Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Pedro Galvez – Testamentul lui Seneca

Articol postat de

Pedro Galvez - Testamentul lui SenecaAutor: Pedro Galvez;
Titlu: Testamentul lui Seneca;

Pedro Galvez este fara indoiala un erudit al epocii clasice. Daca in toata cariera sa a studiat aproape toate stiintele umane: antropologia, economia, sociologia, politologia si jurnalismul, din opera publicata se poate observa ca adevaratul interes al sau a ramas Roma Antica. Romanul Testamentul lui Seneca a aparut dupa succesul inregistrat de romanul despre Nero (Hypatia si Nero) si, la sugestia editorului, trilogia a fost terminata de romanul despre Agrippina.

Testamentul lui Seneca este un roman istoric ce ii are in prim-plan pe Nero, imparatul Romei, si pe Seneca, profesorul si consilierul sau. Desigur, de-a lungul romanului, cel de-al doilea este personajul principal, insa deseori aflam despre el si evolutia sa indirect, din contextul intrigilor de la Roma, intrigi pe care a incercat sa le evite toata viata. Primul aspect care iese in evidenta la citirea romanului este umanitatea personajului Seneca. Nu este omul gasit in cartile de istorie sau de filosofie, bineinteles, ar fi fost un roman plictisitor daca ar fi fost asa, ci, in schimb, autorul a decis umanizarea lui, infatisarea vietii acestuia cu regrete, greseli, slabiciuni, etc. Astfel, intalnim un Seneca cu totul nou pe Muntele Vezuviu, locul unde s-a refugiat dupa ce imparatul nu ii permise sa mearga la Atena si sa studieze filosofia. Un Seneca ce nu rezista amintirilor amare ale intrigilor politice din Roma (conspiratia impotriva Agrippinei, mama lui Nero, si moartea acesteia pe care el o aprobase, fapt care i-a permis lui Nero sa acceada la tron), nici amintirilor dulci legate de propria mama, ingaduitoare si buna, in contrast cu tatal autoritar si crud, nici umilintelor vii pe care le-a indurat in copilarie din cauza saraciei si nici evidentei comportamentului lui Nero.

Poate ca cel mai mare merit al autorului il constituie transpunerea filosofiei lui Seneca in comportamentul sau si in modul sau de viata. Referintele la teorii filosofice sunt intotdeauna ascunse, subtile, disponibile nu la nivel teoretic, ci doar la nivel practic. Un alt aspect pozitiv al romanului este realizarea unor structuri complexe pentru personajele sale. Avem de-a face cu Seneca filosoful practician, Seneca copilul umilit, Seneca senatorul stralucit, Seneca prietenul, Seneca sotul, iar Nero este construit si el veridic: Nero cel istoric este invaluit de Nero fiul, Nero tiranul, Nero prietenul, etc. Personajele veridice alaturate de crearea unei atmosfere specifice Romei Antice fac ca acest roman sa ocupe un loc de frunte in randul romanelor istorice, asemanator cu cele ale lui Walter Scott. Cititorul Testamentului lui Seneca are sansa sa traiasca pentru 300 de pagini in Roma, sa guste o felie de viata romana si sa cunoasca evenimentele sociale si politice ce s-au intamplat acum 2000 de ani.

Lipsurile cartii se vad la nivelul limbajului care nu este nicidecum original sau captivant, ci mai degraba rigid si greoi. Dar acest aspect poate ca este sprijinit de tipul romanului care nu permite personajelor sa vorbeasca decat intr-un singur mod, acela al timpului in care au trait.

Testamentul lui Seneca poate fi comandata online de pe situl editurii All.

Autor: Pedro Galvez An aparitie: 2009
Titlu: Testamentul lui Seneca Pret: 27 RON
Nr. pagini: 300 Editura: All
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.9/10 (11 votes cast)
Pedro Galvez - Testamentul lui Seneca, 9.9 out of 10 based on 11 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Galvez Pedro, _Comentator: Danut Claudiu, Editura: All | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.