puteti comanda online cartea Venetia e un peste de pe siteul editurii Tritonic.

Autor: Tiziano Scarpa An aparitie: 2009
Titlu: Venetia e un peste Pret: 16 RON
Nr. pagini: 112 Editura: Tritonic
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Tiziano Scarpa - Venetia e un peste, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Tiziano Scarpa, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Tritonic | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.