Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Ionel Teodoreanu – La Medeleni

Articol postat de

Ionel Teodoreanu - La MedeleniAutor: Ionel Teodoreanu;
Titlu: La Medeleni;

Romanul in trei volume La Medeleni te prinde atat prin scriitura si actiune, cat mai ales prin personaje. Iti raman intipariti in minte Olguta, Monica si Danut, poate si fiindca sunt urmariti pe parcursul celor trei etape majore ale vietii: copilarie, adolescenta si maturitate.

Am citit prima oara La Medeleni acum cativa ani si inca imi aduceam aminte detalii placute din roman. Mi-a ramas intiparit in special portretul Olgutei, total opus cu cel al Monicai. Cele doua personaje-cheie feminine din roman reprezinta doua tipologii contrastante: femeia puternica, (Olguta) versus femeia sensibila, caracterizata de feminitate (Monica).

Dintre cele doua insa, tind sa cred ca Olguta a fost mai bine pusa in valoare, poate si datorita caracterului ei vulcanic. olguta are o personalitate puternica, este imprevizibila si starneste simpatia. Practic, odata cu moartea Olgutei se incheie si romanul La Medeleni, aspect care iarasi poate intari faptul ca Olguta a fost un personaj daca nu principal, cel putin iubit mai mult de autor.

Monica nu este neaparat un personaj sters, cat unul linear. De la un capat la altul, Monica da dovada de bunatate, iubire care pare mai mult materna, calm si delicatete sufleteasca. Ea nu se dezice deloc de la felul ei de a fi, actioneaza mereu rational si da dovada de multa rabdare si tact.

Monica va fi rabdatoare si atunci cand va veni vorba de iubirea pentru Danut. Personajul masculin este unul caracterizat de instabilitate pe plan sentimental. El va oscila mult timp intre iubirea pasionala, temporara, mai mult carnala pentru o alta femeie, si iubirea romantica, manifestata fata de Monica. Monica insa il va iubi tot timpul si va astepta ca Danut, singura ei iubire, sa se intoarca la ea.

Numarul volumelor creste proportional cu varsta personajelor. Prima carte relateaza copilaria celor trei personaje in cadrul de la Medeleni, spatiu protector si idilic, care le va lasa cele mai frumoase amintiri.

Al doilea volum ni-i prezinta pe Olguta, Monica si Danut adolescenti. Copiii nu mai sunt copii, au crescut si intalnesc primele efecte ale ruperii de varsta inocentei: trecerea timpului, cele dintai rascoliri intime si moartea lui Mos Gheorghe. In perioada adolescentei, Danut se pricopseste cu porecla de “Metaforel”, data de Olguta, de care nu va scapa mult timp, apelativ care surprindea ironic predispozitia baiatului spre visare si lirism.

Al treilea volum ii surprinde pe cei trei eroi la maturitate. Varsta adulta aduce cu sine si cele mai mari incercari. Spatiul de vis al Medelenilor este undeva departe si nu mai are acum rolul ocrotitor pe care il avea in copilaria personajelor. Naratorul isi incheie povestirea odata cu sinuciderea Olgutei, care suferea de cancer la san. Danut si Monica raman impreuna, unindu-i o iubire cu radacini inca din copilarie.

Insa romanul se opreste aici, el nu mai poate merge mai departe, deoarece La Medeleni insemna Olguta, Monica si Danut. Disparitia unuia dintre ei neaga orice logica a continuarii nararii.

Puteti comanda online La Medeleni de Ionel Teodoreanu de pe site-ul Biblioteca pentru toti – colectia Jurnalul National: volumul I, volumul II si volumul III.

Autor: Ionel Teodoreanu An aparitie: 2010
Titlu: La Medeleni Pret: 9 RON (un volum)
Nr. pagini: ? Editura: Colectia Jurnalul National
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.8/10 (51 votes cast)
Ionel Teodoreanu - La Medeleni, 8.8 out of 10 based on 51 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Ionel Teodoreanu, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Jurnalul National | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.