Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Reinaldo Arenas – El mundo alucinante

Articol postat de

Reinaldo Arenas - El mundo alucinanteAutor: Reinaldo Arenas;
Titlu: El mundo alucinante;

Romanul El mundo alucinante prezinta viziunea scriitorului cubanez, Reinaldo Arenas, asupra memoriilor lui  Fray Servando Teresa de Mier y Noriega, un teolog nonconformist care a militat pentru emanciparea coloniilor spaniole din America Latina.

El mundo alucinante ii aduce scriitorului Reinaldo Arenas aprecierea criticilor internationali. Initial, varianta necenzurata a romanului a putut fi citita abia cand traducatorii francezi au obtinut, clandestin,  manuscrisului vanat de regimul de la Havana.  Istoria literara a  romanului reflecta viata personajului principal. Cenzurat, hulit si prigonit imediat dupa lansare, romanul si-a castigat prestigiul meritat abia dupa ce mesajul decriptat de cititori a readus la suprafata ingradirea libertatii artistice in Cuba, la fel cum ideile lui Fray Servando au capatat contur abia dupa ce a fost inteleasa contributia umanista adusa luptei pentru independenta coloniilor.

Fanatismul religios promovat de clerici l-a condamnat pe Fray Servando la o continua pribegie, iar dictatura instaurata in Cuba l-a condamnat pe Reinaldo Arenas la exil. Cunoscand biografia lui Reinaldo Arenas esti tentat sa cauti amanuntele din viata scriitorului care interfereaza cu evenimentele dramatice traite de rebelul teolog. Parodia, amestecul umorului cu detaliile grotesti, dezvaluirea slabiciunilor umane incomode si ironia prin care personajul principal denunta absurdul fanatismului il determina pe cititor sa uite de granitele timpului si sa aiba impresia ca se afla in fata biografiei lui Reinaldo Arenas vazute prin ochii lui Fray Servando.

Por entonces padecia yo por mi soledad y me refugiaba en las letras.

Conflictul dintre Fray Servando si autoritatea religioasa a inceput cand acesta a reinterpretat povestea Fecioarei Guadalupe, care i-a convertit pe azteci la Crestinism, in timpul conchistadorilor. Fray Servando sustinea ca preotii spanioli au modificat povestea lui Guadalupe astfel incat sa-i poata manipula pe mexicani. El considera ca regele Spaniei isi pastreaza suprematia prin negarea culturii aztece. Ideile revolutionare il poarta intr-o calatorie lunga, in timpul careia se adaposteste in saloane rafinate, in parohii viciate si in cartiere mizere pentru a scapa din carcere terifiante. Evadarea il poarta pe Fray Servando in Spania, Italia, Franta, Portugalia, Anglia si Cuba.

Calatoria teologului mexican devine o retrospectiva a societatii si a culturii europene. In Spania si in Portugalia, Fray Servando intalneste saracia mizera imbinata cu viciul degradant. In Italia descopera culisele profane si efemere ale Cetatii Eterne. Franta i se reveleaza prin dulcegariile galante ale doamnelor din saloane, prin opera lui Chateaubriand, dar si prin inflacararea revolutionara a unui Simon Bolivar ratacit printre curtezanele Parisului. Gonit din Franta, Fray Servando isi castiga painea povestind despre moartea amiralului Nelson. Fiecare cuvant ii este cumparat in aur chiar de vaduva amiralului.

Romanul lui Reinaldo Arenas poate fi considerat un colaj halucinant de caractere, trasaturi, o desfasurare luxurianta de imagini alegorice. Alteori, detaliile descriptive amintesc de abundenta grotesca a tablourilor pictate de Bosch. Portretele deformate il transforma pe Reinaldo Arenas intr-un caricaturist ce se infrupta lacom dintr-un festin de vicii greu de ingurgitat. Caricaturile create de scriitor transforma opera intr-o parada care starneste rasul, dar si dispretul.

Memoriile lui Fray Servando, rescrise de Reinaldo Arenas, dau in vileag viciile clericilor. Detaliile picante amintesc de celebra opera a lui Boccaccio, Decameronul. Nu desfranarea este regele viciului preotimii desconspirate de Fray Servando, ci setea de putere, care il arunca pe teologul mexican dintr-o inchisoare in alta. Acesta sfideaza autoritatile bisericesti trimise de regele spaniol pentru a starpi traditiile popoarelor colonizate si reuseste sa duca la bun sfarsit lupta pentru independenta. Totusi, in final, tentatia puterii nu il ocoleste nici pe Fray Servando, care incearca sa monopolizeze laurii castigati de revolutionari.

Romanul, care a devenit un manifest impotriva dictaturii, poate fi considerat un omagiu adus marilor ganditori preocupati de libertatea atinsa prin spirit. Pentru Fray Servando Contractul social devine noua Biblie.

Puteti comanda online cartea El mundo alucinante de pe siteul librariei spaniole Trasto.

Autor: Reinaldo Arenas An aparitie: 2008
Titlu: El mundo alucinante Pret: 45 RON
Nr. pagini: 320 Editura: Catedra
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.8/10 (12 votes cast)
Reinaldo Arenas - El mundo alucinante, 9.8 out of 10 based on 12 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Reinaldo Arenas, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Catedra, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.