« Scooby-Doo! – numarul 12 | Pagina principala | Xiaolu Guo – A concise chinese-english dictionary for lovers »

Jonathan Haidt – Teoria fericirii
Articol postat de Marinela Gheorghe
Autor: Jonathan Haidt;
Titlu: Teoria fericirii;
Desi titlul Teoria fericirii poate suna pentru unii mai mult decat pompos, cartea de fata nu reprezinta nici o teoretizare a termenului de “fericire” si nici nu ofera o reteta minune de atingere a acesteia, asa cum am crezut eu initial. In orice caz, lucrarea se afla undeva intre acestea doua, autorul avand grija sa nu cada in extreme.
Jonathan Haidt este profesor asociat de psihologie la Universitatea din Virginia. Abordarea si stilul in care si-a scris cartea au la baza o cercetare minutioasa si extrem de documentata, avand 20 de pagini de bibliografie (ca sa va faceti o idee). Dincolo de partea livreasca, majoritara, autorul si-a folosit si propria experienta de viata pentru a descrie mai bine anumite aspecte ale vietii raportate la notiunea de fericire.
Haidt isi construieste cartea treptat. Pleaca de la ideea eului divizat intre ratiune si pasiune, pe care il intruchipeaza ca pe un calaret pe un elefant. Calaretul reprezinta ratiunea, care are haturile elefantului-pasiune, pe care il poate ghida, insa numai in masura in care elefantul nu are dorinte proprii. Cand elefantul ia initiativa, deja intervine lupta perpetua dintre cele doua tabere.
Autorul abordeaza diferite aspecte ale omului si ale vietii si felul in care acestea influenteaza procesul de descoperire a fericirii. Abordarea se raporteaza pe de o parte la exterior, iar pe de alta parte la interior.
Autorul reuseste sa faca pas cu pas portretul psihologic al fiintei umane. Haidt vorbeste despre predispozitia oamenilor spre pesimism sau optimism. De asemenea, el mai spune ca felul in care vedem noi viata o face sa para buna sau rea. De cele mai multe ori (nu exclusiv), totul tine de perceptia personala.
El vorbeste intr-un capitol despre uniformitatea oamenilor in ceea ce priveste reciprocitatea si razbunarea. Cei doi termeni primesc valentele de pozitiv si negativ. Pe de o parte, ne vom simti datori sa raspundem cu un bine celor care ne fac bine (reciprocitate), iar pe de alta parte vom fi predispusi la a raspunde cu aceeasi moneda, in momentul in care cineva ne-a ranit (razbunarea). Acestea sunt doua dintre actiunile elefantului. Depinde de iscusinta calaretului cum va reusi sa il struneasca si sa il ghideze intr-o directie sau alta.
Haidt mai vorbeste despre un adevar general valabil: oamenii sunt multumiti de nivelul de fericire la care au acces. Practic fiecare este impacat cu sine si cu viata pe care o duce. Desi tindem sa credem ca oamenii saraci, cei cu functii joase, cei bolnavi sau cei considerati in general nefericiti sunt cei care sufera si au vieti neimplinite, de fapt ei reusesc la un moment dat cel putin sa se impace cu situatia in care se afla. Personal, nu stiu daca se poate interpreta ca blazare sau, dimpotriva, ca mijloc de aparare impotriva sortii care pare predestinata. Sau probabil ca totul se reduce la gandirea ortodocsilor, care spun ca: “Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti duce”.
Desi ateu, Haidt nu adopta o atitudine total antireligioasa (asa cum facuse anterior in adolescenta). Curiozitatea si eruditia l-au determinat sa patrunda si in universul religiilor si, printre altele, el puncteaza, in urma unor date concrete, faptul ca oamenii credinciosi sunt mult mai fericiti si mai increzatori, prin simplul fapt ca au o stabilitate si o incredere intr-o forta superioara lor, care ii ghideaza de-a lungul vietii. Oamenii au nevoie de scopuri, ei trebuie sa se indrepte spre CEVA, altfel viata lor devine un haos, un drum printr-un labirint fara sens.
Autorul abordeaza si tema dragostei. El vorbeste despre nevoia oricarei fiinte, atat umana, cat si animala, de MAMA ca exponent principal al afectivitatii. Haidt prezinta cateva studii foarte interesante, realizate prin situatii concrete, in care copiii, intr-un spatiu restrans, dar familiar, erau lasati fara mama. Comportamentul lor se schimba brusc, scotand la iveala nesiguranta si teama. Calmul si increderea reveneau in momentul in care mama se intorcea in incapere.
Ar mai fi foarte multe lucruri de spus despre Teoria fericirii, insa as vrea sa va las pe voi sa le descoperiti. In plus, daca vreti sa aflati in ce consta fericirea, cum o vede autorul, cum reiese ea in urma concluziilor stabilite de diverse studii, cat de fericit este autorul insusi si cum poate fi atinsa fericirea, fara pretentia prescrierii unei “retete de succes”, puteti comanda online “Teoria fericirii” de Jonathan Haidt de pe site-ul editurii Amaltea. Veti gasi o carte extrem de interesanta, pe care veti simti nevoia sa o recititi la un moment dat.
Autor: | Jonathan Haidt | An aparitie: | 2008 |
Titlu: | Teoria fericirii | Pret: | 25 RON |
Nr. pagini: | 352 | Editura: | Amaltea |
Subiecte: _Autor: Jonathan Haidt, _Comentator: Marinela Gheorghe, Editura: Amaltea | Nici un comentariu »